background img
banner
banner

S.O.S. για το «Καλλίπολις», στον… αέρα η πρόληψη των εξαρτήσεων

ΟΜΟΦΩΝΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

Ψήφισμα για την υπεράσπιση της Πρόληψης των Εξαρτήσεων και του θεσμού των Κέντρων Πρόληψης, εξέδωσε στην τελευταία συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας.

Τόσο η σημερινή εκπρόσωπος του δήμου σε αυτό, αντιδήμαρχος Μαρία Αγγελοπούλου, όσο και η επί δεκατρία συναπτά έτη εκπρόσωπος Βάσω Ψυχράμη, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι πλέον η πρόληψη θα χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και καταδίκασαν την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τίτλους τέλους στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης με τη σημερινή τους μορφή.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» λειτουργεί στην Αχαΐα τα τελευταία 25 χρόνια και οι δράσεις του είναι συνεχείς, εύστοχες, χρήσιμες και εποικοδομητικές, επιτελώντας ένα σπουδαίο έργο για την κοινωνία. Πρόκειται για Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στην οποία συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία έχει και τη θέση της Προεδρίας στο ΔΣ., οι Δήμοι Πατρέων, Αιγιαλείας, Καλαβρύτων, Δυτικής Αχαΐας, η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας και η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας. Αποτελεί ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης της χώρας που λειτουργούν με την εποπτεία και υποστήριξη του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών βάσει του άρθρο 61 του ν. 3459/2006, του άρθρου 58 παρ.4 του ν.3966/2011 και του άρθρο 60 παρ.4 του ν. 4139/2013.

Σκοπός του είναι η ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων απέναντι στην εκδήλωση εξαρτητικών συμπεριφορών σε επίπεδο ατόμου, οικογένειας, σχολείου και ευρύτερης κοινότητας.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου υλοποιούνται πολυεπίπεδες, πολυεστιακές και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις πρόληψης σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας κ.ά., βασισμένες στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας.

Καθώς το φαινόμενο της εξάρτησης είναι πολυπαραγοντικό, η αντιμετώπισή του προϋποθέτει την εμπλοκή όλης της κοινότητας με την ανάπτυξη ευρύτερων συνεργειών, την αξιοποίηση των τοπικών δυνάμεων και τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης.

Παρέχει δε τις υπηρεσίες του ετησίως, σε 5.500 κατά προσέγγιση πολίτες (παιδιά, έφηβοι, νέοι, γονείς, εκπαιδευτικοί κ.ά.) χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, με άμεση ανταπόκρισηστα αιτήματα καλύπτοντας τις ανάγκες των κατοίκων σε όλοτον Νομό Αχαΐας, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Μ. Αγγελοπούλου: ΄΄Προβλέπονται κομβικές καταργήσεις διατάξεων που μέχρι τώρα διασφάλιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης΄΄

Κατά το Δημοτικό Συμβούλιο, η κ. Αγγελοπούλου μίλησε για μία πολύ δύσκολη και ρευστή κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον τα 75 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το «Καλλίπολις». ΄΄Ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο από το υπουργείο Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση με το οποίο σχεδιάζονται δυστυχώς πάρα πολλές δραματικές αλλαγές.
Το υπουργείο θέλει να δημιουργήσει έναν εθνικό οργανισμό πρόληψης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στον οποίο όμως ονομάζει την πρόληψη ως μία Διεύθυνση Πρόληψης.
Σε αυτό προβλέπονται δύο κομβικές καταργήσεις διατάξεων που μέχρι τώρα διασφάλιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. 25 χρόνια λειτουργεί το Καλλίπολις στην Αχαΐα με τον καλύτερο τρόπο. Θέλουν όμως να καταργήσουν τις χρηματοδοτήσεις από τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών΄΄ είπε μεταξύ άλλων ενώ μίλησε ακόμη για την Ομάδα «Διέξοδος» Αιγίου και την προσφορά της καθώς και για το γεγονός ότι η ίδια προσωπικά αλλά και η Βάσω Ψυχράμη για πολλά χρόνια ήταν εθελόντριες.

΄΄Το Κέντρο Πρόληψης αξίζει την υποστήριξή μας και πρέπει να εγκρίνουμε ομόφωνα το ψήφισμα΄΄, τόνισε η αντιδήμαρχος.

Β. Ψυχράμη: “Χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της πρόληψης”

Η Βάσω Ψυχράμη που έχει συνδέσει το όνομά της με τη λειτουργία του Κέντρου «Καλλίπολις» από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του, αρχικά σαν εθελόντρια και στη συνέχεια και σαν εκπρόσωπος του δήμου, επισήμανε: ΄΄Μέχρι σήμερα η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης χρηματοδοτείται κατά 50% από το υπουργείο Υγείας και το υπόλοιπο από τις εισφορές των φορέων που είναι μέλη του.

Δηλαδή τους δήμους, το πανεπιστήμιο, τον ιατρικό σύλλογο που απαρτίζουν το δικό μας κέντρο. Δεν είναι οι ίδιοι φορείς σε όλα τα Κέντρα της χώρας, ωστόσο το καταστατικό του δικού μας Κέντρου έχει καταφέρει με την εφαρμογή του να επιτύχει μία πολύ ομαλή λειτουργία όλα αυτά τα χρόνια.

Είχαμε τον πρόεδρο από την περιφέρεια με συμμέτοχους τους δήμους και γίνονταν πολύ σημαντικές δράσεις σε συνεργασία με τους δήμους.

Τώρα η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία είναι αμφίβολο αν θα έχει άδεια να μπαίνει στα σχολεία ή σε άλλες δομές αν δεν είναι επίσημοι συνεργάτες του νέου φορέα. Το δικό μας Κέντρο θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα της χώρας, αν όχι το καλύτερο.

Προσωπικά είχα παρακολουθήσει και τα συνέδρια, είχα εκπαιδευτεί, είχα εργαστεί ως εθελόντρια και έβλεπα πως η δική μας ομάδα λειτουργούσε με πολλή αγάπη διοργανώνοντας σπουδαίες δράσεις΄΄.

Και πρόσθεσε η κ. Ψυχράμη: ΄΄Από το σχέδιο νόμου φαίνεται καθαρά ότι θέλουν να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα.

Η στόχευση της πολιτείας είναι να κλείσει τα Κέντρα Πρόληψης και να δρομολογήσει τον ενιαίο οργανισμό σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, ΜΚΟ. Ήδη θα το γνωρίζουν κάποιοι και θα είναι έτοιμοι να πάρουν άδειες λειτουργίας.

Προσωπικά το καταδικάζω και είμαι βέβαιη ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά η πρόληψη όπως την ξέρουμε ως τώρα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr