background img
banner
banner

Αύξηση του ΠΕΠ κατά 30%

ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ: «ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ»

Στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την Ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου με Εθνική εμβέλεια στην Δυτική Ελλάδα, στην λειτουργία Hub καινοτομίας στην Πάτρα αλλά και στην προώθηση ενός σύγχρονου προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης στην ΠΔΕ, εστίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, κατά τον χαιρετισμό του στη ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες τάσεις στην επιστήμη των τροφίμων και τη διατροφή του ανθρώπου».

Την ημερίδα διοργάνωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών τροφίμων και την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα «Food for life», στο Συνεδριακό Κέντρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζαΐμης χαρακτηριστικά τόνισε: «Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη φθάσει το μέγιστο της απορρόφησης, ενώ το επόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027, θα είναι αυξημένο κατά 30% και έτσι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλείται να διαχειριστεί 650 εκ. ευρώ. Μέσα από το προηγούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανακαινίσαμε ριζικά το κτίριο της τ. Γεωργικής Σχολής στην Πάτρα, στο ισόγειο του οποίου σχεδιάζουμε την λειτουργία ενός Hub καινοτομίας, για όλες τις ειδικότητες. Πρόθεσή μας είναι να είναι ανοικτό στην κοινωνία και τους δημιουργούς προς όφελος της καινοτομίας και της ανάπτυξης».

14 εκ. ευρώ μέσω ΠΕΠ, εν αναμονή του νέου INTERREG Ελλάδας – Ιταλίας

Και συνέχισε: «Στο νέο ΠΕΠ έχουμε δεσμεύσει ήδη 14 εκ. ευρώ για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα (RIS), ώστε να προωθήσουμε δυναμικά την καινοτομία και την αγροδιατροφή και στοχεύουμε να έχουμε ώριμη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το πρώτο τρίμηνο του 24. Σημειώνω ότι στις 15 Δεκεμβρίου, αναμένουμε και την δημοσίευση της πρόσκλησης της νέας προγραμματικής περιόδου του INTERREG Ελλάδας – Ιταλίας, μέσα από τα οποία θεωρούμε ότι θα έχουμε την δυνατότητα να προωθήσουμε και την καινοτομία. Επίσης η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει την μελέτη βιωσιμότητας και την οικονομοτεχνική μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες έχουν προωθηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία και το ερευνητικό κέντρο έχει ανακοινωθεί στο επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα.
Το Ερευνητικό Κέντρο θα περιλαμβάνει τα Ινστιτούτα Ιατρικής Τεχνολογίας και Φαρμάκων, Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροδιατροφής και Πολιτικής της Τεχνολογίας».

Σύγχρονο πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών

Ο κ. Ζαΐμης αναφέρθηκε ακόμη στα εξής: «Αυτή την περίοδο με συνεργασία της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Πατρών, της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης αλλά και του Υπουργείου Παιδείας και άλλων φορέων, εκπονείται ένα σύγχρονο πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών στην Γεωργία με έμφαση στην καινοτομία, η υλοποίηση του οποίου κρίνεται αναγκαία από τους φορείς της περιοχής.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην συστηματική προσπάθεια, που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Περιφερειακή Αρχή, για την ανάπτυξη και την οικονομική αναβάθμιση της Περιφέρειας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα, κάνει σήμερα πρωταθλητισμό στην αύξηση της απασχόλησης και όχι της ανεργίας».
Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης και ο Γεν. Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθαν. Κυριαζής, οι οποίοι αφού εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασαν τις στρατηγικές και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση του κλάδου της αγροδιατροφής και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, «ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι στην αγροδιατροφή και στην καταναλωτική συνείδηση».

Σύνδεση των επιχειρήσεων τροφίμων με την ανώτατη εκπαίδευση

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου,Ι. Καλαβρουζιώτης, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στην σημασία της ίδρυσης του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας και δήλωσε ότι το ΕΑΠ έχει την βούληση, τις υποδομές και την τεχνογνωσία να στηρίξει όλες τις προσπάθειες ανάπτυξης της καινοτομίας στην περιοχή.
Η Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ, κ. Παπαδημητρίου, ανέδειξε τη σημασία της Καινοτομίας και επεσήμανε ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας η Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών προωθεί την ουσιαστική διασύνδεση των επιχειρήσεων τροφίμων με την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας και την περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της συμμετοχής της στα Περιφερειακά Συμβούλια Ε&Κ.

Ο Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΒΤ & Μέλος Συμβουλίου Καθοδήγησης ΕΤΠ, κ. Ρ. Γαμβρός, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και στα εμπόδια που υπάρχουν στην εφαρμογή της καινοτομίας στην Ελλάδα, στην ανάγκη να βελτιωθεί το σύστημα Έρευνας & Καινοτομίας, καθώς και στις προτάσεις της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας προς αυτή την κατεύθυνση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr