background img
banner
banner

Προς δημοπράτηση το έργο της αποκατάστασης του δρόμου στο Βερίνο

ΠΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Προχωράει από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, το έργο της αποκατάστασης του δρόμου πρόσβασης προς την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Βερίνο της Δ.Ε. Συμπολιτείας. Πρόκειται για μία παρέμβαση που θα κάνει την μετάβαση στην μονή πιο ασφαλή για τις μοναχές, καθιστώντας την επισκέψιμη και για τους πιστούς.

Το έργο θα εκτελεστεί στην Π.Ε Αχαΐας και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 001) με κωδικό 2019ΕΠ00100012. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ανέρχεται σε 600.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε μήκος 1.700 μέτρων της οδού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό στο protionline.gr η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη, ΄΄το σημείο αυτό χρήζει τεχνικών παρεμβάσεων, διότι το οδόστρωμα έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό τόσο από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, όσο και από την επέμβαση των μηχανημάτων για αποχιονισμό κάθε χειμώνα, δεδομένου ότι υπάρχει συσσώρευση χιονιού και πολύ συχνά γίνεται απροσπέλαστος. Είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ενώ βαίνει τώρα προς δημοπράτηση΄΄.

Αποκατάσταση και δρόμου που ανήκει στον δήμο

Να σημειωθεί πως το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τόσο στον δρόμο δικαιοδοσίας της Περιφέρειας ενώ τμήμα του αφορά δρόμο κοντά στο μοναστήρι ευθύνης του δήμου Αιγιαλείας και τον περιβάλλοντα χώρο αυτού. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε η κ. Ψυχράμη, ΄΄υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια που θα εκτελέσει το έργο και στο σημείο που άπτεται της αρμοδιότητας του δήμου. Είναι ένα σημαντικό έργο διότι οι συνεχείς παρεμβάσεις με την πρόσκαιρη κάλυψη λακκουβών δεν λύνει το πρόβλημα και σε πολλά σημεία ο δρόμος είναι απροσπέλαστος. Με την ολοκλήρωση του έργου είναι βέβαιο πως η μονή θα γίνει πιο προσιτή στους επισκέπτες ενώ θα εξυπηρετούνται και οι μοναχές στις μετακινήσεις τους΄΄.

Συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού από την Περιφέρεια

Σημειωτέον ότι προχθές η Περιφέρεια προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων τη σύμβασης πριν την διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης για την συγκρότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου: «Αποκατάσταση δρόμου πρόσβασης προς ΙΜ Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου» Προϋπολογισμού: 600.000,00 € με Φ.Π.Α. (ΣΑΕΠ001/2019ΕΠ00100012) Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προτίθεται να προβεί στη διακήρυξη δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού μέσω ΕΣΗΔΗΣ, για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου.

Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που έχουν υπογράψει ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε Αχαΐας αναλαμβάνει να εκτελέσει εργασίες αποκατάστασης, εξυγίανσης του οδοστρώματος, ανακατασκευής ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας κ.ά.

Είναι σαφές ότι η παρέμβαση αυτή σχετίζεται με την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού σε σχέση με μία μονή τεράστιας θρησκευτικής αλλά και ιστορικής σημασίας. Ήδη, ο δήμος σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσβασιμότητα προς τους χώρους λατρείας, τους οποίους όλο το χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί, όπως και πούλμαν οργανωμένων εκδρομών.
Για να μεταβεί κανείς στην μονή παίρνει τον δρόμος που ξεκινά από τη Ροδοδάφνη, ανηφορίζει μέσα από δασώδη έκταση προς το χωριό Κρήνη κι αφού νωρίτερα ο ταξιδιώτης διέρχεται από την οδική αρτηρία Άγιος Κωνσταντίνος – Λάκκα – Γρηγόρι και Βερίνο, με ενδιάμεσους σταθμούς τους οικισμούς Μερτίδι – Μάγειρα και Γκραίκα, κάτω από το Παναχαϊκό όρος. Το πρόβλημα εστιάζεται στο τμήμα από το πέτρινο προσκυνητάρι του Αγίου Ιωάννου (διχάλα) και δεξιά μέχρι τη Μονή.

Μονή άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία…

Η χρονολογία ιδρύσεως της μονής παραμένει άγνωστη, γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν διασώθηκαν αρχειακές ή επιγραφικές μαρτυρίες στον χώρο της. Το πρωιμότερο κείμενο που αναφέρεται στο ανδρικό τότε μοναστήρι είναι σιγίλιο του Πατριάρχου Διονυσίου Γ΄ (1662-1665) με χρονολογία 1665, στο οποίο ο Άγιος Ιωάννης αναφέρεται ως “ερημωμένο μονύδριο”. Από τα επόμενα σιγίλια των ετών 1749, 1775 και 1798 πληροφορούμαστε ότι το Μοναστήρι έχει πλέον συγκαταλεχθεί στα Μετόχια της Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Πότε ακριβώς έγινε Μετόχι δεν γνωρίζουμε, πάντως μετά το 1700, όπως προκύπτει από ενετικό έγγραφο. Να σημειωθεί ότι η τοπική παράδοση θέλει το Μετόχι ιδρυμένο πριν από τη μητρώα Μονή, παράδοση που μπορεί να στηριχθεί ιστορικά, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η σημερινή Μονή Ταξιαρχών, η Κάτω Μονή, κτίσθηκε στο α΄ ήμισυ του ιζ΄ αιώνα.

Η μάχη του Αγιάννη των Τσετσεβών, η οποία έλαβε χώρα έξω από το Μοναστήρι την 17η Ιουλίου 1827, το αποδεικνύει. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, μετά τη σύγκρουση των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων με τα τουρκικά και το τέλος της μάχης, ο Ταξιαρχίτης μετοχιάρης Μοναχός της Μονής του Αγίου Ιωάννου π. Ανανίας Αντωνιάδης ζήτησε χάρη για τα γυναικόπαιδα που έμεναν κλεισμένα στο Μοναστήρι, η οποία και δόθηκε. Τα οστά των ογδόντα Ελλήνων που έπεσαν εκείνη την ημέρα έχουν ταφεί στα θεμέλια του Ηρώου που ανεγέρθηκε νότια της Μονής εις μνημόσυνόν τους το 1927.

Το Νοέμβριο του 1987 με την ευλογία και την αμέριστη συμπαράσταση του Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, το έως τότε Μετόχι της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών μετατράπηκε με προεδρικό διάταγμα σε Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή. Το ερειπωμένο μικρό κτίριο ανακαινίσθηκε και οι πρώτες δεκατέσσερις Αδελφές εγκαταστάθηκαν στα τέσσερα κελιά του, την περίοδο του Πάσχα του 1988.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr