background img
banner
banner

ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΞΗΡΟΜΑΜΟΥ: «Θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα του κλάδου βήμα – βήμα»

Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Ο ερχομός της νέας χρονιάς, σηματοδοτεί αυτόματα και μία “καινούρια εποχή” για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αιγιαλείας. Η νέα πρόεδρος Χριστίνα – Ανδριάνα Ξηρομάμου, καλείται να διατηρήσει τις ισορροπίες στον χώρο σε μία εποχή που θέλοντας και μη, έπεσαν τα “φώτα της δημοσιότητας” επάνω του τα περασμένα τρία χρόνια, λόγω των υγειονομικών εξελίξεων με τον κορωνοϊό. Τα προβλήματα πολλά, ο κόσμος απαιτητικός, οι κοινωνικές συνθήκες και οι οικονομικές ανατροπές, συνεχόμενες. Τα μέλη του Φ.Σ.Α. τα τελευταία χρόνια δίδουν “ψήφο εμπιστοσύνης” σε νέους ανθρώπους και οι επιλογές αυτές, μάλλον τους δικαιώνουν…

Με θετική ενέργεια και ηρεμία ξεκινά το νέο Δ.Σ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιάλειας Γ. Σπηλιόπουλος, αποδείχτηκε τελικά… “σιδεροκέφαλος” καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί την δύσκολη περίοδο του covid-19 και τις συνεχείς ανακατατάξεις των κοινωνικών δεδομένων, αλλά και τις εναλλαγές των συνθηκών που έφερνε η πανδημία σχεδόν ανά βδομάδα. Η νέα πρόεδρος, έχει και τη… δίψα, αλλά και τη θέληση, ώστε να καταφέρει πολλά πράγματα για τον κλάδο και να θωρακίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των ιδιοκτητών των φαρμακείων της περιοχής. Σκοπός της κ. Ξηρομάμου είναι, να οργανωθεί όσο καλύτερα γίνεται ο σύλλογος στην Αιγιάλεια και να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων του κλάδου και του κόσμου. Κάτι που θα έδινε μεγάλο “αβαντάζ” και “ηρεμία” για τις μετέπειτα εξελίξεις που πρόκειται να υπάρχουν στον τομέα της υγείας και τις νέες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει η περιοχή της Αιγιάλειας.

Τα κοινωνικά “δεδομένα” που αφήνει ο covid-19 και οι… αλλαγές των νομοσχεδίων

Η Χριστίνα – Ανδριάνα Ξηρομάμου, μαζί με το νέο διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, καλείται να… βγάλει τα “κάστανα από τη φωτιά”. Πρέπει να αποδειχθεί “μαχητική” σε θέματα όπως οι αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία που εξαγγέλθηκε από το υπουργείο, για το οποίο ήδη ο σύλλογος έχει δηλώσει την αντίθεσή του, ενώ επιπλέον έχει να διαχειριστεί τις νέες διατάξεις για την παροχή των υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας. Ένα άλλο ζήτημα που οφείλει να διαχειριστεί, είναι τα κοινωνικά δεδομένα που αφήνει πίσω της η πανδημία. Η γεννημένη και μεγαλωμένη στο Αίγιο, καινούρια πρόεδρος, εκτός των άλλων, θέλει να αποδείξει ότι υπάρχει σύμπνοια σε συνενώσεις και συνεργασίες φαρμακείων τις οποίες φέρνει το νομοσχέδιο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να επικεντρωθεί και σε ένα άλλο ζήτημα των τελευταίων ημερών, αυτό της έλλειψης ορισμένων φαρμάκων που παρουσιάζονται αλλά και να “διαχειριστεί” την συμπεριφορά του κόσμου, για την αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης ή άλλων ιώσεων αυτή την περίοδο.

Το protionline.gr συνομίλησε με την κ. Ξηρομάμου, η οποία επισήμανε τα προβλήματα, ενώ γνωστοποίησε το τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και το πώς θα χειριστεί το νέο διοικητικό συμβούλιο, τα δεκάδες θέματα που έχει να αντιμετωπίσει από την καινούρια χρονιά που μπαίνει σε λίγες ημέρες.

Αναλάβατε πρόσφατα την προεδρία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας. Ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα του κλάδου σας και τι γνώμη έχετε για το νέο νομοσχέδιο;
Υπάρχουν ποικίλα θέματα που μας απασχολούν τόσο σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και σε καθημερινά θέματα διαβίωσης του φαρμακείου. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι οι σοβαρές ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων, που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.
Με το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, αποδιαρθρώνεται παντελώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημιουργώντας ανισότητες ανάμεσα στους ασθενείς. Η πρόσβαση στη δημόσια υγεία πρέπει να είναι ισότιμη, δωρεάν, καθώς και ανεξάρτητη από την οικονομική επιφάνεια των πολιτών.

Η πανδημία ανέδειξε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, το πόσο ¨κοντά¨ βρίσκεται ο φαρμακοποιός στον ασθενή, τον πάσχοντα. Τώρα που ο covid-19 βρίσκεται σε εκτόνωση, ποιος είναι ο απολογισμός σας;
Η πανδημία της Covid-19 προκάλεσε μια πρωτόγνωρη κρίση και άλλαξε την ψυχολογία του κόσμου. Δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον ανασφάλειας σε όλους μας, και εμείς, σαν φαρμακοποιοί αποδείξαμε την ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε πολύ γρήγορα στις καινούριες συνθήκες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στα φαρμακεία μας. Δεν μπορώ να γνωρίζω με βεβαιότητα κατά ποσό ωφεληθήκαν τα τοπικά φαρμακεία σε οικονομικό επίπεδο, καθότι οι ανάγκες των πολιτών κατά την περίοδο της πανδημίας άλλαξαν πλήρως πολλές φορές και συνεχίζουν ακόμα αλλάζουν. Κατά κύριο λόγο, κατά την περίοδο της καραντίνας, επισκέπτονταν το φαρμακείο μόνο για τη διενέργεια rapid test, σε σχέση με τον covid.

Τι ισχύει για τις συνενώσεις – συνεργασίες των φαρμακείων; Ποιες αλλαγές μπορεί να επιφέρει σε τοπικό επίπεδο;
Το νομοσχέδιο για τις συνενώσεις των φαρμακείων απασχολούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον κλάδο μας. Με μια πρώτη μάτια, ίσως μας ξένισε αλλά εξετάζοντάς το πιο προσεκτικά συμπεραίνουμε ότι θα δημιουργήσει ένα δίκτυο που θα προσφέρει μεγαλύτερη εξειδίκευση, καθώς και ίσες ευκαιρίες σε νέους φαρμακοποιούς. Οι φαρμακευτικές ελλείψεις, ίσως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τόσο σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Εκτός από το αίτιο των εξαγωγών, έχει προστεθεί η ανεπάρκεια πρώτων υλών, όπως και διαφόρων υλικών συσκευασίας δυσχεραίνοντας τη καθημερινότητα όλων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση κάποιος ασθενής να ξεμείνει από φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιάλειας, θα δώσει κάθε δυνατή βοήθεια, σε κάθε δημότη και βέβαια, στον βαθμό που δύναται.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr