background img
banner
banner

Καταλήψεις για τις… ελλείψεις | ΦΩΤΟ

‘‘ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ’’ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ – ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Τον… ασκό των καταλήψεων άνοιξαν τρία σχολικά συγκροτήματα της Αιγιάλειας με τους μαθητές να ακολουθούν το παράδειγμα παιδιών από Γυμνάσια και Λύκεια άλλων περιοχών. 1ο ΕΠΑΛ Αιγίου, Γυμνάσιο – Λύκειο Αιγείρας και 4ο Γυμνάσιο προστέθηκαν στη μακρά λίστα των 37 σχολείων από την υπόλοιπη Αχαΐα που, με πρωτοβουλία των μαθητών, έβαλαν λουκέτο, μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα αιτήματα της διαμαρτυρόμενης μαθητικής κοινότητας αν και ελαφρώς συγκεχυμένα στη διατύπωσή τους, έχουν απόλυτα αιτιολογημένη βάση, αφού σχετίζονται με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στα σχολεία λόγω covid και τις καταγεγραμμένες ελλείψεις.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία ενδείκνυται ο συγκεκριμένος τρόπος αντίδρασης που μάλλον δημιουργεί συγχρωτισμό των καταληψιών και κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου παρουσιάστηκαν το πρωί της Δευτέρας 21/9 αποφασισμένοι και δεν έκαναν πίσω παρά την παρότρυνση του διευθυντή του σχολείου Λάμπη Παναγιωτακόπουλου και των καθηγητών τους. Ανάρτησαν ανακοίνωση έξω από το σχολείο τους στην οποία αναφέρουν πως η χρήση μάσκας προκαλεί δυσφορία και αναπνευστικά προβλήματα στην πλειονότητα των μαθητών, ενώ δεν έχει επιθυμητά αποτελέσματα εφόσον δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές και μέτρα. Διαμαρτύρονται ακόμη για μη σωστή κατανομή στα τμήματα και την μη πραγματοποίησης προσευχής το πρωί. Ανάλογο διεκδικητικό πλαίσιο έθεσαν και τα παιδιά του 4ου Γυμνασίου Αιγίου.

Στην Αιγείρα οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που συστεγάζονται, ζητούν ολιγομελή τμήματα, αύξηση του ωραρίου των καθαριστριών προαιρετική χρήση μάσκας στα διαλείμματα, ενώ διαμαρτύρονται για έλλειψη καθηγητών και τουαλετών.

Η κίνηση αυτή των μαθητών προκάλεσε την αντίδραση κάποιων γονιών αν και ορισμένοι άλλοι υποστήριξαν τη στάση των παιδιών τους διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις που υπάρχουν, κυρίως ως προς την καθαριότητα αλλά και τα πολυμελή τμήματα που φοβούνται πως θέτουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο λόγω της εύκολης εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πιέζει το συλλογικό όργανο γονέων και κηδεμόνων

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για τις διαφορετικές απόψεις των γονέων, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγιάλειας Μένιος Κουτρόπουλος, ξεκαθάρισε πως η Ένωση είναι κάθετα αντίθετη σε διαμαρτυρίες με αυτή τη μορφή που εμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, ΄΄σε καμία περίπτωση, σαν Ένωση, δεν στηρίζουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Ναι μεν τα αιτήματα που θέτουν τα παιδιά έχουν σωστή βάση και είναι γεγονός ότι υπάρχουν ελλείψεις στην καθαριότητα λόγω του περιορισμένου ωραρίου των καθαριστριών, ωστόσο η κατάληψη δεν είναι λύση. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Αιγιαλείας βρίσκεται σε κύκλο επαφών με τους αρμόδιους φορείς και πιέζει από το πρωί ως το βράδυ ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του covid. Συμφωνούμε στο γεγονός ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τμήματα με 26 και 27 μαθητές δεν μπορεί να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις, όμως είναι βέβαιο πως ούτε στην κατάληψη συμβαίνει΄΄.

Αναφορικά με το αίτημα των παιδιών για μη χρήση μάσκας, ο κ. Κουτρόπουλος επανέλαβε πως σε αυτή την κρίση φάση οφείλουμε να ακούσουμε τις συστάσεις των επιστημόνων.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα για τις τουαλέτες που τέθηκε από τους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος της Αιγείρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων τόνισε πως βάσει πληροφόρησης που έχει, οι τουαλέτες κατασκευάζονται, ενώ για το γεγονός ότι το σχολείο δεν έχει διευθυντή, είπε πως τα καθήκοντά του εκτελεί ο υποδιευθυντής.

΄΄Οι καταλήψεις αποφασίστηκαν με προχειρότητα αν σκεφτεί κανείς ότι τέσσερις ημέρες στο σχολείο δεν έχουν καν εκλεγεί πενταμελή τμήματα μαθητών των σχολείων. Τα παιδιά παρασύρονται κι αυτό είναι λάθος΄΄, πρόσθεσε ακόμη.

Παναχαϊκή συγκέντρωση δασκάλων και καθηγητών την Τρίτη στην Πάτρα

Την ίδια στιγμή, δάσκαλοι και καθηγητές προετοιμάζουν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 22/9, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Οι εκπαιδευτικοί, διεκδικούν μεταξύ άλλων, μείωση των μαθητών ανά τμήμα (έως 15 μαθητές), έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων, τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής, προσλήψεις μόνιμων καθαριστών και καθαριστριών, δωρεάν υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα), δωρεάν διαγνωστικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών σε όλα τα σχολεία, αλλά και δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων. Στη συγκέντρωση έχει κάνει γνωστό ότι θα είναι παρών και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr