background img
banner
banner

Προχωρά η διαδικασία για το «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Αιγιαλείας»

ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ – ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΕΣ

Ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του δήμου Αιγιαλείας, με το οποίο θα διορθωθούν πολλά προβλήματα και ασυμβατότητες ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί αναπτυξιακή προοπτική στις κατά τόπους περιοχές, αποτελεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η μελέτη του οποίου έχει ήδη προκηρυχθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και αναμένεται η κατάθεση προσφορών έως την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.

Ο τίτλος της μελέτης είναι «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Αιγιαλείας». Η σύμβαση περιλαμβάνει την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου βάσει του νέου χωροταξικού νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλων διατάξεων, στα όρια των Δ.Ε. Αιγίου, Ακράτας, Διακοπτού, Ειρινεού, Συμπολιτείας του Δήμου Αιγιαλείας.

Τι θα περιλαμβάνει η μελέτη

Περιλαμβάνει ακόμη σύνταξη μελέτης πολεοδομικού σχεδιασμού βάσει των όσων ορίζονται στην σχετική υπουργική απόφαση και στο παράρτημα αυτής, σύνταξη στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την περιβαλλοντική αξιολόγηση των προτεινόμενων από την μελέτη ρυθμίσεων και κατευθύνσεων και σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης της γεωλογικής καταλληλότητας ως υποστηρικτικής της μελέτης βάσει των όσων ορίζονται από υπουργική απόφαση. Ακόμη, σύνταξη μελέτης προσωρινής οριοθέτησης των υφιστάμενων υδατορεμάτων ως υποστηρικτικής της μελέτης σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων εντός των νέων προς πολεοδόμηση περιοχών της πρότασης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η εκτιμώμενη αξία του έργου είναι 2.164.257,11 € χωρίς Φ.Π.Α. και η διάρκεια της σύμβασης – προθεσμία εκτέλεσης έχει οριστεί στους 36 μήνες. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next GenerationEU.

Απένταξη από τους πιλοτικούς για μεγαλύτερη «ασφάλεια»

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2021 ο δήμος Αιγιαλείας είχε ενταχθεί στους δήμους στους οποίους πιλοτικά θα ξεκινούσε η διαδικασία αυτή, ωστόσο δεν προχώρησε. Έκτοτε υπήρξαν συναντήσεις του προϊστάμενου της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου σήμερα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες απ’ όπου αιτιολογήθηκε η μη έκβαση της διαδικασίας, στο γεγονός ότι οι μελετητές είχαν δώσει μεγάλες εκπτώσεις και εκτιμήθηκε πως θα άφηναν το έργο ημιτελές. Κάπως έτσι, όπως αναφέρει στo Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο Λεωνίδας Καράμπελας, η διαδικασία ακυρώθηκε και προχώρησε με διαφορετικό τρόπο.

Πώς θα ωφελήσει

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας ΄΄το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο σχέδιο πόλεων, καινοτομίες στους εκάστοτε οικισμούς και όλα τα απαραίτητα που περιλαμβάνονται μέσα στη διακήρυξη του διαγωνισμού. Πρόκειται για μία καινοτομία που θα διορθώσει αρκετά προβλήματα και πολλές παρεμβάσεις ασυμβατότητας που έχουν διαπιστωθεί σε διάφορα σημεία του Δήμου. Αυτά αφορούν κυρίως τα σχέδια πόλεως και τα σημεία επαφής αυτών. Έχουμε ξεκινήσει μία αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής ούτως ώστε να γίνει αναθεώρηση στα τυχόν λάθη και τις πιθανές παραλείψεις που υπάρχουν΄΄.

Ακόμη, ο κ. Καράμπελας έκανε λόγο για αναθεώρηση λαθών, καθώς κάποια δίκτυα είναι αρκετά φορτωμένα λόγω της παλαιότητάς τους και μάλιστα υπάρχουν δεκάδες σημεία που πρέπει να γίνουν “ενώσεις” στο δίκτυο συντεταγμένων, κάτι που ισχύει σήμερα στον κτηματολογικό χάρτη. ΄΄Με αυτόν τον τρόπο θα θεραπεύσουμε αρκετά προβλήματα που είχαν προκύψει από ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν κάνει τεχνικές εκθέσεις με λάθος εκτιμήσεις και είχαν καταγραφεί δεδομένα με εσφαλμένο τρόπο, καθώς σε πάρα πολλά παλαιά σχέδια, δεν υπήρχαν ούτε πιστότητα χώρου ούτε και σταθερά σημεία΄΄, πρόσθεσε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr