background img
banner
banner

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ: «Η θυσιαστική και οικονομική συμμετοχή των Ιερών Μονών μας στον αγώνα του 1821»

ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΒΑΝΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ

Μία ακριβή αποτύπωση των γεγονότων που χαρακτήρισαν τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας 1821, των προσώπων και της συμβολής τους καθώς επίσης και των ιερών μονών, των τοποθεσιών και των χρονικών πλαισίων, αποτελεί το λεύκωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας με θεματικό τίτλο «Η θυσιαστική και οικονομική συμμετοχή των Ιερών Μονών μας στον αγώνα του 1821», που εξεδόθη σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας, τη συγγραφή του οποίου επιμελήθηκε η ιστορικός, φιλόλογος και πρόεδρος της Ιστορικής, Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της οποίας αναγνωρίστηκε ως σπουδαίο πολιτικό γεγονός η Μυστική Συνέλευση και καθιερώθηκε η τοπική εορτή εθνικής σημασίας.

Πρόκειται για ένα προσεγμένο, τεκμηριωμένο επιστημονικά βιβλίο, με χαρακτηριστικά λευκώματος, 181 σελίδων, με παράθεση θεματικών ενοτήτων και ιστορικών γεγονότων, καθώς και αφιερώματα στον ρόλο των ιερών μονών της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, καθ’ όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Την έκδοση προλογίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Η παρουσίαση του λευκώματος, έγινε παρουσία πλήθους κόσμου, στον εμβληματικό χώρο του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου, το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου.

Οι ευχαριστίες του Μητροπολίτη

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη συμβολή του Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, της προέδρου της Ι.Λ.Ε.Α., ιστορικού Βάνας Μπεντεβή αλλά και του πρώην δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου στην καθιέρωση της τοπικής εορτής, όπως επίσης και στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που θέσπισε την ημέρα ως τοπική αργία, εθνικής σημασίας. Δεν παρέλειψε ακόμη να ευχαριστήσει και τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, διότι ο δήμος ανέβαλε να καλύψει το κόστος της έκδοσης του βιβλίου.

Νικόλαος Αναστασόπουλος: «Το βιβλίο ενισχύει τις προσπάθειες για την ύπαρξη μνήμης και διατήρησης της παράδοσης, ιδιαίτερα σε μία σύγχρονη εποχή δύσκολη»

Την παρουσίαση του λευκώματος πραγματοποίησε ο Νικόλαος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής της Νεωτέρας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αρχικά, αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο της κ. Μπεντεβή και την εκδοτική της προσφορά. Μιλώντας για το λεύκωμα είπε πως είναι μία προσέγγιση της ιστορικής πορείας και της δράσης των αγωνιστών, λαϊκών και κλήρου, κατά την Επανάσταση του 1821. ΄΄Εκ των πραγμάτων, η συγγραφέας λόγω της επάρκειας των ιστορικών τεκμηρίων, διακρίνει σε υποενότητες το συγκεκριμένο κεφάλαιο και επιτυγχάνει να προσδιορίσει με χρονική σαφήνεια τις ποικίλες και διαφορετικές πτυχές της επαναστατικής διαδικασίας. Η κ. Μπεντεβή μάς παρέχει πληθώρα ιστορικών πηγών, αποτυπώνοντας άριστα τις συγκεκριμένες στιγμές. Στις σελίδες του βιβλίου και τα συνοδευτικά της ιστορικής αφήγησης, η συγγραφέας παραθέτει αρχειακά τεκμήρια, έγγραφα από τα αρχεία των μονών αλλά και φωτογραφίες, σκίτσα ή γκραβούρες, με τα οποία μπορεί ο αναγνώστης να εμβαθύνει στην ανάλυση της ξεχωριστής πορείας των μοναστηριών της περιοχής καθ’ όλη τη δεκαετία του 1820. Έμφαση αποδίδει, και δικαίως, στην παρουσία της Ορθοδοξίας σε ανατολή και δύση, ενώ εμβαθύνει στην πολύπλευρη οικονομική προσφορά των μονών.

Ταυτόχρονα, πληθώρα παραθεμάτων από πρωταγωνιστές της εποχής αλλά και νεότερους συγγραφείς και καταξιωμένες πνευματικές μορφές, συναντά κανείς στις σελίδες του βιβλίου΄΄, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασόπουλος.

Ακόμη, σημείωσε πως ΄΄το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μεθοδολογικά, παράδειγμα έρευνας της ιστορικής πορείας ενός τόπου και γενικότερα μιας τοπικής κοινωνίας καθώς πορεύεται ανάμεσα σε ένα επιστημονικό δοκίμιο και σε ένα ιστορικό λεύκωμα. Συνεπώς είναι χρήσιμο όχι μόνο για όσους ενδιαφέρονται ειδικά για την ιστορία της περιοχής και των ιερών μονών αλλά και γενικότερα για όσους ασχολούνται με την ιστορία της Εκκλησίας, την Επανάσταση του 1821, την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό των επιμέρους περιοχών. Άλλωστε, η μελέτη της ιστορίας επιβάλλεται να στρέφει την προσοχή της στην ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς, κάτι που τα τελευταία χρόνια ευτυχώς γίνεται πράξη σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το βιβλίο ενισχύει τις προσπάθειες για την ύπαρξη μνήμης και διατήρησης της παράδοσης, ιδιαίτερα σε μία σύγχρονη εποχή δύσκολη. Η διατήρηση της συλλογικής μνήμης μιας τοπικής κοινωνίας αποτελεί σημαντική παράμετρο για την καλλιέργεια της έρευνας, της μελέτης και τη σύνθεση της ιστορίας του απώτερου και εγγύτερου παρελθόντος. Είναι μία αξιέπαινη δουλειά της συγγραφέως, όχι μόνο εκδοτικά, αλλά και συμβολικά σε επίπεδο ακόμη και κοινωνικής ηθικής. Συγχαρητήρια στην κ. Μπεντεβή, την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Αιγιαλείας΄΄.

Β. Μπεντεβή: «Το μοναδικό βιβλίο στον ελλαδικό χώρο για τα 200 χρόνια, που έχει μία συγκεκριμένη θεματική»

Η κ. Μπεντεβή μίλησε το πώς έγινε η συγγραφή του λευκώματος, κάνοντας γνωστό πως η έκδοσή του αποφασίστηκε τον Απρίλιο του 2021 και πως είχε περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου να το ολοκληρώσει. ΄΄Έβλεπα πολλά λευκώματα για τα 200 χρόνια που ήταν όμως κοινά, αναφέροντας όλα τα γνωστά γεγονότα. Προσωπικά ήθελα να αναδείξω τη δική μας, την τοπική ιστορία. Ο πατήρ Ιωακείμ Βενιανάκης με προέτρεψε να παρουσιάσω τα τοπικά γεγονότα μέσα από τις πηγές και να εστιάσω στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Επειδή με τη Συνέλευση ασχολούμαι πολλά χρόνια και μολονότι είχα και συγκρούσεις και αρνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, από την έρευνα διαπίστωσα τον καθοριστικό ρόλο των κληρικών, κάποιοι από τους οποίους βρήκαν μαρτυρικό θάνατο΄΄, είπε η κ. Μπεντεβή και καταλήγοντας σημείωσε: ΄΄Ασχολήθηκα με τα κείμενα, τις πηγές αλλά αν δεν είχα την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και την πολύτιμη βοήθεια της Χρύσας Δημητρίου, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα, για το οποίο δούλεψαν πολλοί και πιστεύω ότι είναι το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, για τα 200 χρόνια που έχει μία συγκεκριμένη θεματική. Αυτό είναι σημαντικό΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr