background img
banner
banner

Με κοινά αιτήματα για την Ανατολική Αιγιάλεια

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΧΑΪΑΣ ΦΩΚΙΩΝΑ ΖΑΪΜΗ

Με συντεταγμένη πρόταση θα επισκεφθούν οι πρόεδροι κάθε Δημοτικής Ενότητας της Ανατολικής Αιγιάλειας, τον νέο αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη, στα ραντεβού που ο ίδιος έχει ορίσει για μία πρώτη καταγραφή των θεμάτων. Συντονισμός δράσης πραγματοποιήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής 1η Μαρτίου, η αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Μαρία Σταυροπούλου, εκεί όπου φάνηκε πως ξέχωρα από τα τοπικά ζητήματα της κάθε κοινότητας (κάποια από τα οποία μπορεί και να αφορούν και τις υπόλοιπες), υπάρχουν και τα γενικά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, σε μία περιοχή που πληροί τις προϋποθέσεις να κινηθεί σε δρόμους ανάπτυξης, πλην όμως χρειάζεται και την ώθηση της πολιτείας.

Η συνάντηση των προέδρων με την αντιδήμαρχο, που έλαβε χώρα στην παλιά αίθουσα της «Αναγέννησις», πραγματοποιήθηκε σε κλίμα σύμπνοιας παρά τις πολλές και διαφορετικές απόψεις, ενώ έλαβαν μέρος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Ανδρέας Οικονόμου. Παρόντες ήταν 22 πρόεδροι από τους 26 των δύο Δημοτικών Ενοτήτων.

Η οδοποιία το «νούμερο ένα» θέμα

Ως κεντρικό θέμα, οι πρόεδροι προέταξαν την οδοποιία και την αναγκαιότητα «επούλωσης των πληγών» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επαρχιακές οδούς τόσο στη Δ.Ε. Ακράτας όσο και στη Δ.Ε. Αιγείρας. Οι αδυναμίες και τα προβλήματα έχουν να κάνουν συνήθως με το οδόστρωμα, τις λακκούβες, τα προστατευτικά δεξιά κι αριστερά των δρόμων, τον καθαρισμό τους στα πρανή αλλά και τον καθαρισμό των ρείθρων εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου. Μείζον θέμα, όπως αποδεικνύεται, για τα χωριά της Ανατολικής Αιγιάλειας, αποτελεί το θέμα της βατότητας των δρόμων, με το γεγονός ότι τα ορεινά προσελκύουν επισκέπτες όλο τον χρόνο, να δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο αίτημα. Για παράδειγμα, αναφορά έγινε στην κατάσταση 17ης και 18ης επαρχιακής οδού για την Αιγείρα, ο δρόμος προς το Αρχαίο Θέατρο, αλλά και προς το Συνεβρό με την αυξημένη κυκλοφορία λόγω της λειτουργίας του θεματικού πάρκου. Ακόμη, και για τον δρόμο που οδηγεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο που έχει να κάνει με την ανάπτυξη όλης της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Κοινά αιτήματα και σύνδεση των περιοχών

΄΄Δεν πάμε με το υπόμνημα να πιέσουμε μία κατάσταση, πάμε να θέσουμε με ασφάλεια ποια είναι τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας. Ο στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι το εντοπισμός των κοινών προβλημάτων΄΄, επισήμανε στην εισαγωγή της η αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως ΄΄η Ακράτα και η Αιγείρα είναι μία εικόνα που συνδέεται πάρα πολύ. Το Συνεβρό, το Αρχαίο Θέατρο συνδέονται με την Ακράτα, όπως π.χ. και η Ζαρούχλα συνδέεται με την Αιγείρα και όλα είναι αλληλένδετα΄΄. Και συνέχισε η κ. Σταυροπούλου: ΄΄Μέσα από τα αιτήματα που έχω καταγράψει, έχω διαπιστώσει πως συνδέονται με την ασφάλεια του οδικού δικτύου, με το γεγονός ότι οι μπάρες γίνονται τμηματικά και κάποια άλλα χωριά μένουν πίσω, με τα ρέματα, τα ποτάμια και τον καθαρισμό αυτών. Είναι δεδομένο ότι δεν επαρκούν τα μέσα του δήμου και χρειάζεται να δράσει η Περιφέρεια. Αυτά τα θέματα πρέπει να τεθούν στον αντιπεριφερειάρχη΄΄.
Να σημειωθεί πως οι μεν κοινότητες της Δ.Ε. Αιγείρας έχουν κληθεί στην Περιφέρεια στις 13 Μαρτίου, οι δε της Δ.Ε. Ακράτας στις 19 του μήνα.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά από τους προέδρους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις κοινότητές τους, τονίζοντας πως μολονότι έχουν αποστείλει έγγραφα για πολλά από αυτά, δεν έχει δρομολογηθεί η επίλυσή τους, παρά μόνο όταν υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να φτάνουν σε αυτό το σημείο.

Ο χαρακτηρισμός του δρόμου Περιστέρας – Χιονοδρομικού

Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε και από την αντιδήμαρχο αλλά και από τους προέδρους και το οποίος θα συμπεριληφθεί στη λίστα των αιτημάτων προς τον κ. Ζαΐμη, είναι το ζήτημα του χαρακτηρισμού του δρόμου Περιστέρα –Χιονοδρομικό καθώς είναι σε εκκρεμότητα και ακόμα δεν έχει χαρακτηριστεί ως επαρχιακός. ΄΄Χρειάζεται διοικητική διαδικασία να τηρηθεί λήψη αποφάσεων και δημοσιεύσεων. Τον Δεκέμβριο του 2019 είχε ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι το πού χωλαίνει και γιατί δεν έχουμε αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Διότι εφόσον χαρακτηριστεί τότε υπάρχουν άλλες δυνατότητες΄΄, τόνισε η κ. Σταυροπούλου.

Σωστός καταμερισμός αναγκών και πρόβλεψη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του δήμου Αιγιαλείας για έργα και παρεμβάσεις στην Ανατολική Αιγιάλεια, ο αντιδήμαρχος κ. Χριστόπουλος, είπε: ΄΄Θα προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα κάθε κοινότητας ξεχωριστά. Ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους προέδρους, έχουμε κάνει αρκετά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα, εάν είχαμε περισσότερα άτομα στην Τεχνική Υπηρεσία θα είχαμε περισσότερες δυνατότητες. Με «πονάει» η Ανατ. Αιγιάλεια, γνωρίζω πως έχει πολλές ορεινές κοινότητες, στέλνουμε βοήθεια όσο μπορούμε, είναι και τουριστικοί προορισμοί. Έχουμε δημιουργήσει το Τεχνικό Πρόγραμμα και θέλουμε να λειτουργούμε με σωστό καταμερισμό βάσει των αναγκών΄΄. Παράλληλα, ο κ. Χριστόπουλος ενημέρωσε τους προέδρους ότι αναμένεται να βγουν κι άλλα προγράμματα για την αγροτική οδοποιία. ΄΄Καταθέσαμε για πρώτη φορά πρόταση για έργο αγροτικής οδοποιίας, ύψους 2,5-3 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών και αναμένουμε΄΄, τόνισε. Είπε ακόμη ότι έγινε η προμήθεια του σκυροδέματος και θα ξεκινήσει η διανομή του στις κοινότητες. Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος είπε πως ΄΄πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον δρόμο που ενώνει τη Ζαρούχλα με το Χιονοδρομικό. Να δούμε τι θα κάνει η Περιφέρεια διότι τα χρήματα που χαλάει ο δήμος για να συνδράμει την Περιφέρεια για τις αποκαταστάσεις, είναι πάρα πολλά΄΄.

΄΄Υπάρχει ο καταμερισμός στα χρήματα που πηγαίνουν ανά δημοτική ενότητα αλλά σίγουρα αν υπάρχει θέμα επικινδυνότητας θα δώσουμε προτεραιότητα, αν πρόκειται για δρόμο που φόρτο κυκλοφοριακό θα προχωρήσει. Σύμφωνα με τη δημόσια διοίκηση το Τεχνικό Πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται Σεπτέμβριο με Οκτώβριο αν δεν έχουμε ενστάσεις΄΄, επισήμανε ακόμη ο κ. Χριστόπουλος, με την κ. Σταυροπούλου να ξεκαθαρίζει, απαντώντας και στους νέους προέδρους που την έχουν ρωτήσει, ότι δεν δεσμεύονται οι νέοι πρόεδροι από τις προτάσεις των προηγούμενων, αφού μπορούν να μεταβληθούν, αρκεί να γίνει σε ένα στάδιο που δεν θα ανατρέψει τη διαδικασία, όπως είπε.

Οι εκτάσεις της Αιγιάλειας που εκμεταλλεύεται το Χιονοδρομικό

Αναφορά έγινε και στο θέμα του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων που παρότι εκμεταλλεύεται έκταση που ανήκει στον δήμο Αιγιαλείας, δεν παρέχει καμία εξυπηρέτηση ανταποδοτικά στους Αιγιαλείας. Από πλευράς αντιδημάρχων τονίστηκε πως τα όρια ξεκαθαρίζονται πλέον και μέσω του Κτηματολογίου αν και –όπως αναφέρθηκε – ένα μεγάλο μέρος του πάρκινγκ ανήκει στον δήμο Αιγιαλείας.

Αντικατάσταση φωτεινών σηματοδοτών

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε είναι η ασφάλεια κυκλοφορίας στην Π.Ε.Ο. και τις κάθετες οδούς που σχετίζεται και με τους φωτεινούς σηματοδότες, με τον κ. Χριστόπουλο να κάνει γνωστό πως έχει ξεκινήσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο που λέγεται οδική ασφάλεια. ΄΄Έχει ξεκινήσει από την Αιγείρα προς τον Ερινεό έχουμε δείξει τις διασταυρώσεις, θα αλλαχθούν και τα φανάρια. Είναι ένας διαγωνισμός που «έτρεξε» η Περιφέρεια αλλά έγιναν ενστάσεις από τους εργολάβους, ωστόσο τώρα έχει ξεμπλοκάρει και θα προχωρήσει΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr