background img
banner
banner

«Τραχανομπιρμπίληδες εν δράσει»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΛ ΚΑΜΑΡΩΝ

 Μπορεί το όνομα που διάλεξε η ομάδα του ΓΕΛ Καμαρών που προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης «AlanTuring», να μη δηλώνει καμιά σοβαρότητα. Για την ακρίβεια είναι το «χαϊδευτικό» παρατσούκλι με το οποίο τους απευθύνεται ο υπεύθυνος καθηγητής της πληροφορικής, Ευθ. Αμπατζής, που είχε και την ευθύνη της προετοιμασίας τους, όπως, άλλωστε, και των άλλων ομάδων του σχολείου που συμμετείχαν στην προκαταρκτική φάσητου διαγωνισμού. Όμως ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο Βαγγέλης Γιαννούσης κι ο Ανδρέας Μιχαλάτος, μαθητές της Α’ Λυκείου πήγαν πολύ δυναμικά στην Πάτρα όπου διεξήχθη στις 13 Απρίλη η ημιτελική και η τελική φάση. Και τα κατάφεραν!

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Αν και δεν είχαμε προσδοκίες, όταν αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό, η επιτυχία μας στην προκριματική φάση ήταν το κίνητρο για να τα δώσουμε όλα στις επόμενες φάσεις. Είμαστε εξίσου χαρούμενοι που κάναμε περήφανο αφενός τον καθηγητή μας και αφετέρου ολόκληρο το σχολείο. Ελπίζουμε και σε άλλες επιτυχίες στο μέλλον», δήλωσε ο Βαγγέλης Γιαννούσης. Για τον Ανδρ. Μιχαλάτο επίσης «ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Δεν περίμενα να φτάσουμε τόσο ψηλά. Η επίδοση της ομάδας μας γέμισε χαρά, αλλά αυτό που χαρήκαμε περισσότερο ήταν η συνεργασία μεταξύ μας και με τον καθηγητή μας». Ο καθηγητής τους, πάλι, αντιλαμβανόμενος ότι η διδασκαλία με εργαλείο τα πρακτικά προβλήματα, τους γρίφους και τις σπαζοκεφαλιές απενοχοποιεί τα παιδιά για το γεγονός ότι ενδεχομένως έχουν χαμηλό υπόβαθρο στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες ή στην πληροφορική, τους πρότεινε τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και τους εξάσκησε, γιατί το μόνο που απαιτούνταν ήταν δημιουργική σκέψη και αυτοσχεδιασμός. «Οι Τραχανομπιρμπίληδες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να εφαρμόσουν νέα μοτίβα σκέψης. Είχαν υψηλή απόδοση σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού, χωρίς προσδοκίες αλλά με ηρεμία και πάθος που τους έδωσε δίκαια τη 2η θέση. Τους είμαι ευγνώμων που δούλεψα μαζί τους. Μπράβο, παιδιά, και εις ανώτερα!», επισήμανε ο καθηγητής Πληροφορικής Ευθ. Αμπατζής.

Ένα σχολείο από αγροτική περιοχή με μεγάλες δυνατότητες!

΄΄Οι μαθητές μας κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στην τελική φάση και μας έκαναν υπερήφανους που τα κατάφεραν να έρθουν στην κατάταξη αμέσως μετά τη Λεόντειο Σχολή (με τους ίδιους πόντους και με διαφορά μόνο στο χρόνο), η οποία συμμετείχε με μια ομάδα μαθητών της Γ’ Λυκείου. Κι αυτή η διάκριση έχει η ιδιαίτερη σημασία,γιατί επιτεύχθηκε από τους μαθητές ενός σχολείου αγροτικής περιοχής κραυγαλέα αντίθεση με τους μαθητές της Λεοντείου που προέρχονται από κοινωνικά περιβάλλοντα με εξαιρετικά υψηλό κοινωνικό και μορφωτικό κεφάλαιο. Από την άλλη ο καθηγητής της Πληροφορικής που εξάσκησε τους μαθητές μας –χωρίς να υπολείπεται καθόλου από τους αντίστοιχους της Λεοντείου σε τυπικά προσόντα- είναι αναπληρωτής, εργασιακή συνθήκη που δεν ευνοεί τη δημιουργία μιας σταθερής σχέσης με το μαθητικό δυναμικό του σχολείου ή το σχεδιασμό της πάγιας συμμετοχής μας σε τέτοιους διαγωνισμούς. Η Λεόντειος λειτουργεί 13 Ομίλους, ενώ σε ένα επαρχιακό δημόσιο σχολείο, στο οποίο οι μαθητές διακτινίζονται μετά τις 2μ.μ. στα χωριά τους, παλεύουμε να τους δώσουμε μαθησιακές εμπειρίες στα κενά μας μεταξύ του διδακτικού ωραρίου και της διεκπεραίωσης ενός γραφειοκρατικού όγκου που ολοένα διογκώνεται. Παρόλες τις αντιξοότητες ο στόχος μας είναι να εμπλέκουμε τους μαθητές σε εκπαιδευτικές εμπειρίες και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες βιωματικής μάθησης.

Το μόνο κοινό που έχουμε με αυτό το σχολείο, με το οποίο με διαφορά λίγων λεπτών θα μοιραζόμαστε την πρώτη θέση, είναι το μότο της Λεοντείου: «Για να διαπαιδαγωγήσουμε σωστά τα παιδιά πρέπει να τα αγαπάμε και να τα αγαπάμε όλα εξίσου». Αυτή ακριβώς είναι η αρχή που διέπει την καθημερινή μας δράση στο σχολείο και ασπαζόμαστε όλοι οι εκπαιδευτικοί στο ΓΕΛ Καμαρών, μας εμπνέει και μας κινητοποιεί στην ολοένα και πιο δύσκολη εκπαιδευτική καθημερινότητα΄΄, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του σχολείου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr