background img
banner
banner

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: «Η Σύγκλητος εισηγείται, το Υπουργείο αποφασίζει…»

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΚΟΛΑ

Ο Χρήστος Ι. Μπούρας εξελέγη πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών τον περασμένο Ιούλιο και ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν τρεις εβδομάδες, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το δύσκολο έργο της διαχείρισης παλιών και νέων τμημάτων που περιήλθαν στο Πανεπιστήμιο από την απορρόφηση του ΤΕΙ, χωρίς ωστόσο την απαραίτητη ανθρώπινη και υλικοτεχνική υποδομή και δίχως το απαιτούμενο οικονομικό υπόβαθρο.

Σε πρώτη φάση, καλείται να διοικήσει το Πανεπιστήμιο σε μία περίοδο αλλαγών που προκύπτουν είτε από την υγειονομική – νέα οικονομική κρίση, είτε από το εκπαιδευτικό επίπεδο των νεοεισαχθέντων στις σχολές του Πανεπιστημίου, είτε σχετίζονται με την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης ώστε να διατηρηθεί το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του Ιδρύματος.
Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε ουσιαστικές επαφές, δείχνοντας τις προθέσεις του για συνέργειες στο πλαίσιο εξωστρέφειας και αναβάθμισης του ρόλου του επιστημονικού φορέα του οποίου προΐσταται. Αν και ο πρύτανης και η σύγκλητος ενός Πανεπιστημίου εισηγούνται και οι τελικές αποφάσεις ανήκουν πάντα στο υπουργείο, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι θέσεις και προθέσεις του για το μοναδικό τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρέμεινε στην Αιγιάλεια, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας Παραρτήματος Αιγίου του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα ο κ. Μπούρας δίνει το «στίγμα» του στo protionline.gr

Αναλάβατε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες τα καθήκοντα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών. Τι κατάσταση βρήκατε;

Δυστυχώς, αυτό που συνάντησα δεν ήταν αυτό που περίμενα. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Κι αυτό γιατί η δημιουργία νέων τμημάτων και η συγχώνευση με το ΤΕΙ το 2019, έγιναν πρόχειρα, χωρίς σχέδιο και χωρίς την απαραίτητη ανθρώπινη και υλικοτεχνική υποδομή.

Αυτό πρακτικά τι σημαίνει;

Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν πανεπιστημιακά Τμήματα χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Διότι αναλάβαμε ως Πανεπιστήμιο Πατρών υποχρεώσεις οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί, και επίσης πήγαμε σε έξι πόλεις που απαιτούν τεράστια κόστη διαχείρισης της κατάστασης.

Οπότε αυτομάτως προκύπτει η σκέψη για κάποια αναδιάρθρωση; Επίκειται αλλαγή του χάρτη των Τμημάτων του Πανεπιστημίου;

Όχι υπό αυτή την έννοια. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως τα Τμήματα δεν τα δημιουργεί ο Πρύτανης, η Σύγκλητος ή το Πανεπιστήμιο. Αντιθέτως, τα δημιουργεί, τα κλείνει και μετά τα μετονομάζει το Υπουργείο Παιδείας και κανένας άλλος. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου εισηγείται αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν θα εισακουστεί. Για παράδειγμα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εισηγήθηκε αρνητικά ως προς τα όσα προέβλεπε για το Πανεπιστήμιο ο νόμος Γαβρόγλου το 2019, πλην όμως η εισήγησή της δεν ελήφθη υπόψη. Για την ακρίβεια η Σύγκλητος τότε καταψήφισε τον νόμο Γαβρόγλου που παρόλα αυτά, προχώρησε.

Ποια εικόνα έχετε για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Παραρτήματος Αιγίου; Οι ελλείψεις του αυτή τη στιγμή ποιες είναι; Έχουν να κάνουν με το προσωπικό;

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο Τμήμα και μπορεί να γίνει πάρα- πάρα πολύ καλύτερο. Κι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εφόσον ενισχυθεί με ανθρώπους, υλικοτεχνικές υποδομές κ.λπ. Οι ελλείψεις του έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι έχει λίγο προσωπικό και υλοποιεί δύο προγράμματα σπουδών και της Οπτομετρίας, εκτός απ’ της Φυσικοθεραπείας. Επίσης δε, τα κτίρια του είναι παλιά και εγκαταλελειμμένα.

Ποια η συνεργασία σας με τη δημοτική αρχή Αιγιαλείας;

Προσφάτως είχαμε μία τηλεδιάσκεψη με αιρετούς και της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές. Επίσης, θα έχουμε μία συνάντηση με τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλο, τον αναμένουμε στο Πανεπιστήμιο, εντός της εβδομάδας και είναι βέβαιο ότι θα συζητήσουμε και για τη Φυσικοθεραπείας. Από εκεί και πέρα, εγώ συζητώ οποιοδήποτε θέμα μου θέτουν οι δήμαρχοι, οι βουλευτές και γενικότερα οι εκπρόσωποι της κοινωνίας.

Πώς μπορούν οι δήμοι, εν προκειμένω ο δήμος Αιγιαλείας, να γίνει αρωγός ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και να εξακολουθήσει να υφίσταται το Παράρτημα του Πανεπιστημίου στο Αίγιο;

Κοιτάξτε, ο καθένας μας έχει μία τακτική και μία στρατηγική. Εγώ θα ενημερώσω τον δήμαρχο για τα προβλήματα, θα του πω τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν θα υποδείξω εγώ σε ένα δήμαρχο και σε ένα βουλευτή πώς να κινηθεί για τον τόπο του, δεν είναι σωστό.
Σαφώς. Έχει μέλλον το Τμήμα στο Αίγιο λέτε;
Δεν επιθυμώ να απαντήσω σε ερωτήσεις αυτής της μορφής. Για ποιο λόγο; Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ορίσει μία Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, η οποία θα καταθέσει στη Σύγκλητο πώς βλέπει το Πανεπιστήμιο Πατρών έτσι ώστε να είναι ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο. Να διατηρήσει δηλαδή το κύρος και το επίπεδό του. Όταν η Σύγκλητος, γιατί αυτό είναι το ανώτερο όργανο μετά από εμάς, αποφασίσει, το σχέδιο θα είναι διαθέσιμο σε όλους και βάσει αυτού θα κάνει τις εισηγήσεις της, οι οποίες, όπως προείπα, δεν σημαίνει ότι είναι και αποφάσεις του υπουργείου.

Προσωπική σας εκτίμηση είναι ότι θα ήταν αλλιώς η προοπτική για το τοπικό Τμήμα εάν δεν είχαν επιστραφεί τα στρέμματα που προσφάτως πήρε πίσω από το Πανεπιστήμιο ο Δήμος Αιγιαλείας;

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τώρα πράξεις της προηγούμενης πρυτανικής αρχής, είναι άκομψο.

Τέλος, πώς μπορεί το Πανεπιστήμιο Πατρών να γίνει αρωγός στο έργο της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης και της ερευνητικής ομάδας της Αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου;
Νομίζω ότι με την επίσκεψή μου στις πρώτες τρεις εβδομάδες που έχω αναλάβει στην πρυτανεία, δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον μας. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές πως οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε θα το πράξουμε και θα είμαστε αρωγοί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Ποιος είναι ο νέος Πρύτανης

Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής με γνωστικό αντικείμενο Αλγόριθμοι και Εφαρμογές σε Δίκτυα και Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες, γνωρίζει τον ακαδημαϊκό χώρο, ωστόσο τίποτα δεν τον προδιέθετε για το τι θα συναντούσε. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Ανάλυση της Απόδοσης Δικτυακών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Δίκτυα και Πρωτόκολλα Η/Υ, Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες, Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες, Ηλεκτρονική Μάθηση, Δικτυακά Εικονικά Περιβάλλοντα, Θέματα Χρέωσης και Ποιότητας Υπηρεσιών σε Δίκτυα και Υπηρεσίες, Θέματα Παγκόσμιου Ιστού.

Έχει πάνω από 500 δημοσιεύσεις σε διεθνή βιβλία και περιοδικά καθώς και συνέδρια. Είναι μέλος σε εκδοτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών και επιτροπών οργάνωσης και προγράμματος και κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια της ερευνητικής περιοχής του.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά και αναπτυξιακά ελληνικά και διεθνή έργα και είναι συγγραφέας 9 βιβλίων στα ελληνικά και εκδότης σε 1 στα αγγλικά.
Διαθέτει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία σε Σχεδιασμό και Ανάλυση Δικτύων και Τηλεματικών Υπηρεσιών, Πρωτοκόλλων Δικτύων, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων, Τεχνοοικονομικών Μοντέλων για Ευρυζωνικές Υποδομές και Υπηρεσιών Εκπαίδευσης από Απόσταση.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr