background img
banner
banner

Δωρεάν εισιτήρια για όσους ανακυκλώνουν στο μετρό της Ρώμης

Πολύ δημοφιλής αποδείχτηκε η πρωτοβουλία του δήμου της Ρώμης να προσφέρει δωρεάν εισιτήρια του μετρό για τους επιβάτες εκείνους που ανακυκλώνουν τα πλαστικά μπουκάλια χρησιμοποιώντας μηχανήματα που τοποθετήθηκαν σε τρεις από τους σταθμούς της ιταλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία αυτή, όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης μπορούν να ανακυκλώνουν πλαστικά μπουκάλια στους σταθμούς του μετρό και να μαζεύουν πόντους για την δωρεάν αγορά εισιτηρίων μετρό και λεωφορείων μέσα από εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα.

Τα μηχανήματα θα λειτουργούν πιλοτικά για ένα χρόνο. Για κάθε μπουκάλι που θα ανακυκλώνουν, οι πολίτες θα λαμβάνουν πίστωση 5 σεντς, που σημαίνει ότι αν ανακυκλώσουν 30 μπουκάλια, θα λαμβάνουν δωρεάν ένα εισιτήριο του 1,5 ευρώ. Παρόμοιο πρόγραμμα ανταμοιβής των επιβατών έχει ανακοινωθεί και για το μετρό της Αθήνας από τον περασμένο χρόνο, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα τεθεί σε εφαρμογή.

Περισσότερα από 350.000 μπουκάλια για ανακύκλωση στο μετρό

Από τον Ιούλιο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται αυτό το πρότζεκτ έχουν ανακυκλωθεί 350.000 μπουκάλια και το μέτρο θα επεκταθεί σύντομα κατά μήκος του δικτύου του υπογείου σιδηροδρόμου και θα ισχύει μέχρι τον Ιούλιο του 2020, ανακοίνωσε η εταιρεία δημόσιων μεταφορών της πρωτεύουσας ATAC.

Τα μηχανήματα επεξεργάζονται 20.000 μπουκάλια ημερησίως και, κατά μέσον όρο, οι πελάτες ανακυκλώνουν από 15 ως 20 μπουκάλια τη φορά, σύμφωνα με την ATAC. Μερικοί ένθερμοι οπαδοί της ανακύκλωσης συγκέντρωσαν 3.500 μπουκάλια μέσα σε λιγότερες από 20 ημέρες, ισάξιες με 175 εισιτήρια, δήλωσε μια εκπρόσωπος της ATAC.

Η πρώτη χώρα που υιοθετεί την επιβράβευση αυτή στην ανακύκλωση

Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή θετικά από τους κατοίκους της πόλης που βιώνουν το χρόνιο πρόβλημα συλλογής απορριμμάτων, όπου το σύστημα ανακύκλωσης είναι αναποτελεσματικό.

«Εάν χρησιμοποιήσεις τα χρήματα για να εμπλέξεις τους πολίτες (στην ανακύκλωση), ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν οικολογική συνείδηση θα ανακυκλώνουν», δήλωσε στο Reuters ο κάτοικος της Ρώμης Κλαούντιο Περέλι καθώς έβαζε μέσα στο μηχάνημα τα πλαστικά του μπουκάλια.

Η Ρώμη είναι η πρώτη πρωτεύουσα στην ΕΕ που λανσάρει το σχέδιο αυτό σε σταθμούς του μετρό. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη υιοθετήσει οι δήμοι του Πεκίνου και της Κωνσταντινούπολης.

https://www.iefimerida.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr