background img
banner
banner

Επισημοποιήθηκε το «ενιαίο μέτωπο» των «πράσινων» αυτοδιοικητικών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΈΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

Πλώρη για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος και για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) βάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. με αφετηρία την Πάτρα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, σε εκδήλωση αυτοδιοικητικών παρουσία και του Δημάρχου Χάρη Δούκα ο οποίος βέβαια είναι ο «εκλεκτός» του κόμματος για την ΚΕΔΕ.

Λίγα 24ωρα μετά την συμπόρευση των «πράσινων» αυτοδιοικητικών οι οποίοι ομονόησαν για την, εκ νέου, στήριξη της υποψηφιότητας του Θανάση Παπαδόπουλου για την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Δυτικής Ελλάδος -στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την μεθεπόμενη Τρίτη 13 του μηνός στην Πάτρα- το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κεντρικά έρχεται με προμετωπίδα την αλλαγή συσχετισμών στην ΚΕΔΕ ουσιαστικά να αμφισβητήσει τη κυριαρχία της Κυβερνητικής παράταξης στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετά από μια 5ετία!

Η κίνηση του Χάρη Δούκα έρχεται ουσιαστικά να κηρύξει τον αγώνα για «απαγκίστρωση» της ΚΕΔΕ από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» με σαφές μήνυμα για αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης από τα «δεσμά» της κρατικής εξουσίας. Ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν προσκεκλημένος ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το απόγευμα το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών με θέμα «Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Την εκδήλωση προλόγισε ο βουλευτής και πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, πίσω από την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου για την ΠΕΔ αλλά και του Χάρη Δούκα για την ΚΕΔΕ έχουν ήδη συνταχθεί τόσο ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλους όσο και ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Αμφότεροι θα είναι στο ψηφοδέλτιο του κ. Δούκα για την ΚΕΔΕ. Στην ίδια πορεία κινείται και ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής. Πρέπει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα τέθηκαν και οι άξονες της ατζέντας των διεκδικήσεων των δημάρχων από την κυβέρνηση και ήδη υπήρξε συντονισμός μεταξύ όλων των δήμων της Αχαΐας για ενιαία προσφυγή κατά του τέλους ταφής και της περικοπής των ΚΑΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο εκλεκτός της ΝΔ

Απέναντι στην σύμπραξη των «πράσινων αυτοδιοικητικών» για την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος θα είναι ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ. Στην ΚΕΔΕ η ΝΔ θα στηρίξει ενιαία την υποψηφιότητα του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου. Η μάχη θεωρείται κρίσιμη καθώς στην κυβερνητική πλευρά ‘αποκαταστάθηκε’ η τάξη καθώς, μέχρι και πρόσφατα, οι υποψηφιότητες ήταν περισσότερες…

Στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος εκλέγουν 36 εκλέκτορες ο ∆ήμος Πατρέων, 9 το Αίγιο, 5 ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, 3 τα Καλάβρυτα και 2 ο Δήμος Ερυμάνθου. Σε σύνολο δηλαδή οι εκλέκτορες από την Αχαΐα θα είναι 55, από τους 125 της Γ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος είναι 21μελές και αποτελείται σήμερα από 10 δημάρχους και 11 εκλεγμένα μέλη Δημοτικών Συμβουλίων. Με βάση το τελευταίο προεδρικό διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών, για τις εκλογές της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, οι δήμαρχοι αυξάνονται στους 13 με τα λοιπά μέλη θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι που θα ψηφιστούν από τους εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης.

Τα ψηφοδέλτια για την Π.Ε.Δ. με επικεφαλής τον υποψήφιο πρόεδρο, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τη μεθεπόμενη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Χάρης Δούκας: «Απαραίτητο ένα νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Την πολιτική του «πλατφόρμα» για τον επόμενο στόχο του που είναι η προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δημάρχων (ΚΕΔΕ) πάνω στην οποία μάλιστα αναμένει να… ανέβουν και πολλοί αιρετοί της Αχαΐας, παρουσίασε χθες το απόγευμα στην Πάτρα ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν προσκεκλημένος ομιλητής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών παρουσία και του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου- χαρακτήρισε το σχέδιό του όπως ανέφερε, περιλαμβάνει έναν νέο «οδικό χάρτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Πορευόμαστε στην εποχή της κλιματικής κρίσης, της τεχνητής νοημοσύνης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με εργαλεία του προηγούμενου αιώνα» υποστήριξε τονίζοντας ότι όραμά του είναι «ένα νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους, που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξη των τοπικών».

«Είναι χρέος μας να μην ολιγωρήσουμε απέναντι στα πιεστικά προβλήματα των δημοτών μας, στο θέμα της ασφάλειας, της στέγης, των καθαρών πόλεων, της ενεργειακής φτώχειας. Καλώ, λοιπόν, όλους τους αιρετούς να δώσουμε ενωμένοι αυτή την κρίσιμη μάχη, ανεξαρτήτως κομμάτων» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Το παρών τους έδωσαν οι δήμαρχοι Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής.

Επίσης ήσαν οι επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο της Πάτρας Βασίλης Αϊβαλής και Πέτρος Ψωμάς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Βαγγέλης Καραχάλιος, ο πρώην Δήμαρχος Ανδρέας Καράβολας και ο πρώην Νομάρχης Στάθης Σερέτης

Οι 9 εκλεκτοί της Αιγιάλειας

Η εκπροσώπηση του Δήμου Αιγιάλειας στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, η οποία διαδικασία έγινε με μυστική ψηφοφορία την περασμένη Τετάρτη και η σταυροδοσία ήταν μέχρι πέντε σταυρούς για τους εκπρόσωπους της Δημοτικής Αρχής και μέχρι τρεις ψήφους για τους συμβούλους της μειοψηφίας.
Εκλέχτηκαν οι κ. Γούτος, Γιοβάς και Σπηλιόπουλος από την αντιπολίτευση και από την Δημοτική Αρχή εκλέχθηκαν οι κ. Ελευθεριώτης, Σταυροπούλου, Ντίνος, Φιλιππάτος και Ανδριόπουλος.
Να σημειωθεί ότι θα συμμετέχει και κ. Ψυχράμη ούτως ή άλλως όπως προβλέπεται, εξαιτίας της συμμετοχής της στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr