background img
banner
banner

Προώθηση του τουρισμού και της βιώσιμης πολιτιστικής ανάπτυξης

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ»

Σε έγκριση συμμετοχής του Δήμου Αιγιαλείας στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών (ITER VITIS) του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), προχώρησε στην προχθεσινή συνεδρίασή του, με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Με γνώμονα την πλούσια ιστορία και σημασία της περιοχής της Αιγιάλειας στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, η συμμετοχή του δήμου Αιγιαλείας στο δίκτυο Iter Vitis, κρίθηκε αναγκαία.

Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού στον Δήμο Αιγιαλείας σχετικά με τις δυνατότητες και προοπτικές της ένταξης του Δήμου στο εν λόγω Πρόγραμμα, το οποίο σήμερα αριθμεί 48 πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές. Ξεκίνησε το 1987 και έχει ως στόχο την προώθηση, διαφύλαξη, αξιοποίηση και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές, της κοινής ευρωπαϊκής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές αναπτύσσουν τον διαπολιτισμικό διάλογο, προωθούν τις ανταλλαγές προσώπων και ιδεών και γενικότερα συμβάλλουν στην κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας και των πολλαπλών πολιτιστικών εκφάνσεών της. Επιπλέον, οι Πολιτιστικές Διαδρομές προωθούν τον πολιτιστικό τουρισμό και τη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη. Επισημαίνεται ότι οι φορείς που μετέχουν στις διαδρομές είναι κατά κύριο λόγο μουσεία και πινακοθήκες, δήμοι και περιφέρειες, σύνδεσμοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, επιμελητήρια κ.ά., αναλόγως τη θεματική της εκάστοτε διαδρομής.

Προωθείται η χαρτογράφηση και διατήρηση των ιστορικών αμπελώνων και του πολιτισμού που συνδέεται με αυτούς

΄΄Ο πολιτισμός της οινοποιίας και των οινοκαλλιεργητικών τοποθεσιών αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής και μεσογειακής κουλτούρας. Σκοπός της διαδρομής Iter Vitis είναι η ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή των σχετικών σημείων ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα προωθεί τη χαρτογράφηση και διατήρηση των ιστορικών και αρχαίων αμπελώνων και του πολιτισμού που συνδέεται με αυτά, την έρευνα, καταγραφή και την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων μορφών πολιτιστικού τουρισμού΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Βασίλης Χριστόπουλος.

Κάθε διαδρομή «αφηγείται» μια ιστορία

Σημειωτέον ότι η πολιτιστική διαδρομή Iter Vitis διέρχεται από 18 ευρωπαϊκές χώρες. Η διαδρομή συνδέει αγροτικά τοπία, με τους αμπελώνες να αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία και να προσδίδουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της διαδρομής. Στόχος της Διαδρομής είναι να αναδείξει τους αμπελώνες και το αγροτικό τοπίο ως προορισμό βιώσιμου τουρισμού. Η διαδρομή αναδεικνύει και «αφηγείται» την ιστορία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, μέσω των χαρακτηριστικών του τοπίου (μικρά τοιχία, είδη αμπελιών, βουνά και λόφοι κλπ) και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται (τοπική παραγωγή, εκλεκτές σοδειές, χρήση και κατανάλωση, καλοί τρόποι και συγκρούσεις κλπ). Η Διαδρομή, μέσω των τουριστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε αυτή, αναδεικνύεται και «ζωντανεύει», συμβάλλοντας στη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών για τους τοπικούς πληθυσμούς και για την τοπική παραγωγή, κυρίως του κρασιού. Το κρασί και οι διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας του, συνδέονται άρρηκτα με την τοπική ζωή, τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών, την ευαισθητοποίηση για το αγροτικό τοπίο και την ιστορία του, καθώς και το σεβασμό για το περιβάλλον.

Στόχοι του Δικτύου

Το Δίκτυο στοχεύει στην προστασία του ευρωπαϊκού αγροτικού τοπίου που θεωρείται υλικό και άυλο στοιχείο κληρονομιάς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ακόμη, στην προώθηση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής και η ανταλλαγή καλών πρακτικών διατήρησης και βελτίωσης παραδοσιακών τεχνικών. Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων των ιστορικών αμπελώνων που είναι σημαντική για όχι μόνο για τη γνωριμία με τη Διαδρομή αλλά και για τη διατήρηση σημαντικών ιστορικών στοιχείων, αρχαίων και σύγχρονων που θα παρέχει τα θεμέλια για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς του κρασιού. Η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του κρασιού, για την ανάδειξη των αγροτικών περιοχών και των τοπικών οικονομιών. Η απόδοση τουριστικής προσέγγισης στην παραδοσιακή χρήση του τοπίου με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων μέσω συναντήσεων και ανταλλαγών. Σημειωτέον ότι η επιβάρυνση του δήμου είναι πάρα πολύ μικρή μιας και το κόστος ετήσιας συνδρομής του Τακτικού Μέλους για τους Δήμους ανέρχεται στα 350 €.

Β. Χριστόπουλος: “Είμαι βέβαιος πως και οι οινοποιοί της περιοχής θα «αγκαλιάσουν» την προσπάθεια”

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, την πλούσια ιστορία και σημασία της περιοχής της Αιγιάλειας στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, κρίθηκε αναγκαία η συμμετοχή του Δήμου Αιγιαλείας στο δίκτυο Iter Vitis. ΄΄Η σημαντική συμβολή των Πολιτιστικών Διαδρομών(CR’s) στην καινοτομία και ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δείξει ότι οι πολιτιστικές διαδρομές είναι στο επίκεντρο της πολιτιστικής τουριστικής ανάπτυξης. Οι πολιτιστικές διαδρομές αποτελούν πηγή καινοτομίας, δημιουργικότητας, δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων και ανάπτυξης πολιτιστικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών΄΄, σχολίασε ακόμη ο αντιδήμαρχος, καταλήγοντας: ΄΄Εκμεταλλευόμαστε οποιοδήποτε «εργαλείο» και ευρωπαϊκό πρόγραμμα όπως το εν λόγω, το οποίο ταυτίζεται απόλυτα με τη δυναμική της περιοχής μας στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικοί είναι οι αμπελώνες της Αιγιάλειας και πόσα μπορούμε να «χτίσουμε» πάνω στην ιδιαίτερη αξία τους, η οποία αναδεικνύεται και μέσα από τη δράση του Δικτύου «Οινοξένεια»΄΄. ΄΄Είμαι βέβαιος ότι και οι οινοποιοί της περιοχής θα «αγκαλιάσουν» το πρόγραμμα και θα στηρίξουν τη γενικότερη προσπάθεια, μιας και ήδη κινούνται σε αυτή τη φιλοσοφία της εξωστρέφειας και της ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής σε αυτό τον τομέα΄΄, κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr