background img
banner
banner

Τα εισοδήματα δεν φτάνουν, ανύπαρκτες οι νέες θέσεις εργασίας…

ΖΟΦΕΡΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΟΥ 2024

Σε ένα αβέβαιο τοπίο εισήλθαν οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολυάριθμοι άνεργοι της Αιγιάλειας με την έλευση του 2024 που έλαβε τη… σκυτάλη των δυσχερειών από το προηγούμενο έτος. Η ακρίβεια κάνει αποδοχές και μεροκάματα να μοιάζουν… ανύπαρκτα, η ανασφάλεια γιγαντώνεται και οι νέες θέσεις εργασίας είναι ανύπαρκτες.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον και τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Αιγιάλειας, τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας, παρουσιάζουν μία διαφορετική εικόνα καθώς «θέλουν» τη Δυτική Ελλάδα να έχει την καλύτερη επίδοση στη χώρα, κρατώντας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, την έλλειψη απασχόλησης σε χαμηλά επίπεδα…

Τα πολλά «πρόσωπα» της ανεργίας

Ειδικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το Γ΄ τρίμηνο του 2023 που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στην Δυτική Ελλάδα παραμένει στο 9%, ποσοστό που την κατατάσσει με την πέμπτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι απασχολούμενοι ανέρχονται σε 257 χιλιάδες περίπου, οι άνεργοι σε 25 χιλιάδες και τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού λίγο πάνω από τις 281 χιλιάδες. Συνολικά, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού ανέρχεται σε 50,1%. Κάπως έτσι, παρουσιάζεται μία εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας, από το 26% στο 9%!

Κατά πόσο όμως αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, επισημαίνει: ΄΄Πρόκειται σίγουρα για μία πλασματική εικόνα που προκύπτει από τους καταγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν άλλοι που είτε εργάζονται σποραδικά είτε δεν είναι καταγεγραμμένοι άνεργοι. Σκεφτείτε τους αγρότες της Αιγιάλειας που με την απαξίωση της τιμής των προϊόντων βρίσκονται σε απόγνωση. Τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν χίλια μύρια προβλήματα. Τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κατάσταση μόνο ευοίωνη όπως θέλουν να την παρουσιάζουν, δεν είναι΄΄.

«Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις των διοδίων- Δεν έρχονται διευκολύνσεις με το τρένο για τους εργαζόμενους

Όμως και οι εργαζόμενοι βιώνουν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση καθώς η ακρίβεια έχει «τσακίσει» τα νοικοκυριά. Ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε: ΄΄Όχι μόνο δεν φτάνουν τα χρήματα για να βγει ο μήνας αλλά οι υποχρεώσεις αυξάνονται από παντού. Είναι χαρακτηριστική η αύξηση της τιμής των διοδίων που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους εργαζόμενους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την Ολυμπία Οδό για να μεταβούν στις δουλειές τους. Οι πρόσφατες αυξήσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Έχουμε κάνει τόσες παρεμβάσεις, όμως δεν μας λαμβάνουν υπόψη΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς Εργατικού Κέντρου Αιγίου έχει γίνει παρέμβαση επανειλημμένως και για έκπτωση στους εργαζόμενους και στις μετακινήσεις με το τρένο. ΄΄Είχαμε και νέα επικοινωνία για το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα, όπως φαίνεται το τρενάρουν. Μας είχαν πει πάντως πως μέσα στη χρονιά θα ισχύσουν, ωστόσο ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα΄΄, τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr