background img
banner
banner

Η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας φέρνει το Αίγιο στο επίκεντρο!

ΜΕ 750 ΑΝΑΒΙΩΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ – ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΑΒΙΩΤΩΝ «ΒΟΣΤΙΤΣΑ»

Η μεγάλη στιγμή που το Αίγιο θα γιορτάσει ξανά την τοπική εορτή εθνικού χαρακτήρα της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας 1821, έφτασε. Οι τριήμερες εκδηλώσεις που ξεκινούν από αύριο Παρασκευή και ολοκληρώνονται την Κυριακή, θέτουν την περιοχή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την καθιστούν πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες και κυρίως για τους πολυάριθμους αναβιωτές από όλη την Ελλάδα που θα λάβουν ενεργά μέρος, μαζί με τον Σύλλογο Αναβιωτών Αιγιάλειας «Βοστίτσα». Σύμφωνα με υπολογισμούς του Λάμπη Ψυχογιάννη, προέδρου του τοπικού συλλόγου που είναι συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων, οι αναβιωτές από όλη την Ελλάδα που θα δώσουν το «παρών» και θα λάβουν μέρος με τις φορεσιές και τα άρματά τους στις εκδηλώσεις, είναι 600 στη βραδινή παρέλαση του Σαββάτου και 750 στην πρωινή παρέλαση της Κυριακής.

Προέρχονται από Μεσολόγγι, Αμφιλοχία, Πύργο, Αθήνα, Καλαμάτα, Πάτρα, Αιτωλικό, Κατοχή και άλλες περιοχές και ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα του Συλλόγου Βοστίτσα. Ιδιαιτέρως σημαντική, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ψυχογιάννη, είναι η παρουσία του Συλλόγου από τη Νάουσα, τα μέλη του οποίου αναβιώνουν τους θρυλικούς Γενίτσαρους, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν δρώμενο και παραδοσιακό χορό στην πλατεία Αγίας Λαύρας το βράδυ του Σαββάτου.

Δέχθηκαν το κάλεσμα με μεγάλο ενθουσιασμό

΄΄Είναι πολύ τιμητική για εμάς και πιστεύω για όλη την Αιγιάλεια, η παρουσία των αναβιωτών από όλη την Ελλάδα. Οι σύλλογοί τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με ενθουσιασμό, η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου σε όλη τη χώρα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που κι εμείς με τη δράση μας έχουμε συμβάλει σε αυτό΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr ο κ. Ψυχογιάννης. Και βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι Σύλλογοι αυτοί έχουν φιλοξενήσει με τη σειρά τους σε αντίστοιχες εκδηλώσεις επ’ αφορμήν άλλων ιστορικών γεγονότων, τους αναβιωτές του Αιγίου στις πόλεις τους. ΄΄Έρχονται στις εκδηλώσεις της Βοστίτσας γιατί έχουμε αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με όλους και βεβαίως γιατί αναγνωρίζεται πλέον το σπουδαίο πολιτικό γεγονός της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας και έχει περάσει στο υποσυνείδητο όλων΄΄, προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αναβιωτών Αιγιάλειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρώτοι αναβιωτές θα καταφθάσουν αύριο Παρασκευή και ο δήμος Αιγιαλείας έχει αναλάβει να καλύψει το κόστος διαμονής για 250 άτομα για μία διανυκτέρευση, ενώ ο Σύλλογος Αναβιωτών έχει αναλάβει τη φιλοξενία και διαμονή των υπολοίπων και βέβαια αυτών που χρειάζονται και δεύτερη διανυκτέρευση καθώς έρχονται από μακριά.

Από εκεί και πέρα, πολύ σημαντική είναι η ξενάγηση που θα γίνει στους επισκέπτες στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, στο μουσείο του Παναγιωτοπουλέικου Αρχοντικού καθώς και στην έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Σάκη Παπαδημητρίου. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Ψυχογιάννης, ΄΄το πρωί του Σαββάτου έχουμε προγραμματίσει εκδρομή για τους επισκέπτες μας, στα Καλάβρυτα΄΄.

Ως προς τη συμμετοχή στις τρεις παρελάσεις που έχουν προγραμματιστεί, ο Σύλλογος Αναβιωτών Αιγιάλειας θα λάβει μέρος και στη μαθητική παρέλαση που είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή, με το άγημά του, αποτελούμενο από περίπου 40 άτομα, να παρελαύνει τελευταίο. Οι αναβιωτές θα παρελάσουν το βράδυ του Σαββάτου αλλά και την Κυριακή το πρωί.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΩΡΑ 08:00: Έπαρση σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων) και στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου. ΩΡΑ 10:20: Πέρας προσέλευσης επισήμων, αντιπροσωπειών (σημαιοφόρων) Σχολείων, Προσκόπων με τις Σημαίες και Φιλαρμονικής Αιγίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου. ΩΡΑ 10:30: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ. ΩΡΑ 10:50: Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο. Μετά το πέρας αυτού και προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου, μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων, Προσκόπων και Οδηγών με τις Σημαίες, στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνιων). ΩΡΑ 11:30: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων. ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Εκκίνηση αγήματος Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας & Τεμένης, Γυμνασίων & Λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας και Ακράτας.
Από την Α/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Φίλιππος Φιλίππου, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και από την Β/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Γεώργιος Καϊάφας, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 3ου Γυμνασίου Αιγίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Ώρα 18.30: Κτήριο Παναγιωτόπουλου Εκδήλωση—παρουσίαση του λευκώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων & Αιγιαλείας με θέμα «Η ουσιαστική & οικονομική συμμετοχή των Ιερών Μονών μας στον αγώνα του 1821». Ώρα 21.15: Kινηματογραφική προβολή στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ από το πολιτιστικό σωματείο “ΑΡΑΤΟΣ”, της νέας πολεμικής ταινίας “ΠΕΝΤΕ 5 (το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης)”, του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, παραγωγής 2023 από την τριλογία για το 1821. Είσοδος κοινού με κουπόνι ενίσχυσης για νέες παραγωγές.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΩΡΑ 08:00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τέμενης. Ομιλία για την ιστορική επέτειο από τον Ιωάννη Μεντζελόπουλο, Ειδικό Γραμματέα της ΙΛΕΑ. ΩΡΑ 19.00: ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση αγήματος Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», Συλλόγων από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας, Ακράτας, παιδικών και νεανικών χορωδιών Αιγιαλείας στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΩΡΑ 11.00: Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου στην προτομή του Ανδρέα Λόντου. ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ Συλλόγων Αναβιωτών με παραδοσιακές φορεσιές στην οδό Μητροπόλεως.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr