background img
banner
banner

Χρησιμοποιείτε φακελάκια τσαγιού; Δείτε ποιος κίνδυνος υπάρχει

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά στις κούπες μας. Τα περισσότερα φτιάχνονται από φυτικές ίνες, ωστόσο πολλές μάρκες ακόμα χρησιμοποιούν πλαστικό για να σφραγίσουν τα φακελάκια.

Ακόμη και ένα μόνο φακελάκι τσαγιού απελευθερώνει δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Environemental Science and Technology», διαπιστώθηκε ότι, όταν βάζουμε ένα πλαστικό φακελάκι τσαγιού σε μια κούπα με σχεδόν βρασμένο νερό (95 βαθμούς Κελσίου), απελευθερώνονται περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σωματίδια στην κούπα.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι ποσότητες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ετήσιες εκτιμώμενες ποσότητες μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σωματιδίων που καταναλώνει ένας άνθρωπος. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος τρώει περίπου 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια τον χρόνο και εισπνέει αντίστοιχη ποσότητα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδά μελέτησαν τέσσερις διαφορετικούς τύπους από φακελάκια τσαγιού από διάφορα καφέ στο Μόντρεαλ, τα άνοιξαν, τα έβρεξαν και στη συνέχεια τα βύθισαν σε σχεδόν βρασμένο νερό για πέντε λεπτά πριν τα αναλύσουν με ηλεκτρονικά μικροσκόπια και φασματοσκόπια.

Τα περισσότερα φακελάκια τσαγιού φτιάχνονται από φυτικές ίνες, ωστόσο πολλές μάρκες ακόμα χρησιμοποιούν πλαστικό για να σφραγίσουν τα φακελάκια. Τελευταία, πολλές μάρκες μετέτρεψαν τα φακελάκια από χάρτινα σε πλαστικά και αυτά ακριβώς είναι που μελετήθηκαν.

Αν και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ενδείξεις ότι αυτά τα μικροπλαστικά βλάπτουν την υγεία, ο ΟΗΕ τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνες. Οι Καναδοί αυτοί ερευνητές, μάλιστα, εξέτασαν τη δυνητική τοξικότητα αυτών των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται από τα φακελάκια τσαγιού εκθέτοντας νερόψυλλους σε μολυσμένο νερό και βρήκαν ότι τα σωματίδια αυτά είχαν επιπτώσεις στον τρόπο συμπεριφοράς και ανάπτυξης των νερόψυλλων.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο λόγος έκλυσης αυτού του πλήθους των σωματιδίων είναι η επαφή του πλαστικού με το βραστό νερό.

Η ερευνήτρια Λάουρα Χερνάντεθ τονίζει ότι για αυτούς που φιλοδοξούν να μειώσουν τη χρήση πλαστικών η έρευνα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τους ενημερώνει περαιτέρω σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν.

https://www.news247.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr