background img
banner
banner

Όλο και… ψηλότερα ο Ορειβατικός Όμιλος

ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ελληνικού Συλλόγου Ορειβασίας, Χιονοδρομίας Αναρρίχησης Αιγίου όχι μόνο στέφθηκε με την απόλυτη συμμετοχή, αλλά επιπλέον αναδεικνύει τον εμβληματικό σύλλογο της περιοχής ως μία από τις πλέον σύγχρονες και οργανωμένες ομάδες δημιουργίας και πολιτισμού, που κάθε χρόνο που περνά, ανεβαίνει όλο και… ψηλότερα! Έτσι, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στους Αμπελόκηπους Αιγείρας, σε ένα όμορφο τοπίο και με το ιδανικό ερέθισμα της νέας εποχής, ο Σύλλογος πραγματοποίησε την κοπή της πίτας και την πρώτη του περιπατητική δράση στο Άλσος Αμπελοκήπων, ολοκληρώνοντας μια εκδήλωση που σκόρπισε χαρά και αισιοδοξία στα μέλη, αλλά και στους φίλους του ιστορικού συλλόγου.

Πεζοπορία στο μονοπάτι του Αγίου Βασιλείου

Η δραστηριότητα της ημέρας, ξεκίνησε περίπου στις 10.15 το πρωί από την περιοχή Άλσος όπου υπήρχε διαθέσιμος χώρος parking και οι προϋποθέσεις ανοιχτής συγκέντρωσης των συμμετεχόντων και όλοι μαζί, λίγο αργότερα, βρέθηκαν να περπατούν στο Μονοπάτι του Αγίου Βασιλείου Αμπελοκήπων, ένα ιστορικό πέρασμα που η ύπαρξή του χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ αμέσως μετά το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, οι δεκάδες φίλοι που ακολούθησαν τη διαδρομή αλλά και ντόπιοι κάτοικοι, έκοψαν την ετήσια πίτα, μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και χαράς, σε γνωστό κατάστημα της ευρύτερης περιοχής, στις 12.30 το μεσημέρι.

Ήταν όλοι τους εκεί και μέσα σε μια κυριολεκτικά ωραία ατμόσφαιρα, τέθηκαν οι στόχοι του Συλλόγου για τη φετινή χρονιά, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκαν τα επόμενα “βήματα” σε κοινωνικό, αθλητικό και πολιτιστικό επίπεδο για τα ενεργά μέλη του. Μιλώντας για την διπλή εκδήλωση του Συλλόγου στην ανατολική πλευρά του Δήμου ο πρόεδρος του Ε.Σ.Ο.Χ.Α.Α. Αντρέας Αναγνωστόπουλος δήλωσε στο Protionline.gr μεταξύ άλλων: “Στη μεγάλη γιορτή του Συλλόγου, την πρώτη εκδήλωση της χρονιάς για φέτος, είχαμε την τιμή να έχουμε μαζί μας δεκάδες φίλους και υποστηρικτές μας, ήταν πραγματικά μία δράση από αυτές που μας δίνουν την ώθηση και την ενέργεια να κάνουμε όλο και περισσότερα πράγματα, να πρωτοστατούμε σε όλο και πιο πολλές δραστηριότητες. Το μικρό μονοπάτι του Αγίου Βασιλείου και η διαδρομή, ήταν η απόλυτη αφορμή για εμάς, να πραγματοποιήσουμε τη φετινή μας γιορτή, την κοπή της πίτας μας, στον συγκεκριμένο χώρο “ τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Επισήμανε ότι υπήρξε λαχειοφόρος αγορά με πλούσια και όμορφα δώρα που κληρώθηκαν σε τυχερούς από διάφορους χορηγούς και ότι η ορεινή αυτή πεζοπορία, έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και αρκετής συμμετοχής.

Ενημέρωση για τα νέα τμήματα και τη Σχολή Χιονοδρομίας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και ενημέρωση για το νέα τμήμα του ΕΣΟΧΑΑ, την Σχολή Χιονοδρομίας που ενεργοποιείται αυτό το διάστημα και επίσης, το άνοιγμα που πρόκειται να γίνει σε μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής, σε σχολικές μονάδες και εστίες, για τα οφέλη της πεζοπορίας και τη συμμετοχή της νέας γενιάς στην άθληση και στην τουριστική ανάπτυξη της Αιγιάλειας, μέσω της ορειβασίας, της πεζοπορίας και βεβαίως της αναρρίχησης.

Ο λόγος που επιλέχθηκε η κοπή της πίτας στο συγκεκριμένο σημείο

“Το μονοπάτι αυτό, το ανακάλυψα εντελώς τυχαία πριν από περίπου 5 χρόνια, όταν με τον σύζυγό μου προσπαθούσαμε να βρούμε βατές διαδρομές για έντονο περπάτημα. Μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η οποία είχε βγάλει τότε – το 2020 – ένα σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για μικρά μονοπάτια και σύντομες περιπατητικές διαδρομές και επειδή είχαν συμβεί στο παρελθόν τα τρία προεπαναστατικά επεισόδια το 1821 στις συγκεκριμένες περιοχές και θεωρούνταν ήδη ιστορικά σημεία μεγάλου πολιτιστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, το συγκεκριμένο μονοπάτι εντάχθηκε σε αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα με κάποιες ενέργειες που κάναμε εκείνη την εποχή και με την δική μου επιμονή και πρωτοβουλία” εξηγεί η Γραμματέας του Ορειβατικού Συλλόγου Χιονοδρομίας και Αναρρίχησης Αιγίου Άντα Σολδάτου, αναλύοντας το γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος για την φετινή τελετή.

Μία πολύ εμβληματική τοποθεσία σε ένα πολύ όμορφο σκηνικό ευφορίας

“Αρχικά, το μόνο το συγκεκριμένο μονοπάτι και το μνημείο των ηρώων που είναι εκεί, τα είχαν δημιουργήσει ο σύνδεσμος “Χελμός” το 1971. Η πρόταση που απηύθυνα μέσω του Συλλόγου Αμπελοκήπων έγινε αποδεκτή και από τότε, το συγκεκριμένο σημείο είναι μέρος τοπικής ιστορίας και υψηλού λαογραφικού ενδιαφέροντος, καθώς έχει πριμοδοτεί για την ανακατασκευή του και δημιουργία πινακίδων. Το 2021 έγινε το πρώτο “περπάτημα” του νέου χώρου συνολικού μήκους 12 χιλιομέτρων και ταυτόχρονα τα επίσημα εγκαίνια του ιστορικού μονοπατιού. Είναι μία ευρεία κυκλική διαδρομή σε υψόμετρο περίπου 450 μέτρων, με βαθμό δυσκολίας τύπου Α’ που χαρακτηρίζεται ως ορεινό περπάτημα με μεγάλες ανηφόρες και ανωμαλίες του εδάφους” ανέφερε η Γραμματέας του Συλλόγου. Να σημειωθεί ότι, στον διαδικτυακό τόπο του “Meta” υπάρχει επίσημη ιστοσελίδα που παρουσιάζει αναλυτικά την περιοχή και τις διαδρομές του μονοπατιού, με την ονομασία “Αμπελόκηποι – Αχαΐας”, μία πλατφόρμα που δίνει αρκετά ιστορικά στοιχεία και δεκάδες πληροφορίες και για το χωριό αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

“Επόμενος στόχος μας, είναι να αναδειχτεί στο επίσημο δίκτυο μονοπατιών του Δήμου ως ο απόλυτος προορισμός και βεβαίως να ενισχυθεί και να δρομολογηθεί η συντήρηση και η προβολή του, για να χαρακτηριστεί μόνιμος τουριστικός προορισμός, μέσω της σημερινής δημόσιας διαβούλευσης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που όλοι οι φορείς του τόπου στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία και βρίσκονται αρωγοί στις οποίες προσπάθειές μας” τόνισε η κ. Σολδάτου.

Εξορμήσεις και ημερίδα

Το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου, ευχήθηκαν υγεία και ευημερία, καλές ορειβατικές και πεζοπορικές… προσπάθειες για όλο το 2024 και οι διοργανωτές δήλωσαν μεγάλη ικανοποίηση και για την συμμετοχή αλλά και την οργάνωση της εκδήλωσης. Πρόκειται να γίνει εκτενής ενημέρωση των νέων της περιοχής για τα οφέλη της ορειβασίας και της πεζοπορίας μέσω μιας Ημερίδας που πρόκειται να προγραμματιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι επόμενες δράσεις του ΕΣΟΧΑΑ, είναι στις 2 Φλεβάρη όπου σε μία εύκολη διαδρομή θα γίνει ορειβασία στην περιοχή Μεγάλη Ζήρια, ενώ περί τα τέλη του ίδιου μήνα, διοργανώνεται πεζοπορία στη Λίμνη Δόξα, μια δραστηριότητα που ήδη μετρά πολλές συμμετοχές και μεγάλο ενδιαφέρον.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr