background img
banner
banner

Σε… καραντίνα τα οικονομικά του δήμου

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΛΟΓΩ COVID-19 – ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝ’ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Προβλήματα και καθυστερήσεις στον οικονομικό τομέα του δήμου προκαλούν οι προσφυγές δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης για αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και Οικονομικής Επιτροπής αντίστοιχα. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κωλυσιεργεί και δεν έχει απαντήσει στις προσφυγές για τα τέλη, ο δήμος θα προχωρήσει με πλασματικό προϋπολογισμό και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το λογιστήριο παραμένει κλειστό, «χτυπημένο» από τον covid…

΄΄Το λογιστήριο του δήμου αυτή την στιγμή δεν είναι σε λειτουργία. Είναι ανενεργό και θα παραμείνει και την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι από τις περιπτώσεις των… “απρόοπτων” που περιγράφουμε και λέμε. Ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, αναγκαστικά το τμήμα έκλεισε για τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων του πρωτοκόλλου και απαιτείται υπομονή΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας.

Εν αναμονή κρίσιμων απαντήσεων

Η Αποκεντρωμένη πάντως, φαίνεται πως δεν έχει προχωρήσει σε καμία απάντηση σχετικά με τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί, όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, εκτιμώντας πως αυτή που ξεκινά σήμερα θα είναι «εβδομάδα απαντήσεων».  Εκείνο που «καίει» περισσότερο φαίνεται πως είναι το τι θα αποφανθεί για τα τέλη, με την καθυστέρηση να έχει πάει… πίσω τον προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, αναρτήθηκε η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκρινε πρόταση της αντιπολίτευσης που αφορούσε «Απαλλαγή των επιχειρήσεων από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, από τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων (5%), από τα τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων (0,5%), καθώς και απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων των επιχειρήσεων που ενοικιάζουν ακίνητα του δήμου (κυλικεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.ά.), οι οποίες με κρατική εντολή ανέστειλαν την δραστηριότητά τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σκέφτονται μείωση των τελών μέσα  στο 2021, αν…

Μάλιστα, από πλευράς δημοτικής αρχής δεν έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της συγκεκριμένης απόφασης, παρά το γεγονός ότι η υλοποίησή της θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη από το οικονομικό επιτελείο του δήμου, βάσει συνθηκών.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας ωστόσο, μιλώντας στo protionline.gr ξεκαθαρίζει πως είναι άλλο η επιθυμία κι άλλο το τι μπορεί να γίνει στην πράξη, αποκαλύπτοντας πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τον δήμαρχο για μείωση τελών μέσα στο 2021. Όπως αναφέρει, ΄΄μέσα στο 2020, με έναν προϋπολογισμό να «τρέχει», ήταν ανέφικτο να δημιουργήσουμε αλλαγή στα έσοδα του δήμου. Αυτό σκεφτόμαστε να το κάνουμε μέσα στο ’21. Δεν είναι εκτός των προθέσεών μας΄΄.

“Υπολογιστήριο” για τις αναμορφώσεις

΄΄Αυτό που βλέπω είναι ότι την αντιπολίτευση δεν την ενδιαφέρει αν ο δήμος έχει αυτή την στιγμή χρήματα ή αν το ταμείο θα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις που ήδη έχει ανοίξει, ή εκείνες που θα έρθουν. Στον δήμο, υπάρχουν απρόβλεπτα και βέβαια το μεγάλο έξοδο των απορριμμάτων. Υπάρχουν έξοδα και προϋπολογισμοί.

Όταν λοιπόν έρχεται η αντιπολίτευση τον Νοέμβριο του ‘20 και ζητάει μείωση των δημοτικών τελών και να συμψηφιστούν με το 2021, δίχως να υπάρχει σαφής εικόνα για τον προϋπολογισμό του ‘21, είναι τουλάχιστον ανέφικτο. Εμείς κάνουμε 16 αναμορφώσεις τον χρόνο, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους προϋπολογισμούς και να ανταποκριθούμε. Τώρα πρέπει να φτιαχτεί ένα “υπολογιστήριο” το οποίο να ασχοληθεί μόνο με αυτό.

Δεν γίνεται να πάρουμε τη μείωση του ‘20 να την μεταφέρουμε και να την εξισορροπήσουμε στο νέο έτος, δίχως να γνωρίζουμε κατ’ ουσία τον προϋπολογισμό του ‘21. Καταλαβαίνει ο καθένας νομίζω, ότι αυτά τα πράγματα είναι ανέφικτα. Αν μπούμε στην λογική του “δώσε και δώσε” δίχως να μαζεύουμε από πουθενά, τι θα κάνουμε μετά;΄΄, επισημαίνει ο κ. Καλαμίδας.

΄΄Το άγχος μιας συγκεκριμένης ομάδας της αντιπολίτευσης, είναι να πει κάτι, πριν από εμάς! Το πρόβλημα αυτή την στιγμή για εμάς, δεν είναι ποιος θα οικειοποιηθεί την “πατρότητα” αλλά ποιος θα αποφέρει έργο. Η αντιπολίτευση λέει “δώσε μείωση στα δημοτικά τέλη, αφαίρεσε τους φόρους από τους επιχειρηματίες” δίχως να γνωρίζουν τα ενδότερα των ταμείων και την κατάσταση πως έχει. Δεν γίνονται αυτά γιατί δεν έχουν βάση. Μιλάμε για τον παραλογισμό στο μεγαλείο του.

Όταν έχεις άγνοια των πραγμάτων, δεν μπορείς ούτε να προτείνεις, ούτε να κατηγορείς, ούτε να “καρφώνεις”. Εννοείται ότι και εμείς θέλουμε να δώσουμε. Όμως όσοι είναι απ’ έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρουν΄΄, σημείωσε ακόμη ο αντιδήμαρχος που έκανε γνωστό ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα δώσει οικονομικά στοιχεία με δεδομένα και πίνακες για το παρελθόν έτος.

Μειωμένη εισπραξιμότητα από τα αδήλωτα τετραγωνικά

Σε ό,τι αφορά το τρέχον, τα έσοδα και λόγω covid δεν επιτρέπουν ευοίωνες προβλέψεις. Όπως αναφέρει ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καλαμίδας, ΄΄με τα μη δηλωμένα τετραγωνικά της ΔΕΗ, έχουμε τελειώσει. Ίσως να είμαστε ο μοναδικός δήμος πανελλήνια που έχουμε “περάσει” την αλλαγή των τετραγωνικών, στα ηλεκροδοτούμενα. Η ΔΕΗ ακόμα όμως δεν έχει δώσει αυτό που περιμένουμε. Υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν πληρώνει ή εξοφλούν μόνο το ρεύμα αφήνοντας τα δημοτικά τέλη. Περιμέναμε μια αύξηση της τάξεως του 35-40% αλλά έως αυτή την ώρα, δεν υπάρχει αυτό.
Τηρούμε στάση αναμονής μέχρι τον Φεβρουάριο, να αρχίσει να “δείχνει” το πράγμα. Αυτές τις μέρες ο δήμος δεν έχει έσοδα από πουθενά, ούτε από πλατείες, ούτε μέσω τελών, ούτε από τα καταστήματα. Και παράλληλα, έχουμε επιπλέον και τα έξοδα των σκουπιδιών. Για το ‘20 τα έξοδα των απορριμμάτων ανήλθαν σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ΄΄.

Η αντιπολίτευση πιέζει την Αποκεντρωμένη

Εν αναμονή των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης βρίσκονται και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας πως χάνεται πολύτιμος για τον δήμο, χρόνος. Μάλιστα, έχουν ζητήσει ραντεβού με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να ζητήσουν επίσπευση των διαδικασιών καθώς επίσης και ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως είναι καθ’ όλα νόμιμες και συμφέρουσες για τον δήμο και τους δημότες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr