background img
banner
banner

«Προίκα» χρηματοδοτήσεις για έργα ανάπτυξης στην επόμενη δημοτική αρχή

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ… ΤΡΕΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ

Μπορεί οι καιροί να είναι εξαιρετικά δύσκολοι και οι χρηματοδοτήσεις προς τον δήμο… κουτσουρεμένες, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τους επόμενους μήνες δεν θα «τρέξουν» σημαντικά αναπτυξιακά έργα για την περιοχή. Αντιθέτως μάλιστα, την επόμενη διετία, ο δήμος θα κληθεί να διαχειριστεί τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, πόροι που έχουν ήδη εγκριθεί από αναπτυξιακά προγράμματα και στοχεύουν να καταστήσουν την Αιγιάλεια ελκυστική, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Σημαντική, ως προς αυτή την κατεύθυνση, και η θετική βούληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώνοντας, προφανώς, ότι η Αιγιάλεια είχε μείνει πίσω σε πολλούς τομείς. Από άποψη υποδομών, από τον τομέα Υγείας – Πρόνοιας, από κοινωνικές δομές, από αναπτυξιακά έργα και υποδομές που εκσυγχρονίζουν τον δήμο και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο.

Στη ΔΕΥΑΑ ο μεγάλος όγκος των έργων

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη χώρα που ολοκληρώθηκε, ο κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός αποχέτευσης από Λαμπίρι μέχρι Αιγείρα και η σύνδεση των οικισμών έχουν εξασφαλίσει για την Αιγιάλεια 5.460.000 εκατ. ευρώ. Από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» καθώς και 22 εκατ. από το ΕΠΠΕΡΡΑ για τους οικισμούς Γ΄ κατηγορίας. Τα κονδύλια αυτά αφορούν τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης που θα ενώνουν τις παραλιακές κοινότητες του δήμου με τον κεντρικό αγωγό, έργο τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας. Ακόμη εγκρίθηκαν 3 εκ ευρώ για το σύστημα τηλε-ελέγχου υδρομέτρησης σε ολόκληρη την Αιγιάλεια, με την προμήθεια και εγκατάσταση 12.000 υδρομέτρων που θα μειώσουν σημαντικά το κόστος που δημιουργούν οι διαρροές στην ύδρευση.

Αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία

Σε τροχιά έργων και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου, με το ΝΠΔΔ να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Προσφάτως μόνο, εγκρίθηκε η βελτίωση σε Δ.Ε. Αιγίου, Συμπολιτείας, Αιγείρας, Διακοπτού και Ερινεού και συγκεκριμένα σε Αίγιο. Αιγείρα, Ροδιά, Άκολη, Τέμενη, κ.λπ.) ύψους 430.000.
234.900 ευρώ επί συνόλου 300.000 ευρώ που θα χρειαστούν για το έργο συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων έχουν εγκριθεί για τον δήμο Αιγιαλείας από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ».

Ανάπλαση ιστορικού κέντρου

Το ποσό των 3.215.815,25 € θα αντλήσει ο δήμος Αιγιαλείας με την ένταξη στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα», του έργου «Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Αιγίου: Ενότητα 2 Πλατεία Αγ. Λαύρας και περιμετρικές οδοί και Ενότητα 3 Πλατεία Βάλφουρ και περιμετρικές οδοί», Η δημοπράτηση αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το έργο ξεκινά τον Ιούνιο.

Η επαναχρήση της Χαρτοποιίας

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η “Επαναχρήση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου” που αφορά την αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου. Η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και επανάχρησή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, μέσω της δράσης «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας», του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα Ανταγωνιστικότητα Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι εξασφαλισμένη και φτάνει τα 2,5 εκ. ευρώ για την ανάπλαση και αποκατάσταση των κτιρίων. Θα χρειαστεί ωστόσο και ιδία συμμετοχή 1,5 εκατ. ευρώ από τον δήμο. Το έργο έχει κοστολογηθεί συνολικά στα 4 εκ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ 24%. Το έργο θα συμβάλει έτσι ώστε η Χαρτοποιία να ξαναγίνει και πάλι ένα δημιουργικό και αναπτυξιακό κύτταρο για όλη την Αιγιάλεια.

Το έργο της Παναγίας Τρυπητής

Η «Αποκατάσταση του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Τρυπητή», στο Αίγιο, με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ, ήταν το κύριο αίτημα από την τοπική Μητρόπολη προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, όπου έγινε αποδεκτό και πλέον αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Στο Ιερό προσκύνημα, θα γίνει αποκατάσταση εντός και εκτός αυτού, θα γίνουν πασσαλομπίξεις στο έδαφος, θα στερεωθεί ο βράχος και το κυριότερο θα γίνει ένα ασανσέρ ώστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και οι υπερήλικες να μπορούν να μεταβούν στον Ιερό Ναό.

Επιχειρήσεις και ανάπλαση στα παλιά σφαγεία

Με την έγκριση της (RESERVE LIST), δύο ακόμα σημαντικά έργα αφορούν την Αιγιάλεια. Πρόκειται για την δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων με συνολικό προϋπολογισμό 955.599 ευρώ και ο δήμος Αιγιαλείας ως εταίρος του παρακάτω σχήματος, θα λάβει 171.100 ευρώ.
Το δεύτερο έργο greenroad.it είναι μια Καλή Πρακτική (αποτέλεσμα ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Απουλίας και εφαρμόστηκε στην περιοχή του Τάραντα) για την ανάπτυξη περιοχών φυσικού κάλλους και αγροτικών περιοχών με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη που βασίζεται στη διατήρηση και την αξιοποίηση της ταυτότητας των περιοχών στόχων. Για το έργο αυτό ο δήμος Αιγιαλείας θα λάβει 488.875 ευρώ ως εταίρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σχεδιασμός και υλοποίηση του FAME HUB θα γίνουν στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων του δήμου Αιγιαλείας, έτσι θα γίνει και η ανάπλασή τους.

Οι νέες εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Α.ΜΕ.

Κάτι παραπάνω από βέβαιη πρέπει να θεωρείται η χρηματοδότηση για τις νέες εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Α.ΜΕ. με 1,5 εκατ. ευρώ. Το έργο θα πραγματοποιηθεί στην οδό Κλεισούρας, στο οικόπεδο που έγινε δωρεά από γονέα παιδιού του Ε.Κ.Α.ΜΕ. και εμπλουτίστηκε από αγορά του Κέντρου ώστε να ανεγερθούν οι νέες εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν Κέντρο Διημέρευσης και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Επιπλέον 25 εκ. ευρώ για διυλιστήριο νερού, εργοστάσιο απορριμμάτων και αντικατάσταση οδοφωτισμού

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ο δήμος αναμένει την έγκριση προτάσεών του για χρηματοδότηση και για άλλα έργα, όπως π.χ. το έργο της επαναχρησιμοποίησης υδάτων του Βιολογικού Καθαρισμού για αρδευτική και κάθε άλλη βοηθητική χρήση, ενώ ως ένα από τα πιο σημαντικά κρίνεται το έργο της δημιουργίας διυλιστηρίου στον ποταμό Σελινούντα με την χρηματοδότηση του έργου να φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ, έργο που βεβαίως θα κληθεί να υλοποιήσει ο επόμενος δήμαρχος…

Επίσης, η επόμενη δημοτική αρχή, μπορεί να περιμένει άλλα 12 εκ. ευρώ περίπου για την κατασκευή μονάδας μηχανικής διαλογής απορριμμάτων, αλλά και τη δημιουργία πράσινων σημείων για την ανακύκλωση, εφόσον προχωρήσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Βεβαίως υπάρχει και η αντικατάσταση του οδοφωτισμού, που είναι στα άμεσα σχέδια της υπάρχουσας δημοτικής αρχής, αλλά πήγε πίσω αφού δεν εγκρίθηκε η λήψη δανείου από το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr