background img
banner
banner

«Πυρ, γυνή και ψυχανάλυση»

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ… ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ

Ούτε η πανδημία ούτε άλλος αρνητικός παράγοντας μπορούν να κάμψουν τη διάθεση των ανθρώπων της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου για δημιουργία. Το νέο έργο που ετοίμασαν και μας παρουσιάζουν την προσεχή Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, στις 9.15μ.μ., στο υπαίθριο Θέατρο «Γ. Παππάς» με τίτλο «Πυρ, γυνή και ψυχανάλυση», είναι μία… παρανοϊκή κωμωδία έτοιμη να μας οδηγήσει στα μονοπάτια του γέλιου που τόσο ανάγκη έχουμε μέσα σε όσα ανατρεπτικά συμβαίνουν.

Άλλωστε, όπως και η σκηνοθέτης του έργου Βαρβάρα Σεφέρη αναφέρει, «το φάρμακο είναι για εμάς το θέατρο»!

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας τριαντάχρονος άνδρας, που ακούει στο όνομα Αδόλφος Χίτλερ, επισκέπτεται το 1919 στη Βιέννη τον πασίγνωστο ψυχαναλυτή Ζίγκμουντ Φρόυντ προκειμένου να βρει λύση σε ορισμένα από τα σεξουαλικά του προβλήματα. Εκεί βέβαια, στο ντιβάνι του πατέρα της ψυχανάλυσης προκύπτουν κι άλλα… κι άλλα… κι άλλα που δεν έχουν εν τέλει τελειωμό. Πρόκειται για μια κωμωδία που ενώ φωτίζει την θεραπευτική δύναμη της ψυχανάλυσης μοιραία ρίχνει ένα φαιδρό φως ίσως στην πιο παρανοϊκή φυσιογνωμία όλων των εποχών.

Οι άνθρωποι της παράστασης

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Δρ Φρόυντ: Γιώργος Παπαδόπουλος, Αδόλφος Χίτλερ: Κωνσταντίνος Τσιαγάς, Κριστίν: Μαρκέλλα Μούχου.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Σεφέρη, Σκηνικά: Γιώργος Σεφέρης, Χορογραφίες: Εύα Παπαγιαννακοπούλου (Σχολή χορού Bella’s), Φωτισμοί: Κώστας Αυλωνίτης-Σπύρος Ρηγόπουλος, Ενδυματολογική Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Βαλλιανάτου, Μουσικές Επιλογές: Βαρβάρα Σεφέρη-Νίκος Ζησιμόπουλος, Επιμέλεια-επεξεργασία βίντεο: Νίκος Ζησιμόπουλος, Χειρισμός ήχου: Αγγέλικα Αλεξανδροπούλου, Φωτογράφιση: Νίκος Ζησιμόπουλος – Χρύσα Κουνινιώτη. Τεχνική Ομάδα: Γιώργος Σεφέρης- Σπύρος Γεωργίου-Μιχάλης Γεωργίου. Ομάδα υποστήριξης: Βάσω Αναγνωστοπούλου, Σοφία Βασιλείου, Σπύρος Γεωργίου, Υρώ Καραμανόγλου, Βιβή Κλώτσα, Ανδρέας Παλαιολόγου, Ευαγγελία Σεφέρη, Νίκος Σεφέρης, Σπύρος Σημάτης, Κάτια Φάκου.

«Είχαμε ανάγκη να γελάσουμε και να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα της φύσης, των ανθρώπων, της ίδιας της ζωής»

Όπως αναφέρει η σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας Βαρβάρα Σεφέρη, ΄΄τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει όλων των ειδών τις κρίσεις… οικονομικές κρίσεις, επαγγελματικές κρίσεις, ψυχοσυναισθηματικές κρίσεις με αποκορύφωμα την κρίση σε όλον τον πλανήτη με το όνομα κορωνοϊός. Θα έλεγε κανείς πως ό,τι κρίση κι αν μας τύχει στο μέλλον θα μας φανεί λογική και με έναν τρόπο διαχειρίσιμη… κοινώς «τα έχουμε δει όλα». Σωσίβια λέμβος σε όλο τούτο ήταν, είναι και θα παραμείνει η έκφρασή μας που ποτέ δεν μας αφήνει, όσες «κακουχίες» κι αν μας βρουν. Με τη Θ.Ε.Α αλλάξαμε γραμμή πλεύσης έπειτα από τα μέτρα που μας ανακοινώθηκαν για την πανδημία. Αφήσαμε πίσω ένα έργο έτοιμο με δεκατέσσερα άτομα -επί της ουσίας είπαμε αντίο στο Ματωμένο Γάμο του Λόρκα- που δουλεύαμε σχεδόν πέντε μήνες και ανασυγκροτήσαμε τις δυνάμεις μας στοχεύοντας σε ένα έργο για τρεις, παρανοϊκό, αστείο και πιπεράτο. Είχαμε ανάγκη να γελάσουμε και να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα της φύσης, των ανθρώπων, της ίδιας της ζωής. Αν μάθουμε κάπως να δικαιολογούμε τα πράγματα -όπως κι αν έρχονται- συνεχίζουμε να ζούμε, αλλιώς όλα πνίγονται μέσα μας και γίνονται λαίλαπα που δημιουργεί όλεθρο. Στο ντιβάνι της ψυχανάλυσης καταλάβαμε πως δεν αφήνουμε πίσω μόνο ό,τι μας κάνει να πετάμε ψηλά σαν τα μεγάλα πουλιά… και τούτο το φάρμακο είναι για εμάς το θέατρο΄΄.

Τέλος, δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και την πρόεδρό της Μαρία Τσουκαλά για την αμέριστη συμπαράσταση και την ουσιαστική βοήθεια που τους παρείχαν, τη Θεατρική Ομάδα Επικέντρου (Πάτρα) και το κατάστημα Οπτικών «Μαμάσης».

ΘΕΑ: Τα γενέθλια της Ιφιγένειας

Αξιοθαύμαστη πορεία στη διαδρομή των 22 χρόνων!

Η παρουσία της Θ.Ε.Α. στο φετινό «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη καθώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν λείπει από τις κορυφαίες διοργανώσεις της περιοχής αλλά η αναγκαστική ματαίωση της παράστασης «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα την άνοιξη εξαιτίας της πανδημίας, ήταν μία σημαντική απώλεια για τον Πολιτισμό. Η «παρουσία» της πλέον κρίνεται επιβεβλημένη και το φανατικό κοινό της θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το νέο της δημιούργημα, το διήμερο 9 και 10 Αυγούστου.

Αξίζει να δούμε τους σταθμούς της πορείας των 22 χρόνων της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου στα τοπικά πολιτιστικά πράγματα…

  1. «Και καλά ξεμπερδέματα». Α. Τσέχωφ 1998,
  2. «Το ξένο είναι πιο γλυκό». Αμερικάνικη κωμωδία 1999,
  3. «Στη Βοστίτσα του ΄30». ηθογραφία. Μαρία Παναγιωτακοπούλου 2001,
  4. «Το παραμύθι της γης σε 1000 και 1 ημέρες» θέατρο για παιδιά. Μαρία Παναγιωτακοπούλου 2002,
  5. «Εσωτερικές Ειδήσεις». Μ. Ποντίκας. 2003,
  6. «Όρνιθες» Αριστοφάνης. 2004,
  7. «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας». Σαίξπηρ. 2005,
  8. «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός». Κωμωδία. Ρέππα-Παπαθανασίου. 2006,
  9. «Ένα δέντρο που το λένε Νικόλα». Δ. Ποταμίτη.Παιδική Σκηνή. 2007,
  10. «Μπαμπάδες με ρούμι». Κωμωδία. Ρέππα –Παπαθανασίου. 2008,
  11. «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες».Παιδική Σκηνή. Ευγένιου Τριβιζά. 2009,
  12. «Το ζ της ζωής», θεατρικό δρώμενο. Γωγώ Ατζολετάκη. 2010,
  13. «Η ορχήστρα της συμφοράς». Κωμωδία. Κάρλ Βάλεντιν. 2010,
  14. «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή». Φάρσα. Λουίτζι Πιραντέλλο. 2011,
  15. ”Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε το γλάρο να πετάει”. Παιδική Σκηνή. Λουίς Σεπούλβεδα. 2012,
  16. ”Ρούμι,λεμόνι και λευκό κρασί”, ένα αστυνομικό παράδοξο. Ρομπέρ Τομά. 2012,
  17. ”Το ξενοδοχείο των δυο κόσμων”, Ε.Ε Σμίτ. 2013,
  18. “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” . Frances Goodrich- Albert Hackett. 2014,
  19. “Με τα δόντια” του Θόρντον Ουάιλντερ 2015,
  20. ”Η βασίλισσα του χιονιού”. Θεατρικό δρώμενο σε διασκευή. Μια παρουσίαση στο Πάρκο των Χριστουγέννων.2015,
  21. “Φωνάζει ο κλέφτης “. Δημήτρη Ψαθά. Ελληνική Κωμωδία. 2016,
  22. “Μολυβένιος στρατιώτης “. Θεατρικό δρώμενο σε διασκευή. Μια παρουσίαση στο Πάρκο των Χριστουγέννων.2016,
  23. “Αγγέλα “. Γ. Σεβαστίκογλου. 2017,
  24. “Το θαυμαστό ταξίδι του γενναίου Χιόνη “. Κ. Μουρίκη. Θεατρικό δρώμενο σε διασκευή. Μια παρουσίαση στο Πάρκο των Χριστουγέννων.2017,
  25. “Αρσενικό και παλιά δαντέλα “. Τζ. Κέσσελρινγκ. Μαύρη Κωμωδία.2018,
  26. “Τα γενέθλια της Ιφιγένειας”. Σπύρος Γεωργίου. Κοινωνικό δράμα. 2019,
  27. “Πινόκιο”. Θεατρικό δρώμενο σε διασκευή. Μια παρουσίαση στο Πάρκο των Χριστουγέννων. 2019. Και συνεχίζει…

Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr