background img
banner
banner

Αγροοικολογία: Mείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030

Στο επίκεντρο η απαγόρευση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες χημικών προϊόντων που απαγορεύονται στην ΕΕ.

Η ανάγκη συνοχής και εναρμόνισης των κρατών μελών σε ότι αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, στο πλαίσιο της αγροοικολογικής μετάβασης, τονίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, όπου και επαναδιατυπώθηκε ο στόχος για μείωση κατά 50% η χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος μοιράστηκαν τις βέλτιστες εθνικές πρακτικές για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων με στόχο να ληφθούν υπόψη οι φιλόδοξες πολιτικές που εφαρμόζουν πολλά κράτη μέλη.

Παράλληλα, προσδιορίστηκαν τα πιο σχετικά μέτρα που πρέπει να διατηρηθούν συλλογικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να μειωθεί στο μισό η χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της αγροοικολογικής μετάβασης. Τονίστηκε δε, η  ανάγκη για συντονισμένη προσπάθεια για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς και η δυνατότητα εξεύρευσης των καλύτερων λύσεων στους αγρότες.

Εφιστούν ιδιαίτερη προσοχή στις «ρήτρες αντικατοπτρισμού», ιδίως με σκοπό να απαιτηθεί να υπόκεινται τα εισαγόμενα προϊόντα στα πρότυπα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να προχωρήσει η απαγόρευση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες χημικών προϊόντων που απαγορεύονται στην ΕΕ.

Αυτή η αρχική σύνοδος εργασίας εμπίπτει στην επικείμενη αναδιατύπωση της Οδηγίας για την αειφόρο χρήση φυτοφαρμάκων, η οποία θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γεωργίας. Σκοπός της Οδηγίας είναι να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα για το 2030. Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος θα έχουν την ευκαιρία να επανεξετάσουν αυτό το θέμα κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος τον Ιούνιο.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr