background img
banner
banner

Έτσι θα πολεμήσουμε τα «κοκτέιλ» των ιώσεων

ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ – ΜΩΡΟΣ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Η έξαρση ιών, γρίπης και λοιμώξεων αποτέλεσε αντικείμενο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Γιώργος Αγγελόπουλος, ο γραμματέας Δημήτρης Κουσουρής και ο ταμίας Κωνσταντίνος Μώρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες προς το κοινωνικό σύνολο. Παρουσίασαν δε τα «όπλα» του πληθυσμού απέναντι στο «κοκτέιλ» ιώσεων, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη για εμβολιασμούς ενώ τοποθετήθηκαν και επί της παραφιλολογίας για τους αιφνίδιους θανάτους.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, με τους τρεις γιατρούς να περιγράφουν με τρόπο απλό και κατανοητό την κατάσταση, ενώ παρουσιάστηκαν καθησυχαστικοί σε όσους είτε θεωρούν πως όλη αυτή η επιβάρυνση του πληθυσμού είναι μόνο φετινό φαινόμενο, ή μόνο… προσωπικό τους πρόβλημα, τονίζοντας πως δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις για τους αιφνίδιους θανάτους αφού ουδείς γνωρίζει μετά τη μετάδοση της είδησης, το ιατρικό ιστορικό του εκάστοτε ανθρώπου και τους πραγματικούς λόγους, οι οποίοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο να σχετίζονται με το εμβόλιο κατά του covid19.

Όσο για την επιβάρυνση του πληθυσμού με ιώσεις, αυτή αποδόθηκε στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε βοηθήσει η χρήση μάσκας στο να μην εκδηλώνονται σε αυτό τον βαθμό. Επίσης, τονίστηκε ότι τα αντισώματα των Ελλήνων έχουν μειωθεί και εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αντιβιώσεων χωρίς να συντρέχει πραγματικός λόγος.

Η σημασία της κοινωνικής ευθύνης

΄΄Η ευχή μας για φέτος είναι να έχουμε όσο λιγότερα συμβάντα γίνεται΄΄, ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος πρόσθεσε: ΄΄Φέτος ο χειμώνας επιφυλάσσει μία αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων και ιώσεων, είτε αυτές είναι γνωστές είτε άγνωστες. Όλες οφείλονται στον συνωστισμό και τη χαλάρωση των μέτρων αλλά και στη μείωση της ανθεκτικότητας των ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε ανθρώπου΄΄.

Ανέφερε ακόμη ότι οι λοιμώξεις που επικρατούν, είναι η γρίπη τύπου Α και τύπου Β, ο κορωνοϊός, ο συγκιτιακός ιός και η μινιγγίτιδα. Σχολίασε μάλιστα τα πρόσφατα δύο κρούσματα μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκαν στην γειτονική Πάτρα, ενώ έκανε λόγο για τα υγειονομικά όπλα που πρέπει κάθε δημότης να χρησιμοποιεί και την συμπεριφορά που πρέπει να έχει ώστε με υπεύθυνη στάση να προστατεύει τους γύρω του. Κάλεσε όλους τους δημότες να ακολουθούν τους κοινούς κανόνες υγιεινής και να είναι υπεύθυνοι για τον ατομικό τους έλεγχο, ως εξής: ΄΄Τα… κοκτέιλ ιώσεων είναι ο λόγος που απαραίτητα πρέπει να υπάρχει συχνός έλεγχος του γιατρού στον δημότη. Η εξέταση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με συμβουλές ούτε με τηλεφωνήματα” τόνισε.

Ο κ. Αγγελόπουλος είπε ότι πολλοί άνθρωποι δεν προσέχουν και δεν τηρούν την κοινωνική τυπικότητα και πως ενώ νοσούν βγαίνουν έξω και συναναστρέφονται με κόσμο: ΄΄Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, είναι ότι η ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είναι το πιο σοβαρό πράγμα. Καλώ τους δημότες κάθε ηλικίας να προβούν σε εμβολιασμούς και για τον κορωνοϊό και για την γρίπη, καθώς αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ατομικής και συλλογικής ευθύνης που μπορεί να έχουμε απέναντι στον εαυτό μας αλλά και τους άλλους΄΄ ανέφερε ακόμη.

Μεγάλη προσέλευση περιστατικών στο νοσοκομείο Αιγίου

Ο κ. Κουσουρής από την πλευρά του έκανε λόγο για την ισχύουσα κατάσταση με τις ιώσεις και τόνισε ότι η μη υπεύθυνη στάση του πολίτη στα υγειονομικά δεδομένα που επικρατούν, θέτει σε κίνδυνο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και άτομα της τρίτης ηλικίας: ΄΄Στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου είμαστε υπερπλήρεις από πλευράς περιστατικών και μάλιστα αρκετά από αυτά, παθολογικού χαρακτήρα, φιλοξενούνται στη χειρουργική κλινική. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά κορωνοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων΄΄.

Σημείωσε δε, ότι ενώ υπάρχει νοσηρότητα, η θνητότητα έχει μειωθεί από το ‘22 και έπειτα. Επιπλέον, παρουσίασε ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του τρέχοντος έτους, υπήρξε αύξηση εισαγωγών 15% σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων εβδομάδων, ξεκαθαρίζοντας ότι τα νούμερα αυτά δεν έχουν διαφοροποίηση από τον Ιανουάριο του ‘23.

Μίλησε για τα προβλήματα που αποφέρουν η υπερβολική χρήση αντιικών φαρμάκων, και είπε ότι οι θάνατοι στη χώρα έχουν ελαττωθεί, αλλά οι νοσήσεις όχι. Ο γιατρός, έδωσε απλές και χρήσιμες συμβουλές για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει κάθε πολίτης να κάνει, σε όποια ηλικιακή ομάδα και αν ανήκει. “Η γρίπη είναι σε έξαρση στην κοινότητα, έχουμε μεγάλη νοσηρότητα και πρέπει να ακολουθούμε όλοι τους απλούς κανόνες καθημερινής υγιεινής, να φερόμαστε όλοι υπεύθυνα απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στους γύρω μας΄΄. Τέλος, ο κ. Κουσουρής ανέλυσε κάθε αναπνευστική λοίμωξη ξεχωριστά, δίδοντας απλές καθημερινές συμβουλές αντιμετώπισης του κάθε προβλήματος.

Η υπερβολή… κακός σύμβουλος

Ο κ. Μώρος αναφέρθηκε στο τι ισχύει με τις παιδικές ιώσεις, με την ιδιότητα του Παιδιάτρου, λέγοντας: ΄΄Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία… υπερκατανάλωση, η οποία αλυσιδωτά, φέρνει πολλά ζητήματα υπερβολής στην επιφάνεια, σε όλη την κοινότητα ανεξαιρέτως”.

Ο γιατρός, είπε ότι ο φόβος και η άγνοια είναι οι κύριοι λόγοι μη υπευθυνότητας και ότι η ανησυχία του μέσου ανθρώπου είναι υπερβολική δίχως όμως να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος: “Στα social media και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται ένα… “σαφάρι” υπερβολής από δεκάδες και εκατοντάδες γονείς, από πολλούς ανθρώπους. Αναίτια όμως. Όλοι οι ιοί είναι γνωστοί και κάθε γιατρός ξέρει και να τις αντιμετωπίσει και να τους ελέγξει, δεν υπάρχει ουδείς λόγος ανησυχίας και υπερβολής από κανέναν”.

Ο κ. Μώρος έδωσε αναλυτική εικόνα του κάθε ιού ξεχωριστά και ποια είναι τα συμπτώματα, λέγοντας ότι πιο μεγάλη παραπληροφόρηση είναι η μη σωστή ενημέρωση και η υπερβολή. Σημείωσε ότι, ο εμβολιασμός για κάθε πάθηση είναι πολύ σημαντικός και ότι η… υστερία ορισμένων γονέων, πολλές φορές, είναι ο πιο κακός σύμβουλος αντιμετώπισης του κάθε ζητήματος. ΄΄Είναι απολύτως φυσιολογικό ένα μικρό παιδί, μέσα σε 6 μήνες και κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα, να νοσήσει πολλές φορές από απλές γρίπες ή μικρές λοιμώξεις. Οι γονείς πρέπει να είναι συγκροτημένοι και υπεύθυνοι απέναντι στο παιδί τους, στο κοινωνικό κύκλο, αλλά και στην κάθε ομάδα της ζωής της καθημερινότητας στην κοινότητα.

Ποτέ δεν χρειάζεται πανικός, ποτέ δεν χρειάζεται υπερβολή΄΄ σημείωσε ο παιδίατρος, ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι δεν πρέπει οι μητέρες να ανησυχούν από μία μικρή ένδειξη ασθένειας του παιδιού τους, καθώς το κοκτέιλ λοιμώξεων που επικρατεί μπορεί εύκολα να αποφέρει σε κάθε παιδί καθημερινές νοσήσεις, ανά πάσα στιγμή”. Καταλήγοντας, εξέφρασε την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και της πρόληψης κάθε ανθρώπου και τους κάλεσε να φέρονται υπεύθυνα και με προσοχή, απέναντι στην υγειονομική έξαρση ιώσεων που κυριαρχεί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr