background img
banner
banner

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: Αναζητούν λύση με την εξεταστική υπό το… φόβο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών καλούνται από σήμερα Δευτέρα να διασφαλίσουν της εξ αποστάσεως εξέτασης, υπολογίζοντας και και τη δυνατότητα οι φοιτητές να απαντήσουν στα ερωτήματα που θα τους τεθούν, γραπτώς, με τη χρήση των λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης (όπως το Chat GPT).

Η ευθύνη για την εξεταστική πέρασε στις Κοσμητείες και τα τμήματα του Πανεπιστημίου καθώς εδώ και λίγα 24ωρα η Σύγκλητος «ενέδωσε» στις κυβερνητικές πιέσεις και αποδέχθηκε να κάνει πίσω, από την αρχική της θέση να απορρίψει τις εξ αποστάσεως εξετάσεις. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1/3 των τμημάτων (10 από τα 31) βρίσκονται σήμερα υπό κατάληψη για 4η εβδομάδα.
Η πρώτη απόφαση της Συγκλήτου, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, έκρινε ότι «η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη».

Μεσολάβησε παρέμβαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες, που επέκρινε την αρνητική στάση του Πανεπιστημίου στην εγκύκλιο του υπουργείου για εξ αποστάσεως εξεταστική.

Στην τελευταία του απόφαση ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας αποφάσισε μεταφέρει την ευθύνη στα τμήματα καλώντας, σε δεύτερο χρόνο, να προχωρήσουν την εξ αποστάσεως διαδικασία «λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων».

«Ήδη στο υπουργείο πανηγυρίζουν για τη ‘συμμόρφωσή’ μας και την ανατροπή μιας ιστορικής απόφασης της Συγκλήτου μας στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ» σχολίασε χθες ο καθηγητής Επιστημών της Εκπαίδευσης Γιώργος Νικολάου. «Εξωτερικές παρεμβάσεις επιχειρούν να καταστρατηγήσουν ευθέως το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου» αναφέρει η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Πάτρας».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης απάντησε εκ νέου ότι «η εξεταστική, σε κάθε περίπτωση, δεν θα χαθεί» και συνέστησε υπομονή έως ότου αποφασίσουν τι θα κάνουν τα τμήματα…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr