background img
banner
banner

Ο Φιλοζωικός κατηγορεί τον δήμο για αδράνεια

ΟΤΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ 80 ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Σε κωλυσιεργία του δήμου αποδίδει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια» το γεγονός ότι ενώ είχε δρομολογηθεί και φέτος η δωρεάν στείρωση 80 αδέσποτων της περιοχής από εθελοντές κτηνιάτρους του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ο δήμος δεν προχώρησε τις διαδικασίες και χάθηκε αυτή η ευκαιρία.

Η κίνηση αυτή θα κόστιζε στον δήμο Αιγιαλείας 1.500 ευρώ ωστόσο η αξία των στειρώσεων είναι 12.000 ευρώ! Επίσης, αναφέρει πως εξαιτίας αυτής της αδράνειας και εφόσον οι στειρώσεις αυτές δεν γίνουν, θα έχουμε περίπου 800 επιπλέον κουτάβια μέσα στο χρόνο…
Τα παραπάνω κοινοποιεί μέσω επιστολής του ο Φιλοζωικός Σύλλογος, η οποία έχει ως αποδέκτη τον δήμαρχο Αιγιαλείας με αποδέκτες το Τμήμα Πρασίνου του δήμου, το Νομικό Πρόσωπο και τον πρόεδρο Περικλή Παπαγιαννακόπουλο και την Πενταμελή Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων, του δήμου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Σία Σοφιανοπούλου, κρίνει πως το γεγονός έπρεπε να δημοσιοποιηθεί στους δημότες, την στιγμή που έγιναν από μέρους της, όπως αναφέρει, αλλεπάλληλες προσπάθειες συνάντησης με τους αρμόδιους του δήμου, χωρίς όμως ανταπόκριση…

Η απόφαση του Νομικού Προσώπου

Όπως αναφέρει, ΄΄τον Οκτώβριο του 2018 μετά από συνεδρίαση της Πενταμελούς Επιτροπής για τη Διαχείριση των Αδέσποτων Ζώων αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουμε σε υλοποίηση δωρεάν στειρώσεων μέσω στου Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου όπως επιτυχώς είχαμε κάνει και τον Ιανουάριο 2018. Ως γνωστόν, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ζητά να καλυφθεί μόνο το κόστος διαμονής των εθελοντών του, το οποίο εξασφαλίζει ο Φιλοζωικός Σύλλογος, και τα αναλώσιμα για τις στειρώσεις, τα οποία πληρώνει ο Δήμος, και αντιστοιχούν σε 1500€ για 85 περίπου στειρώσεις από τις οποίες ο Δήμος έχει όφελος περίπου 12.000€. Λόγω του προβλήματος του Δήμου με τους κωδικούς πληρωμής και γενικότερα των μεγάλων καθυστερήσεων (έγκριση από την Περιφέρεια κτλ) οι δυο φορείς του Δήμου που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τη χρηματοδότηση (1.500€) για να γίνει η σημαντική αυτή δράση του Δήμου είναι η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το Νομικό Πρόσωπο καθώς από το καταστατικό τους προβλέπονται περιβαλλοντικές δράσεις όπως αυτή, την οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσο το Φιλοζωικό του οποίου το καταστατικό το προβλέπει επίσης. Έτσι, ο τότε πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Βαρδάκης συμμεριζόμενος την σπουδαιότητας της δράσης αυτής για τους Δήμο και τους δημότες έφερε το θέμα προς ψήφιση στο διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, όπου ομόφωνα τα παρόντα μέλη, μεταξύ τους κι ο νυν πρόεδρος κ. Παπαγιαννακόπουλος, ψήφισαν στις 13/12/2018 με την απόφαση υπ’αριθμό 230/18΄΄.

Οδύσσεια γραφειοκρατικών διαδικασιών

Ο Φιλοζωικός μιλά και για πρόβλημα πληρωμής της κτηνιάτρου που είχε ολοκληρώσει την ετήσια σύμβαση στειρώσεων του Δήμου κι έπρεπε να πληρωθεί πρώτα για να μπορέσει να έρθει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος για δωρεάν στειρώσεις, βάση δικού τους κανονισμού. Όπως λέει, ΄΄το θέμα αυτό έγινε γνωστό στον κ. Παπαγιανακόπουλο (λόγω της θέσης του ως αιρετός Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών) ελπίζοντας στη βοήθειά του για να συντομευθεί όσο γίνεται ο χρόνος πληρωμής. Αντ’ αυτού, ξεκίνησε μια Οδύσσεια γραφειοκρατικών διαδικασιών, που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν στο Δημόσιο, στέλνοντας το θέμα ο ένας στον άλλο (ο κ. Παπαγιανακόπουλος στους υπαλλήλους και στον προϊστάμενο του λογιστηρίου και το αντίστροφο). Ως αποτέλεσμα όλων, αυτών φτάνουμε αισίως 2 μήνες αφού ανέλαβε ο κ. Παπαγιανακόπουλος Πρόεδρος Νομικού Προσώπου να μας πληροφορήσει ότι ο ίδιος δεν εγκρίνει τη δράση διότι το Νομικό Πρόσωπο δεν μπορεί να στηρίζει τέτοιες δράσεις ούτε αυτός μπορεί να ασχολείται με θέματα αδέσποτων διότι ούτε το χρόνο έχει αλλά ούτε και τη θέληση΄΄.

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου επισημαίνει τέλος πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο και την αγνόησε τονίζοντας πως χάθηκε πλέον η ευκαιρία για δωρεάν στειρώσεις από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ξεκαθαρίζοντας πως παρ’ όλες τις αποθαρρύνσεις, ο Φιλοζωικός θα συνεχίσει να μάχεται για την εφαρμογή του νόμου 4039/12 και τον έλεγχο στους αιρετούς όπως οφείλει κι έχει δικαίωμα να κάνει όχι μόνο κάθε ενεργός εθελοντής αλλά και κάθε ενεργός δημότης.

Η απόφαση αφορούσε την πρόθεση ξεκαθαρίζει ο κ. Παπαγιαννακόπουλος

Ερωτηθείς από το Protionline.gr  για το θέμα, ο κ. Παπαγιαννακόπουλος ξεκαθάρισε πως ΄΄η τότε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου του δήμου ήταν η πρόθεση να επιχορηγήσει ο δήμος τον εθελοντικό εμβολιασμό και το ποσό να συμπεριληφθεί σε κωδικούς του 2019 ώστε να καλυφθεί από τον δήμο. Στην συνέχεια όμως διαπιστώσαμε πως μέσω του προϋπολογισμού δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Το ΝΠΔΔ δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα διότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρμοδιότητά του και δεν προβλέπεται. Αντιθέτως, τα αδέσποτα ανήκουν στις αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr