background img
banner
banner

«Νομικώς ενεργή η διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων»

ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

«Εμείς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θεωρούμε ότι οι αξιώσεις των πολεμικών αποζημιώσεων από τις οποίες ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, στοιχεία που οδηγούν στην βεβαιότητα ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής. Η διεκδίκησή τους αποτελεί ιερό καθήκον, όχι μόνο απέναντι στην πατρίδα και στα τραγικά θύματα, αλλά και απέναντι στην ίδια την ανθρωπότητα, η οποία δεν θα πρέπει ούτε να ξεχνά, ούτε να απεμπολή την δικαίωση».

Τα παραπάνω επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, μιλώντας στα Καλάβρυτα, σε ημερίδα με θέμα την διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων με αφορμή τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα.

Σε σχέση με την νομική υπόσταση του ζητήματος ο κ. Ζαΐμης τόνισε: «Σε σχέση με το κατοχικό δάνειο στην Γερμανία, το οποίο συνήφθη με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής κυβέρνησης και της Γερμανίας, από Νομική σκοπιά έχουμε να κάνουμε για ενοχή εξ’ συμβάσεως.Δηλαδή σύμφωνα με τους Νομικούς, η απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής και όχι αδικοπρακτικής προέλευσης. Για την απαίτηση αυτή δεν τίθεται ούτε θέμα παραγραφής, ούτε θέμα παραίτησης, αλλά μόνο θέμα συνολικού υπολογισμού της.Σε σχέση με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρωπίνων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα, στην διάσκεψη των Παρισίων του 1946 είχαν προσδιοριστεί στο ύψος των 7,5 δισ. δολαρίων. Από τότε, ποτέ και με κανέναν τρόπο ούτε χαρίστηκαν ούτε διαγράφησαν οι αποζημιώσεις, παρά τις εκ του πονηρού κατά καιρούς τοποθετήσεις της Γερμανικής πλευράς. Απλά είχαν τεθεί σε αδράνεια οι οφειλές της Γερμανίας, επειδή την μεταπολεμική περίοδο θεωρήθηκε ότι η Γερμανία λόγω της διαίρεσής της σε Ανατολική και Δυτική, δεν είχε την πολιτειακή υπόσταση για την ανάληψη και εκπλήρωση όλων αυτών των υποχρεώσεων. Είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε συλλογική προσπάθεια που θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο και την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος, σε οποιαδήποτε βήματα γίνουν για το σκοπό αυτό».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr