background img
banner
banner

Ο Καραγκιόζης… έκλεισε την πόρτα κι έφυγε

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ» ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δεν μέτρησε παρά μόνο λίγους μήνες ζωής το Μουσείο Καραγκιόζη που είχε στηθεί στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης». Πριν δύο εικοσιτετράωρα και δεδομένου ότι δεν ανανεώθηκε η συνεργασία των υπεύθυνων του με τον δήμο Αιγιαλείας, τα εκθέματα απομακρύνθηκαν και γράφτηκαν… τίτλοι τέλους. Είναι ξεκάθαρο πως κάποιοι δυσαρεστήθηκαν με αυτή την εξέλιξη, κάποιοι άλλοι ωστόσο αναφέρουν πως η απόφαση είχε να κάνει καθαρά με τη μειωμένη επισκεψιμότητα που παρουσίασε σε συνάρτηση με τον χώρο που στεγάστηκε.

Η απορία στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη από την πρώην πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά που επί των ημερών της στήθηκε το εν λόγω Μουσείο. Η κ. Τσουκαλά ρώτησε τον δήμαρχο γιατί πήρε αυτή την απόφαση, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία του Μουσείου και στις επιχορηγήσεις που θα μπορούσε να λάβει μέσω ένταξης σε προγράμματα. Αναφέρθηκε στο πώς θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της παραδοσιακής τέχνης του θεάτρου σκιών και τόνισε πως εντός του υπήρχε αρχειακό υλικό από το 1925 και δεν ήταν απλώς φωτογραφίες και φωτοτυπίες όπως ελέχθη. Η κ. Τσουκαλά επισήμανε πως το Μουσείο διέθετε αυθεντικό υλικό και μάλιστα καραγκιοζοπαιχτών της Αιγιάλειας, όπως ήταν ο Βασίλαρος από τη Ροδοδάφνη. Σημείωσε ότι όλη η προσπάθεια ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός περιελάμβανε τη διεξαγωγή σεμιναρίων για τη διατήρηση της λαϊκής τέχνης, εστιάζοντας στο γεγονός ότι δεν υπήρχε κάτι ανάλογο σε άλλη πόλη, παρά μόνο ζωντανεύει περιστασιακά από καραγκιοζοπαίχτες.

Δ. Καλογερόπουλος: ΄΄Θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους΄΄

Απαντώντας στην πρώην πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος έδειξε πως δεν ήταν στις προθέσεις του η κατάργηση του Μουσείου, αλλά κρίθηκε πως δεν αναδεικνύεται στο συγκεκριμένο σημείο. Ειδικότερα, είπε: ΄΄Ενστερνίζομαι όσα έχουν ειπωθεί και δέχομαι ότι είναι σωστά, αλλά από εκεί και πέρα θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους και στο τέλος να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για το Σπίτι του Καραγκιόζη. Θέλουμε να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα και όλα να είναι στο σημείο που πρέπει΄΄.

Δ. Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη: ΄΄Η απόφαση απομάκρυνσης δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι δημιουργήθηκε από την προηγούμενη πρόεδρο΄΄

Μιλώντας στο Protionline.gr για την κατάργηση του Μουσείου, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, επισήμανε: ΄΄Καλώς ή κακώς, κάτι που αρχίζει δεν αρκεί να διατηρείται αλλά πρέπει και να καλυτερεύει και να αναπτύσσεται. Στον υπάρχοντα χώρο, το Σπίτι του Καραγκιόζη δεν έχει την ανταπόκριση που θα έπρεπε και θεωρήθηκε από την δημοτική αρχή ότι δεν είναι το κατάλληλο σημείο για να στεγάζει αυτή την προσπάθεια αφού δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης. Η συνεργασία με τον υπεύθυνο του Μουσείου από την Πάτρα τελειώνει, όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η μεταφορά του Μουσείου δεν έχει να κάνει καθόλου με το γεγονός ότι δεν ήταν επιλογή της σημερινής προεδρίας της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.΄΄.

Μ. Τσουκαλά: ΄΄Χάσαμε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία΄΄

Από την πλευρά της ωστόσο, η κ. Τσουκαλά εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της γι’ αυτή την εξέλιξη, μένοντας και στο γεγονός ότι αυτούς τους μήνες λειτουργίας του και μολονότι δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε, το επισκέφθηκαν πολλά σχολεία και εκφράστηκαν και γραπτώς (στο βιβλίο επισκεπτών) ιδιαιτέρως θετικά σχόλια. ΄΄Το σπίτι του Καραγκιόζη είχε ονοματεπώνυμο «δήμος Αιγιαλείας – ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.». Χάσαμε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία. Ο δήμος είχε δαπανήσει χρήματα για τη δημιουργία του τα οποία πήγαν άδοξα. Κι έφυγε με εντελώς άκομψο τρόπο και όχι πολιτισμένο.
Όταν λέμε ότι θέλουμε να διατηρήσουμε την παραδοσιακή μας λαϊκή τέχνη το δείχνουμε έμπρακτα, πόσο μάλλον και όταν μας έχει δοθεί και μία ευκαιρία σαν αυτή΄΄, σχολίασε στo Protionline.gr η κ. Τσουκαλά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr