background img
banner
banner

«Είναι καταθλιπτικό να μαθαίνεις για θανάτους κυριολεκτικά δίπλα σου»

Η ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗ ΡΙΤΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ» ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Βιώνοντας μία πρωτόγνωρη κατάσταση που προκαλεί φόβο και ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί και έχοντας σε… πρώτο πλάνο τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι άνθρωποι στην γείτονα Ιταλία, οι κάτοικοι της Αιγιάλειας παρακολουθούν με «κομμένη την ανάσα» τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό covid-19. Οι τελευταίοι Αιγιαλείς που κατοικούν στη Βόρεια Ιταλία επέστρεψαν πριν η χώρα μας κλείσει τα σύνορα. To protionline.gr ωστόσο εντόπισε μία Αιγιώτισσα μέσα στην… καρδιά των γεγονότων, η οποία ηθελημένα παρέμεινε στο Μιλάνο. Κλεισμένη μέσα στο σπίτι της, η φοιτήτρια Ειρήνη Ρίτη περιγράφει την κατάσταση, δίνοντας κατευθύνσεις στους Έλληνες, φοβούμενη πως… τα δύσκολα έρχονται…

Μια νέα Αιγιώτισσα σπουδάστρια στο Μιλάνο

Η Ειρήνη Ρίτη, κόρη του γνωστού Μηχανικού Βασίλη Ρίτη και της Αγγελικής Παπαπαναγιώτου, ζει στην Ιταλία εδώ και οκτώ περίπου μήνες, από το τέλος του καλοκαιριού του 2019. Κάνει το μεταπτυχιακό της στο SDA Bocconi Master in Healthcare Management Economics and Policy, το οποίο είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Βόρεια Ιταλία που προσφέρει MBA και Executive MBA γνώσεις, παρέχοντας προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της Οικονομίας, της Διαχείρισης της Οικονομίας, του Δικαίου, των Πολιτικών Επιστημών και της Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, έχει τελειώσει στην Πάτρα το Χημικό Πανεπιστήμιο, κάνοντας εκεί και το μεταπτυχιακό της, επάνω στην εφαρμοσμένη βιοχημεία. Η 24χρονη Αιγιώτισσα, μίλησε ευχαρίστως στo protionline.gr, δίνοντας απαντήσεις για τα όσα βιώνει τις τελευταίες μέρες στο νότιο Μιλάνο όπου ζει.

«Ο ιός “έπιασε” την Ιταλία στον ύπνο… όλοι το πήραμε αψήφιστα»

Η Ειρήνη λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους και δίχως αποστροφή, μας μίλησε για τα όσα βιώνει και έζησε ως τώρα τις τελευταίες εβδομάδες στο «κέντρο» του κορωνοϊού, στο Μιλάνο: «Στις 22 Φλεβάρη λάβαμε όλοι οι σπουδαστές email από την σχολή μας, πως κλείνει και θα παραμείνει κλειστή για μια βδομάδα για να εκτιμηθεί και να ελεγχθεί η κατάσταση της εξάπλωσης. Όμως σχεδόν αμέσως, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια ανακοίνωσαν την on line διδασκαλία. Υπήρχαν ήδη τότε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που νοσούσαν από τον ιό, αλλά οι περισσότεροι το είχαμε πάρει εντελώς αψήφιστα και δεν δώσαμε και μεγάλη βαρύτητα ότι είναι επικίνδυνα τα πράγματα. Κάτι, που με λύπη μου βλέπω… πως αυτή την στιγμή γίνεται σωρηδόν και στην Ελλάδα τώρα. Ο κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει καταλάβει ακόμα περί τίνος πρόκειται δυστυχώς. Όπως και εδώ, στο Μιλάνο αρχικά βεβαίως…».

Πώς μέσα σε λίγες ώρες τα νέα από τις ειδήσεις γίνονται ¨βίωμα¨

Η Ειρήνη μας εξηγεί πώς βίωσε η ίδια την εξέλιξη του προβλήματος βήμα – βήμα από τις πρώτες ημέρες έως και σήμερα: «Στην αρχή το βιώναμε χαλαρά και βγαίναμε έξω. Όχι βέβαια με πάρα πολύ συνωστισμό μεν, αλλά ο κόσμος ήταν ακόμα έξω. Το πρώτο που ακυρώθηκε ήταν το καρναβάλι στην Βενετία. Την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε πως ακυρώνονται αρκετά events, αλλά ο κόσμος έβγαινε έξω ακόμα. Δεν έδωσαν την απαιτούμενη βαρύτητα στην κατάσταση. Ουσιαστικά από την 1η Μαρτίου και μετά ο κόσμος το πήρε στα σοβαρά όλο αυτό, εδώ στο Μιλάνο. Υπάρχουν και άλλα παιδιά εδώ που σπουδάζουν από Ελλάδα, κυρίως από την Αθήνα. Συζητώντας μεταξύ μας, κατανοήσαμε την βαρύτητα της κατάστασης και ενημερωνόμασταν καθημερινά και συνεχώς. Κάποιοι επέστρεψαν στην Ελλάδα ή στις χώρες τους γρήγορα, παρόλο που από την σχολή μας δεν είχε ανακοινωθεί πότε και αν θα ανοίξει πάλι. Κάποιοι το βρήκαν και σαν ευκαιρία να ταξιδέψουν στις χώρες τους αφού μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα διαδικτυακά».

«Απορώ πότε θα σοβαρευτεί ο Έλληνας»…

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν καθόλου πτήσεις από Μιλάνο για Ελλάδα, έχουν ακυρωθεί όλες. Τα σύνορα με απόφαση της κυβέρνησης είναι κλειστά. Όσοι έχουμε μείνει εδώ δεν μπορούμε να φύγουμε παρά μόνο με ειδικό χαρτί επιστροφής και μόνο από Ρώμη. Τα τρένα από Μιλάνο για Ρώμη δεν λειτουργούν εδώ και μέρες. Οι σπουδαστές που έχουν μείνει από κάθε χώρα και που σπουδάζουν εδώ, από όλα τα master, δεν είναι πάνω από 80 άτομα. Η Ιταλία είναι πολύ οργανωμένο κράτος και παρόλη την αρχική ασυδοσία του κόσμου και την μη κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος, λειτούργησε άψογα. Προμήθειες τροφίμων γενικά υπάρχουν σε αφθονία και το σύστημα υγείας είναι άψογο. Ελλείψεις υπάρχουν μόνο στα αντισηπτικά και σε μάσκες. Δεν ξέρω στην Ελλάδα τι θα γίνει και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση εκεί, αλλά πραγματικά απορώ πότε θα σοβαρευτεί ο Έλληνας. Υπάρχει ανευθυνότητα», σημειώνει.

«Είμαι συνεχώς στο σπίτι και τα κρούσματα αυξάνονται κάθε μέρα»

Η 24χρονη φοιτήτρια, που επέλεξε συνειδητά να μείνει στο Μιλάνο από το να έρθει στην Ελλάδα προτού τα σύνορα κλείσουν, επισημαίνει:
«Η επίσημη ανακοίνωση λέει πως έως τις 3 Απρίλη θα είμαστε σε lock down, ο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα επεκταθεί μέχρι τις 18 Απριλίου. Η οικονομία της χώρας έχει παγώσει στην κυριολεξία, είναι πολύ άσχημο και επώδυνο αυτό που συμβαίνει και ψυχολογικά και οικονομικά. Είναι τα πάντα κλειστά, εκτός από κάποια καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Όλα δουλεύουν μέσω διαδικτύου και τα πάντα γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Κάθε απόγευμα όλοι βγαίνουν στα μπαλκόνια και χειροκροτούν, χορεύουν ή παίζουν μουσική. Ο κόσμος προσπαθεί να ξεχαστεί έστω και για λίγο. Είναι καταθλιπτικό να ακούς συνέχεια ασθενοφόρα και να μαθαίνεις για θανάτους από τον ιό κυριολεκτικά δίπλα σου. Τα πάντα έχουν παγώσει και υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Όλοι ήδη νοσταλγούν την κοινωνική ζωή που υπήρχε πριν. Έχω να δω τους φίλους μου ακριβώς έναν μήνα. Βγαίνω σπάνια και κάνω μόνο μια απόσταση το πολύ 50 μέτρα, ίσα για να κάνω τα απαραίτητα. Μου αρέσει πως ο κόσμος δε το βάζει κάτω, βρίσκει τρόπους ακόμα και μέσα από το σπίτι να ξεχνιέται».

Οι δικές μας ευθύνες…

Να σημειωθεί πως η κατάσταση στο Μιλάνο συνεχίζεται να είναι πάρα πολύ δύσκολη και πως θυμίζει κυριολεκτικά μία πόλη – φάντασμα. Κλεισμένοι στα σπίτια τους οι κάτοικοι του Μιλάνου από το επίκεντρο της πανδημίας, από τα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους, προσπαθούν ο ένας να δίνει κουράγιο στον άλλον. Προσπαθούν να νιώσουν έστω και μία νότα αισιοδοξίας για να ξεχάσουν για λίγο την τραγωδία που συμβαίνει γύρω τους, στην διπλανή πόρτα. Το πρόβλημα μεγαλώνει κάθε μέρα. Καλό θα ήταν κι εμείς, οι άνθρωποι που ζούμε στην Αιγιάλεια και αντιμετωπίζουμε όλη αυτή την έξαρση της πανδημίας, να σοβαρευτούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ο καθένας ατομικά, έτσι ώστε να αποφύγουμε όσο γίνεται «τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας», που αυτή την στιγμή ζουν οι άνθρωποι στην κοντινή μας Ιταλία…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr