background img
banner
banner

Συμβολική κινητοποίηση στο Νοσοκομείο με αιτήματα… ζωής και θανάτου

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΥ – ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΑ… ΤΟΠΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Επίκαιρη και ουσιαστική όσο ποτέ ήταν η συμβολική κινητοποίηση που έλαβε χώρα στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου έδωσε το «παρών» στη δράση που οργάνωσε η Ε.Ι.Ν.Α., ενώ συμμετείχαν και υγειονομικοί εκτός νοσοκομείου καθώς και μέλη σωματείων και φορέων. Η πανδημία αναδεικνύει όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και την αναγνώριση της προσφοράς ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, που βρίσκονται στην… πρώτη γραμμή της «μάχης».

Εξωτερικά του νοσοκομείου, πανό είχαν αναρτήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ στην είσοδο είχε τοποθετηθεί το πανό του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, αντιπροσωπεία του οποίου ήταν παρούσα. Ακόμη, τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των υγειονομικών, με την παρουσία τους στη δράση, εξέφρασαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «ΜΠΡΟΣΤΑ για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγγελική Κουρή. Ακόμη, παρέστη η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Κατερίνα Υφαντή και ιδιώτες ιατροί μέλη του συλλόγου, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Μποδιώτη.

Όπως τονίζεται από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, ΄΄η παγκόσμια ημέρα για την υγεία συμπίπτει με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση που απειλεί την υγεία, και τη ζωή των λαών σε πολλές χώρες του κόσμου. Αναδεικνύονται όσο ποτέ οι -καταστροφικές για το ΕΣΥ- συνέπειες της συρρίκνωσης των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας που υλοποιήθηκε και υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, στο όνομα του περιορισμού του δημοσιονομικού κόστους και υποταγής στους δανειστές και την Ε.Ε, των Μνημονίων, των πλεονασμάτων και της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Σήμερα η κυβέρνηση ασκεί μια επικίνδυνη επικοινωνιακή πολιτική. Απ’ τη μία με ψέματα και παραπλανητικές πληροφορίες καυχιέται για το δήθεν “οχυρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας”. Απ’ την άλλη στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις, προκλητικά , τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, που βλέπουν την πανδημία σαν ευκαιρία πλουτισμού στην πλάτη του χειμαζόμενου λαού μας, υλοποιώντας το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της υγείας΄΄.

Η πολιτική των κυβερνήσεων… αποδεκάτισε τα δημόσια νοσοκομεία

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο νοσοκομείο, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Α. Στέλιος Τσόχατζης: ΄΄Αντιδρούμε στην όλη πολιτική των κυβερνήσεων τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής, όπου ουσιαστικά έχουν διαλύσει το δημόσιο σύστημα υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κυρίαρχο είναι το θέμα της υποχρηματοδότησης όσο και το ζήτημα της υποστελέχωσης. Ουσιαστικά, αυτό που διεκδικούμε είναι χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας για ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, αν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ζητάμε πολλαπλάσιες κλίνες ΜΕΘ, δεν αρκούν μόνο οι δωρεές των διαφόρων ευεργετών, για την περιοχή μας χρειαζόμαστε τουλάχιστον τις διπλάσιες. Ζητάμε πραγματικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες αυξημένης προστασίας και στολές΄΄.

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις του νοσοκομείου Αιγίου

Όσον αφορά το Νοσοκομείο Αιγίου είπε πως έχει πραγματικά τεράστιες ελλείψεις όλο το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, τόνισε: ΄΄Ζητάμε την ενίσχυση της Παθολογικής Κλινικής, δεν είναι δυνατόν να στελεχώνεται μόνο με τέσσερις γιατρούς, τρεις μόνιμους και έναν συμβασιούχο να καλύψουν μία τόσο μεγάλη περιοχή και δεδομένης της πανδημίας. Ζητάμε τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο γιατροί που έχουν μετακινηθεί από άλλα νοσοκομεία και δεν υπάρχει κανένας μόνιμος σε αυτό το τμήμα, εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια οι κρίσεις των δύο ακτινολόγων για το Νοσοκομείο Αιγίου. Δεν είναι δυνατόν να διακομίζονται τα περιστατικά που χρήζουν αξονικής στα νοσοκομεία της Πάτρας. Οι ασθενείς μας εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο και εκτιθέμεθα κι εμείς γιατί αποδυναμώνουμε έτσι την εφημερία. Διεκδικούμε να δημιουργηθεί αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πλήρως στελεχωμένο΄΄.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Λέτσας κατέστησε επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θωράκισης των εργαζομένων σε όλους τους τομείς, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου χειρουργός του Γ.Ν.Α. Αριστείδης Κοκορές, συμφώνησε με τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της Ε.Ι.Ν.Α. προσθέτοντας: ΄΄Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί σήμερα ότι η Υγεία είναι ένα αγαθό το οποίο δεν μπορεί να μπαίνει σε διαπραγματεύσεις. Είναι αδιαπραγμάτευτο και όταν χρειάζεται η βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού και σε αυτή την περίπτωση το ίδιο. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι όλες οι συζητήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με βάση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι η βάση κάθε χώρας δεν μπορεί να μην είναι ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας δημόσιο για όλους΄΄.

Οι εργαζόμενοι στην… πρώτη γραμμή

Εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του νοσοκομείου, ο Απόστολος Σταθόπουλος, είπε: ΄΄Το νοσοκομείο μας πέρα από το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ιατρούς χρειάζεται και το υπόλοιπο προσωπικό το οποίο είναι οι διοικητικοί και το τεχνικό προσωπικό. Εκ μέρους των συναδέλφων εστίασης, καθαριότητας και άλλων συναφών λειτουργιών του νοσοκομείου μας έχω να πω πως όλοι βρισκόμαστε σε αυτή τη μάχη όπως την έχουν χαρακτηρίσει όλοι με τον κορωνοϊό, ωστόσο ταυτόχρονα εμείς βρισκόμαστε σε μία άλλη μάχη αυτή της ανεργίας που χτυπάει την πόρτα μας μετά από μερικούς μήνες. Τέλος Ιουνίου τελειώνουν οι συμβάσεις μας. Βρισκόμαστε σε κατάσταση ανασφάλειας και ανησυχίας και παρόλα αυτά δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας για να ανταποκριθούμε στις συνθήκες που μας επιβάλει η κατάσταση΄΄.

Επίσης, ο Απόστολος Ασπρούκος νοσηλευτής, τόνισε: ΄΄Παρόντες σε αυτή την κινητοποίηση είναι οι συνάδελφοι από όλους τους τομείς και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου και από το διοικητικό και το νοσηλευτικό και το ιατρό και όλοι εκφράζουν την ίδια πεποίθηση τα ίδια αιτήματα. Να έχουμε υλικά όπλα να μπορέσουμε να πολεμήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τη μάχη αυτή που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, προσωπικό που είναι ήδη εκπαιδευμένο, καταρτισμένο τα τελευταία χρόνια από συμβάσεις και επικουρικό να παραμείνει και να μονιμοποιηθεί, γιατί είναι κρίμα αυτή η εμπειρία και η γνώση που έχουν αποκτήσει να πάει χαμένη. Όλες οι ιδιωτικές δυνάμεις του τόπου να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα η μάχη αυτή.

«Απροστάτευτοι στη δημόσια υγεία»

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ι.Ν.Α. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται να εγκαταλείψει την χρεοκοπημένη παγκοσμίως ιδεοληψία του κυρίαρχου μοντέλου διάλυσης των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας, της «απόσυρσης του κράτους» και ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών, αρνείται πεισματικά να καλύψει τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό και όχι προσωρινούς και αναλώσιμους συμβασιούχους, αρνείται να χρηματοδοτήσει γενναία από τον κρατικό πρoϋπολογισμό το ΕΣΥ για τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας, δίνοντας προκλητικά δωράκια στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, αρνείται να αναπτύξει, να στελεχώσει και να εξοπλίσει , ως οφείλει , τα απαραίτητα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, αρκούμενη στον «πατριωτισμό» και την ευσπλαχνίατων «εθνικών ευεργετών». Όπως σημειώνει, ΄΄παρά τις ανακοινώσεις για προμήθεια μεγάλης ποσότητας μέσων ατομικής προστασίας, οι εργαζόμενοι παραμένουν απροστάτευτοι, ακόμη και πολλοί από αυτούς που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό προχωράει στην παραπέρα διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μετακινώντας το προσωπικό στα Τμήματα Επειγόντων των νοσοκομείων, την ίδια ώρα που με περίσσεια υποκρισία καλούν τον κόσμο να είναι σε τακτική επικοινωνία με τον οικογενειακό τους γιατρό, και υπερτονίζει την “ατομική ευθύνη” για να μετακυλήσει τις συνταγματικά προβλεπόμενες ευθύνες της για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την ώρα που ο λαός δείχνει τη μέγιστη υπευθυνότητα και ωριμότητα΄΄.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, ΄΄την ώρα που στο δημόσιο σύστημα όλα παρέχονται με το σταγονόμετρο και πολλά επαφίενται στις φοροαπαλλακτικές “δωρεές” μεγαλοεπιχειρηματιών και εφοπλιστών, που χρωστάνε δις στο δημόσιο, πακτωλός χρημάτων οδεύει απλόχερα από τον κρατικό κορβανά στον ιδιωτικό τομέα, είτε αποζημιώνοντας νοσηλεία στις κλινικές στο διπλάσιο της κανονικής χρέωσης, είτε ακριβοπληρώνοντας διαφημίσεις και υπηρεσίες στα ΜΜΕ εφαρμόζοντας, ακόμα και στην περίοδο τεράστιας υγειονομικής κρίσης, τη λογική “τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές΄΄.

Τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών

Η Ε.Ι.Ν.Α. απαιτεί: Επείγουσα γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού για κάλυψη των αυξημένων πληθυσμιακών αναγκών του νομού μας , όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα πολλαπλά μας υπομνήματα, ανάπτυξη με στελέχωση και εξοπλισμό διπλάσιου αριθμού ΜΕΘ στα νοσοκομεία του νομού από τον ήδη υπάρχον, στελέχωση και εξοπλισμό όλων των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εξασφάλιση της κατάλληλης ατομικής προστασίας όλων των εργαζόμενων, επίταξη από το δημόσιο, όλων των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων, του εξοπλισμού και του προσωπικού τους, ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων ώστε να συνδράμουν αποτελεσματικά στη διάγνωση και νοσηλεία νοσούντων με covid αλλά και αντιμετώπισης την γενικής νοσηρότητας.

Για το Νοσοκομείο Αιγίου, ζητά: Άμεση ενίσχυση με μόνιμους γιατρούς της Παθολογικής κλινικής. Ολοκλήρωση τώρα των κρίσεων. Άμεση λειτουργία του αξονικού τομογράφου με πλήρη στελέχωση του τμήματος με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και χειριστές. Συγκρότηση και στελέχωση  αυτόνομου τμήματος ΤΕΠ ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Ενίσχυση με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό όλων των τμημάτων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr