background img
banner
banner

«Το σχέδιο που κυκλοφορεί δεν συνιστά μεταρρύθμιση»

ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

«Το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας οφείλει να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μίας πραγματικής μεταρρύθμισης που θα υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και τον πολίτη του τόπου μας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικά με τον νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Περιφερειάρχη και μετά από τις αντιδράσεις που έχουν ήδη ανακύψει σε τοπικό επίπεδο, σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έχει δει το φως της δημοσιότητας, παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των Δικηγορικών Συλλόγων και άλλων φορέων της Δυτικής Ελλάδας.

Τα επιχειρήματα

Στην τοποθέτησή του ο κ. Φαρμάκης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προβλέψεις του σχεδίου, σημειώνοντας πως «το σχέδιο που κυκλοφορεί και βλέπει το φως της δημοσιότητας, ουδόλως απαντάει στις απαιτήσεις του όρου “μεταρρύθμιση”».Μάλιστα για να τεκμηριώσει αυτή του την άποψη, ο κ. Φαρμάκης παράθεσε συγκεκριμένα επιχειρήματα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

  • Η ανάγκη συνεννόησης και συμπόρευσης δεν φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον όσον αφορά στον δικαστικό χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συνηγορεί δε προς τούτο η ρητή αντίθεση των δικηγορικών συλλόγων, αλλά και η αντίστοιχη ομόθυμη στάση των συλλογικών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Ουδόλως φαίνεται να υπολογίζεται το αυξανόμενο κόστος των πολιτών για μεγαλύτερες μετακινήσεις για να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους να αποταθούν στον φυσικό τους δικαστή.

Παρέπεμψε επίσης στη μελέτη με τίτλο “Μεταρρύθμιση σε Τρεις Κρίσιμους Τομείς του Δικαστικού Συστήματος» που εξέδωσετον Ιανουάριο του 2021 ηδιαΝΕΟσις, η οποία προκρίνει την ανάγκη αναδιάταξης του δικαστικού χάρτη και σε αυτήν γίνεται λόγος για το στοιχείο της πυκνότητας του πληθυσμού που προσδιορίζεται στους 1-2 δικαστικούς σχηματισμούς ανά 100.000 κατοίκους. «Εύκολα λοιπόν κανείς αντιλαμβάνεται ότι στην Περιφέρεια μας , η προτεινόμενη αναδιάταξη ΔΕΝ πληροί την ως άνω προϋπόθεση» παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας  «Και πολύ περισσότερα, εάν κάποιος συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως είναι η γεωμορφολογία, οι αποστάσεις, το οδικό δίκτυο, κλπ, τότε καταλαβαίνει εύκολα ότι μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται η δρομολογούμενη αναδιάρθρωση».

Να υπάρχει συναίνεση των άμεσα σχετιζόμενων

Επικαλέστηκε ακόμη τον έγκριτο πρώην δικαστικό και πρώην αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένο, ο οποίος στο πλαίσιο συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών (7/11/22) μιλώντας για την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, είχε υποστηρίξει  ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να πετύχει όταν προηγουμένως έχει νιώσει την ανάγκη της το σύνολο της κοινωνίας. «Θα προσέθετα ότι χρειάζεται και μία συναίνεση αυτών που θα δεχτούν τη μεταρρύθμιση, δηλαδή κατ’ εξοχήν των δικαστικών λειτουργών και του νομικού κόσμου, διότι μεσολαβεί η έννοια της δικαστικής ανεξαρτησίας η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα»  συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης, μίλησε για την ανάγκη διατύπωσης μίας διευκρίνησης, μίας επισήμανσης, αλλά και μίας πρότασης. Συγκεκριμένα, είπε: «Η διευκρίνιση είναι πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε ζήτημα – ειδικά το ζήτημα της Δικαιοσύνης – δογματικά. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να μάθουμε, να συζητήσουμε. Είμαστε πάντοτε ανοικτοί στον διάλογο και πάντοτε λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Επιζητούμε διάλογο και διαβούλευση, λοιπόν. Και για άλλη μία φορά εκφράζουμε την πάγια άποψη μίας Αυτοδιοίκησης που υπηρετεί την κοινωνία και φωνάζει: «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς».

 Στο πλευρό των δικαστικών λειτουργών

Η επισήμανση είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – και θεωρώ ότι εκφράζω το σύνολο ή τουλάχιστον την πλειοψηφία του συμβουλίου μας – θα σταθεί στο πλευρό των τοπικών λειτουργών της Δικαιοσύνης, όχι από τοπικό πατριωτισμό, αλλά επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας οφείλει να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μίας πραγματικής μεταρρύθμισης που θα υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και τον πολίτη του τόπου μας.

Και η πρόταση είναι, το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, αφού ακούσει τις απόψεις των προσκεκλημένων μας και φυσικά, οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις, να καταλήξει σε μία απόφαση, που θα μπορούσε να έχει και τη μορφή έγγραφου ψηφίσματος, που θα αποκρυσταλλώνει την άποψη του Περιφερειακού Συμβουλίου ως συνηγορία στις θέσεις των τοπικών φορέων».

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων εκπροσώπων φορέων και των επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Τσούκαλη επί σειρά ετών νομαρχιακού συμβούλου, υποψηφίου Νομάρχη και πρώην βουλευτή.

Η «Νέα Δυτική Ελλάδα» κάλεσε την περιφερειακή Αρχή να λάβει πρωτοβουλίες

Την πρόθεσή της να υπερασπιστεί το «κράτος δικαίου» και να βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» της «μάχης» ώστε να μην προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο τροποποίησης του δικαστικού χάρτη που θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις δικαστικές δομές της Δυτικής Ελλάδος με αλυσιδωτές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, διεμήνυσε στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα».

Ο επικεφαλής Σπύρος Σκιαδαρέσης, αφού υπενθύμισε πως η παράταξη κατέθεσε από τις 8 Ιανουαρίου σχετική επερώτηση προκαλώντας τη συζήτηση του σοβαρού αυτού θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έδωσε τον λόγο στον εισηγητή εκ μέρους της «Νέας Δυτικής Ελλάδος», Φάνη Αδαμόπουλο, ο οποίος κατήγγειλε πως η κυβέρνηση προκάλεσε αναίτια αναταραχή στο χώρο της Δικαιοσύνης, προτείνοντας την κατάργηση 5 Εφετείων και 11 Πρωτοδικείων, με αποτέλεσμα να προοιωνίζονται επώδυνες και ατεκμηρίωτες επεμβάσεις στον δικαστικό χάρτη της χώρας.

«Η Περιφέρειά μας πλήττεται καίρια από μια τέτοια μεταρρύθμιση, αφού κινδυνεύουν να καταργηθούν τόσο το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όσο και μια σειρά Πρωτοδικείων (Αγρινίου, Αιγίου, Καλαβρύτων, Αμαλιάδας), αλλά και πλήθος Ειρηνοδικείων (Βάλτου, Ναυπάκτου, Ακράτας, Δύμης, Αρήνης, Γαστούνης, Ολυμπίων, κλπ.). Η Παράταξή μας συντάσσεται με τις τοπικές κοινωνίες και το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για ακώλυτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, χωρίς να απαιτούνται εμπόδια και τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις. Εκφράζουμε την κατηγορηματική και κάθετη αντίθεσή μας στην κατάργηση των υφιστάμενων Δικαστηρίων της Περιφέρειάς μας και δηλώνουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επέλθει καμία έκπτωση σε ένα τόσο σοβαρότατο ζήτημα. Όταν τίθενται στο ζυγό από τη μια τα πρόσκαιρα και ελαχιστότατα οικονομικά πλεονάσματα και από την άλλη η πρόσβαση όλων των πολιτών στο φυσικό τους δικαστή, τότε η πλάστιγγα θα πρέπει να γέρνει αυτονόητα υπέρ της δεύτερης. Η εφαρμογή ενός «Δικαστικού Καλλικράτη» δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα πρόβλημα απονομής της δικαιοσύνης ή ταχείας εκδίκασης των υποθέσεων, αντίθετα θα οδηγήσει σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες και θα απαλλοτριώσει ουσιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών».

Η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα» κάλεσε την περιφερειακή Αρχή να αναλάβει άμεσα κοινωνικές πρωτοβουλίες και να μην αρκεστεί σ’ ένα ψήφισμα, ενώ ο κ. Αδαμόπουλος πρότεινε να παραμείνουν όλα τα Πρωτοδικεία ως έχουν, χωρίς να αποκαλούνται περιφερειακά, από τα Ειρηνοδικεία που θα καταργηθούν να παραμείνουν και να λειτουργήσουν ως περιφερειακά Πρωτοδικεία όσα λειτουργούν σε περιοχές εκτός έδρας Πρωτοδικείου.

Να απαγκιστρωθεί από την αντίληψη υποταγής της αυτοδιοίκησης, κάλεσε την περιφερειακή Αρχή η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για το θέμα του νέου δικαστικό χάρτη της χώρας, ανέφερε τα εξής:

«Τα προβλήματα που παρατηρούνται στην απονομή της δικαιοσύνης απαιτούν σφαιρική αντιμετώπιση και συνολική προσέγγιση. Δεν επιλύονται με διοικητικά μέτρα κατάργησης ή συγχώνευσης δικαστικών σχηματισμών, αλλά με τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση των δικονομικών κανόνων, την αύξηση της χρηματοδότησης, τη δημιουργία υλικοτεχνικών υποδομών, τη ψηφιοποίηση και τις προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία ουσιαστικής τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας για κάθε δικαστικό σχηματισμό.

Η θέση της παράταξής μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου, ενώ ως προς την συγχώνευση Ειρηνοδικείων, θεωρούμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής σε συνδυασμό με την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και την λυσιτελή άσκηση του δικαιώματός τους για δικαστική προστασία.

Η Κυβέρνηση, ως εκτελεστική εξουσία, αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως «φτωχό συγγενή» και είναι αναγκαίο στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να θεσπιστεί η οικονομική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης και ένας αυτοτελής οικονομικός προϋπολογισμός.

Η Περιφερειακή Αρχή, η οποία επαίρεται για την προνομιακή σχέση της με τα κέντρα εξουσίας, ενόψει των κρίσιμων αυτών εξελίξεων, οφείλει να απαγκιστρωθεί από την αντίληψη υποταγής της αυτοδιοίκησης σε κυβερνητικές και κομματικές σκοπιμότητες και να διεκδικήσει ουσιαστικά, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα και λογική δημοσίων σχέσεων, γόνιμες λύσεις για τους δικαστικούς σχηματισμούς της περιφέρειάς μας, που είναι από τις πλέον πληττόμενες πανελλαδικά από τον νέο δικαστικό χάρτη. Δυστυχώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Στην πανδημία συζητούσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον ακαδημαϊκό χάρτη και την κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων στις πόλεις της περιφέρειας, όπου χάσαμε παταγωδώς. Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα έκλεισαν στην Ηλεία, υποβαθμίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία και έκλεισε το Τμήμα του Αιγίου. Το ίδιο θα συμβεί, δυστυχώς, και με την επερχόμενη αλλαγή του υγειονομικού χάρτη, που προβλέπει το κλείσιμο νοσοκομείων και άλλων δομών δημόσιας Υγείας, σε βάρος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr