background img
banner
banner

Σωρεία από τηλεφωνικές κλήσεις απατεώνων σε ανυποψίαστους πολίτες

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΩΣΕ 1.200 ΕΥΡΩ

Το Αίγιο βρέθηκε στο… μάτι του κυκλώνα, σπείρας απατεώνων που πραγματοποίησε δεκάδες τηλεφωνήματα σε ανυποψίαστους πολίτες, λέγοντάς τους πως το παιδί τους είναι άρρωστο και ζητώντας χρήματα. Σε μία περίπτωση μάλιστα κατάφεραν να εξαπατήσουν 87χρονο, ο οποίος τους παρέδωσε 1.200 ευρώ…

Τα περισσότερα τηλεφωνήματα έγιναν από το πρωί ως το μεσημέρι. Οι απατεώνες τηλεφωνούσαν με απόκρυψη και όταν αντιλαμβάνονταν ότι στο τηλέφωνο είχε απαντήσει ηλικιωμένος, άλλοτε υποδύονταν το παιδί του κι άλλοτε κάποιον γνωστό του, ζητώντας βοήθεια. Η βοήθεια βέβαια «μεταφραζόταν» σε χρηματικό ποσό που ο ηλικιωμένος έπρεπε κάπου να αφήσει, διότι αυτός που τηλεφωνούσε δεν μπορούσε να την παραλάβει εκείνη την ώρα.

Γυναίκα μιλούσε με ξενική προφορά

Οι επιτήδειοι προσπαθούσαν να αλιεύσουν πληροφορίες από τα υποψήφια θύματά τους έτσι ώστε να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του διαλόγου. Όταν π.χ. γυναίκα ανέφερε το όνομα της κόρης της μόλις άκουσε στην τηλεφωνική γραμμή γυναίκα να κλαίει και να λέει πως κινδυνεύει, τότε η γυναίκα που τηλεφώνησε πήρε… το όνομα της κόρης της. Το γεγονός βέβαια ότι η γυναίκα μιλούσε με προφορά, ξένισε πολλούς ηλικιωμένους, οι οποίοι την «στόλισαν» με ύβρεις και απειλές. Άλλοι πάλι έκλεισαν έντρομοι και άρχισαν να τηλεφωνούν στα παιδιά τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι καλά στην υγεία τους. Το κυρίαρχο πρόσχημα ήταν ότι ο γιος ή η κόρη τους σε ατύχημα έσπασε το πόδι του και είναι στο νοσοκομείο. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ανέφεραν πως νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Πάτρας και ότι ζητούν από αυτούς που τηλεφώνησαν, να τους πάνε χρήματα.

Σκορπούν πανικό για να πείσουν τα θύματά τους

Ευτυχώς, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είναι υποψιασμένοι και δεν έπεσαν στην παγίδα. Ωστόσο, 87χρονος μέσα στον πανικό πίστεψε τα λεγόμενά τους και τους έδωσε χρήματα. Οι απατεώνες του είπαν τηλεφωνικώς πως ο γιος του νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Πάτρας έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό. Απαίτησαν από τον άνδρα να τους δώσει χρήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί φάρμακο με το οποίο δεν θα πέθαινε ο γιος του. Τον έπεισαν να τους αφήσει τα χρήματα κάτω από έναν κάδο απορριμμάτων. Ο ηλικιωμένος πήγε στον κάδο, άφησε τα χρήματα κι όταν μετά από επικοινωνία με τον γιο του επέστρεψε στον κάδο, τα χρήματα είχαν γίνει… καπνός. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, με την Ασφάλεια Αιγίου να διερευνά την υπόθεση.

Ερασιτέχνες με πολλά… λάθη

Πάντως ο ερασιτεχνισμός των απατεώνων φάνηκε από το γεγονός ότι «χτυπούσαν» όπου έβρισκαν. Οι κλήσεις τους ήταν τυχαίες, αφού καλούσαν και νέους ανθρώπους λέγοντάς τους πως το παιδί τους κινδυνεύει χωρίς να έχουν καν παιδιά, γεγονός που φανερώνει πως δεν είχαν διερευνήσει πριν πού θα αποταθούν. Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι δεν πρόκειται για οργανωμένη σπείρα είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις κάλεσαν το πρωί, δεν έπεισαν το υποψήφιο θύμα τους που τους απείλησε ότι θα καλέσει την Αστυνομία και λίγες ώρες μετά ξανακάλεσαν επικαλούμενοι λάθος!

Όπως και να έχει, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις κλήσεις που γίνονται με απόκρυψη, στο ποιοι τους τηλεφωνούν, να φροντίζουν δηλαδή να ζητούν στοιχεία που μόνο οι ίδιοι και τα παιδιά τους γνωρίζουν και βέβαια να μην δίνουν χρήματα, αντιθέτως δε να ειδοποιούν την αστυνομία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr