background img
banner
banner

Ομαλά η μετασεισμική ακολουθία

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ 5,3 ΡΙΧΤΕΡ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Τεράστια ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της Αιγιάλειας ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12.46 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Μαρτίου, στην βόρεια ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά του Γαλαξιδίου με το επίκεντρο κοντά στην Ιτέα και την Άμφισσα. Ο σεισμός έγινε αντιληπτός σε όλη την κεντρική Ελλάδα και βέβαια και στην Αιγιάλεια και την ευρύτερη περιοχή, με τους κατοίκους να… πετάγονται έντρομοι στους δρόμους.

Η μετασεισμική ακολουθία, μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές, εξελισσόταν ομαλά, καθώς ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει σημειωθεί είναι της τάξης των 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι τοποθετήθηκαν από την αρχή, τονίζοντας πως μέχρι να παρέλθει ένα 48ωρο όλοι παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς ως τώρα δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Η δόνηση προκάλεσε ζημιές σε εμπορεύματα καταστημάτων, δεν εμφανίστηκαν όμως δομικά προβλήματα σε κτίρια στην Στερεά Ελλάδα. Στην Αιγιάλεια πάντως μικροζημιές σε αντικείμενα εσωτερικού χώρου, σημειώθηκαν σε σπίτια και βέβαια, ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες.

Πάντως, το εστιακό βάθος ήταν μικρό, περίπου 14 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το πρώτο ανακοινωθέν του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του τόνισε πως η δόνηση αποδίδεται στα «γνωστά ρήγματα» του Κορινθιακού, και εντοπίζεται σε μία «ευαίσθητη περιοχή» στον Κόλπο των Αγίων Πάντων. Πρόκειται για τα ρήγματα που προκάλεσαν τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το Αίγιο το 1995.

Οι σεισμολόγοι ανέφεραν ακόμη ότι το φαινόμενο απαιτεί μεν προσοχή αλλά δεν αποτελεί αιτία πανικού δεδομένου ότι δονήσεις της τάξης των 5 βαθμών είναι συχνό φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο. Εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την ενεργοποίηση του ρήγματος στον κεντρικό Κορινθιακό Κόλπο και παροτρύνουν τους πολίτες να παραμένουν ψύχραιμοι, δεδομένου ότι η περιοχή παρουσίαζε ανέκαθεν υψηλή σεισμικότητα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr