background img
banner
banner

Πως η Αιγιάλεια έχασε σταδιακά τη μισή παραγωγή

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Λιγότερο προϊόν, ποιότητα κάτω του μετρίου και υψηλότερη τιμή από πέρυσι χαρακτηρίζουν την παραγωγή πορτοκαλιού στην Αιγιάλεια τη φετινή χρονιά. Ούτως ή άλλως, η περιοχή δεν έχει δώσει στο προϊόν μεγάλη βαρύτητα, «ποντάροντας» περισσότερο στο λεμόνι το οποίο επίσης φέτος παρουσιάζει αισθητά μειωμένη παραγωγή χαμηλή τιμή και περιορισμένη ζήτηση. Παρόλα αυτά, όσοι φέτος ευτύχησαν να καρπίσουν οι πορτοκαλιές τους, σίγουρα θα έχουν ένα κέρδος.

Το τελευταίο διάστημα δόθηκε η εντύπωση πως η τιμή του πορτοκαλιού πήρε την ανιούσα, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που θέλει τα αγαθά να εκτοξεύονται και να «τινάζουν στον αέρα» το κόστος στο «καλάθι της νοικοκυράς».

Στην πραγματικότητα όμως, η τιμή του «ταπεινού» πορτοκαλιού σχεδόν διπλασιάστηκε από πέρυσι, εξαιτίας μίας σειράς συγκυριών που ουδεμία σχέση έχουν με τον παραγωγό.
Και βέβαια, η τάση δεν διαμορφώνεται στην Αιγιάλεια, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλες περιοχές που θεωρούνται κατ’ εξοχήν αυτές που παράγουν το προϊόν, δίνοντας στην αγορά χιλιάδες τόνους. Αυτές είναι η Αργολίδα και η Λακωνία στις οποίες σήμερα το προϊόν κοστολογείται στα 0,40 ευρώ το κιλό. Ακολουθώντας τη ροή, στην Αιγιάλεια ο παραγωγός πορτοκαλιού θα λάβει 0,30 ευρώ το κιλό από τους εμπόρους και 0,35 ευρώ το κιλό από τον Συνεταιρισμό Τέμενης, ο οποίος διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος των εσπεριδοειδών. Σημειωτέον ότι πέρυσι την ίδια εποχή ο παραγωγός στην Αιγιάλεια λάμβανε 0,18 ευρώ με 0,20 ευρώ το κιλό.

Η έλλειψη ανέβασε τις τιμές

Περιγράφοντας την κατάσταση και το πώς διαμορφώθηκε η τιμή του πορτοκαλιού, ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τέμενης Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, ανέφερε στo Protionline.gr: ΄΄Το πόσο θα πωληθεί το πορτοκάλι δεν εξαρτάται από εμάς. Σίγουρα τον κύριο λόγο έχουν άλλοι νομοί της Πελοποννήσου με μεγαλύτερη παραγωγή. Από το καλοκαίρι υπάρχει μία τάση για «υψηλή» τιμή που συνεχίστηκε και αυτό θα γίνει και στη συνέχεια όπως φαίνεται. Τη φετινή τιμή επηρέασε η μειωμένη παραγωγή που οφείλεται καθαρά στις καιρικές συνθήκες. Αφενός λόγω της ανομβρίας δεν είχαμε ιδιαίτερα καλή ποιότητα και αφετέρου συνέβαλε και ο βροχερός Μάιος όπως και για τα λεμόνια και για τις ελιές.

Η περιοχή μας από την παραγωγή των προϊόντων βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Υπάρχουν παραγωγοί που από 70 τόνους πορτοκαλιού φέτος θα κόψουν 30. Ακόμη και οι διεθνείς συγκυρίες επηρεάζουν την τιμή. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια που παράγει το 90% της Αμερικής, υπέστη μεγάλη ζημιά στο πορτοκάλι, ενώ Βραζιλία και Ισπανία παρουσίασαν μειωμένη παραγωγή. Έτσι επηρεάστηκε διεθνώς η τιμή του προϊόντος. Στην Ελλάδα, οι εισαγωγές από τη Ζιμπάμπουε δεν έφεραν ποιοτικά πορτοκάλια για να «κόψουν» την άνοδο της τιμής΄΄.

Ρυθμιστές οι μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ

΄΄Μία χρονιά ανέβηκε η τιμή του πορτοκαλιού και το θέμα πήρε έκταση΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Λουκόπουλος, διευκρινίζοντας πως η τιμή που λαμβάνει ο παραγωγός με αυτή που φτάνει στο ράφι απέχει παρασάγγας. ΄΄Το 0,30 ευρώ που θα λάβει ο παραγωγός ουδεμία σχέση έχει με τα 2 και 2,5 ευρώ που τα αγοράζουν οι καταναλωτές. Και βέβαια στο… άνοιγμα της ψαλίδας φταίνε οι μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ. Ο μεγαλύτερος φταίχτης είναι τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν το προϊόν σε υψηλή τιμή και από τη στιγμή που δεν πουλιέται αρχίζουν τις προσφορές ΄΄, σημείωσε.

Σε μία εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί το προϊόν από εδώ και πέρα, ο κ. Λουκόπουλος είπε πως ΄΄αν οι τιμές σταθούν ανοδικές και στα μέρλιν που θα αρχίσουν να κόβονται από την άλλη εβδομάδα τότε θα έχουμε άλλη εικόνα. Ωστόσο κι αυτά είναι λίγα στην ποσότητα γιατί γενικότερα είναι λίγες οι πορτοκαλιές΄΄.

Σταδιακή μείωση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια

Στο ερώτημα εάν η περιοχή εξάγει πορτοκάλι, ο κ. Λουκόπουλος ανέφερε: ΄΄Φέτος δεν πρόκειται να γίνουν εξαγωγές καθώς δεν υπάρχει παραγωγή. Θα διοχετευτεί στις αγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Και να σκεφτείτε ότι το πορτοκάλι ήταν το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν. Η Αιγιάλεια παρήγαγε χιλιάδες τόνους μέρλιν πορτοκάλι όμως υπήρξαν πολλοί παραγωγοί που μετά τον παγετό του 2004 τα έκοψαν και στράφηκαν στην παραγωγή λεμονιού. Σταδιακά μετά τους παγετούς η Αιγιάλεια έχασε το μισό της παραγωγής πορτοκαλιού΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr