background img
banner
banner

Ενημέρωση προέδρων και ετοιμότητα δώδεκα ημέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ- ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

«Δεν παίζουμε με τη φωτιά», προστατευόμαστε ΤΩΡΑ!». Πιο οργανωμένη και πιο έτοιμη από ποτέ να υποδεχθεί την αντιπυρική περίοδο παρουσιάζεται η περιοχή, κυρίως λόγω των συντονισμένων ενεργειών Δήμου Αιγιαλείας – Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με σκοπό από τη μία να αφυπνίσουν τους πολίτες προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους απέναντι σε κάθε κίνδυνο και από την άλλη οι αρμόδιοι φορείς να έχουν καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ώστε να προφυλάξουν ανθρώπινες ζωές και ιδιοκτησίες.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι και το Ειδικό Σχέδιο Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, που ενέκρινε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης» ευρεία σύσκεψη- ενημέρωση των προέδρων των κοινοτήτων των Δ.Ε. Αιγίου, Ερινεού, Συμπολιτείας και Διακοπτού, ενώ την Πέμπτη 18 Απριλίου, σειρά είχαν Ακράτα και Αιγείρα σε ανάλογη συνάντηση.

Οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Φιλιππάτος και Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες, αφενός ο πρώτος για τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας και αφετέρου ο δεύτερος για τη μέριμνα που πρέπει να υπάρξει για τα κτήματα και τα οικόπεδα ώστε να μην… αφεθεί στην τύχη του το ενδεχόμενο να προκληθεί πυρκαγιά από αμέλεια. Παρόντες ήταν ακόμη ο διοικητής της Π.Υ. Αιγίου Παναγιώτης Πετρόπουλος και ο υποδιοικητής Ανδρέας Ζαφειρόπουλος όπου μίλησαν το πώς μπορούν να θωρακιστούν οι κατά τόπους περιοχές αλλά και το τι πρέπει να πράξουν για να διευκολύνουν το έργο της Υπηρεσίας σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Επιπλέον, αναλύθηκε ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, με τους ομιλητές να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη.

Δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές

Οι συμβουλές που μεταξύ άλλων δόθηκαν, ήταν: Δημιουργούμε αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι μας καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά. Κλαδεύουμε τα δέντρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους. απομακρύνουμε τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους. Δεν αφήνουμε τα κλαδιά των δέντρων να ακουμπούν στους στοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού.

Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον πέντε μέτρων από το σπίτι. Αραιώνουμε τη δενδρώδη βλάστηση, έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δέντρου να απέχουν τουλάχιστον τρία μέτρα από τα κλαδιά του άλλου κ.ά.

Σχέδιο οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών

Την ίδια στιγμή, καταρτίστηκε και εγκρίθηκε το Σχέδιο οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών του δήμου Αιγιαλείας. Σκοπός του σχεδίου είναι ο σαφής προσδιορισμός δράσεων – ενεργειών που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών με στόχο την προστασία της ζωής και της υγείας τους, από περιοχή που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών. Στο σχέδιο, μεταξύ άλλων, τονίζεται πως η δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης ως μέτρο που δρομολογείται για την προληπτική προστασία των πολιτών, έχει χαρακτήρα μη υποχρεωτικό, βασιζόμενη στην ενημέρωσή τους για τον κίνδυνο και τις πιθανές συνέπειες που έχει η παραμονή τους στο χώρο για τον οποίο έχει ληφθεί η απόφαση της απομάκρυνσης. Αρμόδιος για την εισήγηση του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών είναι ο εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου.

Η εισήγηση γίνεται από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου. Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη του Δημάρχου (ή του Αντιδημάρχου αν έχει εξουσιοδοτηθεί σχετικώς), ο οποίος έχει το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο.

Ακόμη, το σχέδιο προβλέπει πώς θα προχωρήσει η εκκένωση ανά περιοχή και Δημοτική Ενότητα, ενώ σε αυτό αναφέρονται ονόματα και τηλέφωνα αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων και προέδρων. Επίσης, αναλύεται το σχέδιο δράσης, γίνονται γνωστοί οι χώροι συγκέντρωσης και προτείνεται ολική ή μερική εκκένωση οικισμών ανάλογα τις περιοχές και τις ιδιαιτερότητές τους. Αναφέρεται ακόμη το οδικό δίκτυο διαφυγής, ο έλεγχος και η διαχείρισης της κυκλοφορίας, η διασφάλιση επικοινωνιών.

Ποιοι θα είναι οι χώροι υποδοχής ανά Δημοτική Ενότητα

Ως χώροι υποδοχής πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ορίζονται: 1. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΓΙΟΥ Δημοτικό Στάδιο Αιγίου, 2. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ Δημοτικό Γήπεδο Αιγείρας, 3. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΑΤΑΣ Πλατεία Συλίβαινας συμβολή οδών Κύθνου –Αιγαίου- Κέας, 4. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ Προαύλιους χώρους Σχολικών Μονάδων επι της οδού Φιλιπποπούλου 5. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΙΝΕΟΥ Δημοτικό Γήπεδο Καμαρών 6. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Δημοτικό Γήπεδο Αβύθου. Στους χώρους υποδοχής, αν κριθεί αναγκαίο ανάλογα με την έκταση του συμβάντος, θα εγκατασταθεί υγειονομικός σταθμός φροντίδας των πολιτών με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και εθελοντικών οργανώσεων (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Διασωστική Ομάδα κ.λπ), για την παροχή πρώτων βοηθειών και την αντιμετώπιση μικροτραυματισμών.

Τον υγειονομικό σταθμό θα πλαισιώνουν εθελοντές ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγοι, χειρουργοί, ψυχολόγοι, κ.λπ.) Επίσης, στους χώρους υποδοχής και ανάλογα με το χρόνο παραμονής των πολιτών, θα παρέχεται πόσιμο νερό και πρόχειρο γεύμα από ιδιωτική εταιρεία εστίασης. Η επιστροφή των πολιτών που απομακρύνθηκαν θα γίνεται με την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης μετά τη λήξη του φαινομένου και την αξιολόγηση της περιοχής καταστροφής και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Οι πολίτες που απομακρύνθηκαν με μέσα μαζικής μεταφοράς, θα επιστρέφουν στις οικίες τους με τον ίδιο τρόπο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr