background img
banner
banner

Οργανώνεται η «επόμενη μέρα» στον δήμο μετά την κατάργηση ΝΠΔΔ και ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται σε καθημερινό επίπεδο στο δημοτικό επιτελείο καθώς οι επικείμενες αλλαγές εξαιτίας της κατάργησης των Νομικών Προσώπων εξακολουθούν να αποτελούν «πονοκέφαλο» για τον δήμαρχο. Και δικαίως άλλωστε, αφού ο δήμος καλείται να απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων του που ως τώρα, με τον καταμερισμό που υπήρχε, λειτουργούσε σε πολύ καλό επίπεδο. Ευχάριστη στιγμή στην πίεση των ημερών, η αποψινή (8μ.μ.) ορκωμοσία του νέου Δημοτικού και των Κοινοτικών Συμβουλίων του δήμου που, παρότι πρόκειται για αρκετά ίδια πρόσωπα με πρώτο και κυριότερο τον δήμαρχο, σηματοδοτεί μία νέα αρχή…

Το πέρασμα των αρμοδιοτήτων ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και Νομικού Προσώπου «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός, Πολιτική Προστασία» στον δήμο είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί αρκετό καιρό και είναι βέβαιο πως θα προκύψουν δυσλειτουργίες, ειδικά δε σε ό,τι αφορά κάποιες δομές που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως είναι οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σε πρώτη φάση, η εκτίμηση του απερχόμενου προέδρου Παναγιώτη Ανδριόπουλου είναι ότι δεν θα αλλάξει κάτι στον τρόπο λειτουργίας των παιδικών σταθμών καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις με τους ανθρώπους που θα πλαισιώσουν τις δομές από τον Ιανουάριο. Άλλωστε ο δήμος θεωρείται συνεχιστής του έργου του ΝΠΔΔ και το πώς θα διαχειριστεί τις αρμοδιότητές του, θα εξαρτηθεί και από το πώς θα δομηθεί ο οργανισμός από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι βέβαιο ότι οι δομές που ανήκουν σήμερα στη δικαιοδοσία του ΝΠΔΔ θα μοιραστούν στις επικείμενες αντιδημαρχίες, όπως για παράδειγμα ο τομέας του Πολιτισμού του ΝΠΔΔ κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν σε ένα τμήμα με τον Πολιτισμό και σε αυτόν θα ενταχθούν και τα πολιτιστικά σωματεία και το λαογραφικό μουσείο, η δημοτική βιβλιοθήκη κ.λπ. Από εκεί και πέρα, βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι το ΚΑΠΗ θα ενταχθεί στο τμήμα Πρόνοιας. Σημαντικό πάντως για τον δήμο σε αυτή τη φάση, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένα σχέδιο νέου οργανισμού από το υπουργείο Εσωτερικών που μπορεί να λειτουργήσει ως «μπούσουλας».

Είναι προφανές ότι τα γραφεία τόσο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. όσο και του Νομικού Προσώπου θα διατηρηθούν στα υπάρχοντα κτίρια. Είναι άλλωστε και πολύ μεγάλο το αρχείο που διαθέτουν και είναι δύσκολο να μετακινηθεί. Συν τοις άλλοις θα διατηρηθούν και άτομα από το προσωπικό τους ενώ και οι επαφές με το κοινό για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, θα εξακολουθήσουν να γίνονται στα υπάρχοντα γραφεία. Σαφές θεωρείται ότι το Λογιστήριο δεν μπορεί να αναλάβει όλο το φόρτο εργασίας, άρα η όλη διαδικασία θα γίνεται στα υπάρχοντα γραφεία και θα μεταφέρεται στο Λογιστήριο του δήμου.

΄΄Έχουμε προετοιμάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη μετάβαση από τη μία κατάσταση στην επόμενη, όχι μόνο διαδικαστικά αλλά και βάσει προγραμματισμού και δεδομένης της καθημερινότητας που αντιμετωπίζαμε και τις ανάγκες που ξέρουμε πως προκύπτουν. Με τις υπηρεσίες του δήμου πιθανότατα να υπάρχει καθυστέρηση ως προς την επίλυση κάποιων θεμάτων, εμείς είχαμε εξωτερικούς συνεργάτες λυνόταν επί τόπου το οποιοδήποτε πρόβλημα. Ωστόσο, για να διευκολύνουμε την κατάσταση, έχουμε κάνει προγραμματισμό και έχουμε προβεί σε ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για τις ανάγκες που προκύπτουν΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr ο κ. Ανδριόπουλος, φέροντας ως παράδειγμα την ενημέρωση του ηλεκτρομηχανολογικού τμήματος για τις ανάγκες των γηπέδων, του τμήματος Πρασίνου για τις συντηρήσεις χλοοταπήτων, την Τεχνική Υπηρεσία για τις παρεμβάσεις στα πλαστικά γήπεδα τη συντήρηση, τον φωτισμό, τον καθαρισμό κ.ο.κ.

Οι… κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις

Και βέβαια ο «πονοκέφαλος» του δημάρχου δεν θα πρέπει να σχετίζεται μόνο με το πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του δήμου αποκλειστικά και μόνο κάτω από τη δική του «ομπρέλα», αλλά και με τα πρόσωπα που θα κληθούν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση. «Γρίφος» παραμένουν ακόμη οι αντιδημαρχίες με τον κ. Καλογερόπουλο ή να μην έχει κατασταλάξει ακόμη ή να μην επιθυμεί να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του, πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να εμπιστευτεί ανθρώπους που και έδειξαν θετικά δείγματα γραφής και το έργο τους αναγνωρίστηκε από τους πολίτες με ψήφους. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη η διατήρηση του Νίκου Καραΐσκου στην αντιδημαρχία Καθαριότητας, ή του Βασίλη Χριστόπουλου στην αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων.

Ομοίως πολύ κοντά στη διατήρησή της στην αντιδημαρχία Ανατολικής Αιγιάλειας βρίσκεται και η Μαρία Σταυροπούλου, εκτός κι αν ο δήμαρχος επιλέξει για τη θέση αυτή τον νεοεκλεγέντα Ανδρέα Οικονόμου, αν και το όνομά του ακούγεται έντονα για την προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην άλλη άκρη του δήμου και συγκεκριμένα στη Δυτική Αιγιάλεια, δεν αποκλείεται να επιλεγεί ως αντιδήμαρχος ο Κώστας Βούλγαρης που και παλιότερα στον δήμο Συμπολιτείας ως αντιδήμαρχος είχε πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Καλογερόπουλο.

Η αντιδημαρχία Πρόνοιας είναι πολύ πιθανό να… αλλάξει χέρια, με τον καρδιολόγο Γιώργο Αγγελόπουλο να είναι το μεγάλο φαβορί, ενώ η αντιδημαρχία Παιδείας φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα στον Δημήτρη Ελευθεριώτη που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι. Στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό ίσως επιλεγούν νέα πρόσωπα όπως αυτά της Μαρίας Αγγελοπούλου από το Διακοπτό και του Χρήστου Τσερεντζούλια από το Αίγιο, αντίστοιχα. Όσο για την αρμοδιότητα των διαχείρισης των αδέσποτων, ο Γιώργος Φραγκονικολόπουλος μοιάζει ο καταλληλότερος να ανανεώσει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr