background img
banner
banner

Έστειλαν το μήνυμα από την «καρδιά» της αχαϊκής πρωτεύουσας

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ – ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ – ΔΥΝΑΜΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ

Δυναμική κινητοποίηση σε παλμό, αγωνιστικότητα, συμμετοχή αλλά και υποβολή δίκαιων αιτημάτων ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες από αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Παρών και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» που διοργάνωσε την κινητοποίηση μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ζακύνθου.

Και πώς να μην βγουν στον δρόμο και να διατρανώσουν τα δίκαια αιτήματά τους οι αγρότες… Το κύριο προϊόν της Αιγιάλειας, η μαύρη κορινθιακή σταφίδα βρίσκεται στο… χείλος της καταστροφής με το μισό προϊόν να βρίσκεται στα… αζήτητα και την τιμή της να έχει πέσει στο μισό από την προηγούμενη χρονιά… Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μία ενέργεια στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση για να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα των παραγωγών, την ώρα που οι τιμές κατρακυλούν επικίνδυνα και το κόστος της καλλιέργειας καλπάζει προς τα πάνω.
Να σημειωθεί ότι οι αγρότες παρέταξαν τα πανό τους και διαδήλωσαν στην πλατεία.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Θανάσης Βομπίρης, ενώ το ψήφισμα διάβασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα Ζακύνθου. Συμπαράσταση υπήρξε επίσης από παριστάμενους που εκπροσωπούσαν τον Αγροτικό Σύλλογο Ωλενίας, τον Αγροτικό Σύλλογο Ερυμάνθου, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Ζακύνθου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πατρών.

Κυρίαρχο αίτημα τα μέτρα στήριξης των σταφιδοπαραγωγών

Μεταφέροντας στο protionline.gr τον… παλμό της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, επισήμανε: ΄΄Οι παραγωγοί βρισκόμαστε σε δεινή θέση και παλεύουμε για την επιβίωσή μας, τη στιγμή που οι κάθε λογής κυβερνήσεις, το κράτος, τα στηρίγματά του, απολογητές του συστήματος, ακολουθούν τις επιταγές της Ε.Ε. και τη νέα ΚΑΠ που φέρνει επιπλέον μειώσεις 30%. Διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών από την κυβέρνηση για την αποτροπή της σταφιδικής κρίσης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Να ισχύσουν τα μέτρα όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κ.τ.λ. Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για τη σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς΄΄.

Ζήτησαν εξ ολοκλήρου και… γρήγορες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Ακολούθησε επίσκεψη των συγκεντρωμένων στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα όπου αντιπροσωπείες τους είχαν συναντήσεις θέτοντας τα επί μέρους ζητήματα. Όπως ανέφερε ο κ. Μποδιώτης, ΄΄καταθέσαμε το ψήφισμά μας και ζητήσαμε να καταβάλλονται εγκαίρως οι αποζημιώσεις και αυτές να είναι στο 100%. Επίσης, οι συνάδελφοι της Ηλείας έθιξαν ένα θέμα που αφορά αγρότες και της Δυτικής Αιγιάλειας και έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών, οι οποίοι ως τώρα έχουν λάβει μόνο την αρωγή και όχι το σύνολο των αποζημιώσεων. Μάλιστα, για τους ελαιοπαραγωγούς δεν έχει γίνει ακόμη η καταγραφή. Οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ μας μετέφεραν πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού άρα είναι δύσκολο να επισπευστούν οι διαδικασίες, μας ανέφεραν πως δεν λαμβάνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις και ότι πρόκειται για δημόσιο φορέα που λειτουργεί βάσει νόμων…΄΄.

Να σημειωθεί πως οι αγρότες θα συνεχίσουν με συντονισμένα βήματα, ξεκαθαρίζοντας πως μόνο με διαρκή αγώνα θα καταφέρουν να ανατρέψουν την εις βάρος τους πολιτική της κυβέρνησης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr