background img
banner
banner

Οι δεσμεύσεις για τα ζώα συντροφιάς θα μειώσουν τα αδέσποτα…

ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΙΩΝ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ. ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στην εκτίμηση ότι η εφαρμογή των προβλεπόμενων για τα δεσποζόμενα ζώα θα συντελέσει στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων, προχωρά ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής του δήμου για τα αδέσποτα, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος. Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι αγέλες των αδέσποτων σκυλιών που σχηματίζονται σε δρόμους και γειτονιές της Αιγιάλειας, είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς που είτε τα διώχνουν όταν τα βαρεθούν ούτε εναποθέτουν τα μικρά τους σε κάδους απορριμμάτων…

Η Πενταμελής Επιτροπή του δήμου

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες επανασυγκροτήθηκε με απόφαση δημάρχου και χωρίς αλλαγές, η Πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς και Πρόληψης Δημιουργίας Νέων Αδέσποτων Ζώων, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 10 του Ν. 4830/2021 (ΦΕΚ 169/18-09-2021) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις», αποτελούμενη από τα εξής μέλη: 1. Τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Φραγκονικολόπουλο ως πρόεδρο της Επιτροπής, 2. τον ιδιώτη κτηνίατρο Μιχάλη Παπαδημητρίου, 3. την εθελόντρια Βασιλική Αθανασίου, μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια», 4. την πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Σία Σοφιανοπούλου και 5. τον εκπαιδευτή σκύλων Ιωάννη Κριβέρη.

Οι αλλαγές στο καθεστώς ιδιοκτησίας ζώων συντροφιάς από την 1η Μαρτίου 2022 είναι «σαρωτικές» και έχουν κάνουν με το ότι οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας ανάμεσα σε μια σειρά δεσμεύσεων, υποχρεούνται και για την στείρωση και την «σήμανση» των ζώων τους διαφορετικά έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικού ύψους πρόστιμα εντός ενός εξαμήνου.

Οι εκατοντάδες στειρώσεις αδέσποτων δεν αρκούν…

Ενόψει της εφαρμογής του νόμου και προς αποφυγή επιβολής προστίμων, από τον κ. Φραγκονικολόπουλο καλούνται όλοι οι δημότες Αιγιαλείας να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες. Επίσης, σχολιάζοντας το νέο καθεστώς ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, τονίζει: ΄΄Ο νέος νόμος αποτελεί ίσως το σημαντικότερο «όπλο» για την καταπολέμηση της μάστιγας των αδέσποτων ζώων που ασυνείδητοι εγκαταλείπουν στους δρόμους. Από πλευράς δήμου Αιγιαλείας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας έχουμε προχωρήσει σε εκατοντάδες στειρώσεις αδέσποτων ζώων ωστόσο το μεγάλο ζήτημα παραμένει πάντα η ασυνειδησία των πολιτών που εγκαταλείπουν συνεχώς τα ζώα τους στο δρόμο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κοινότητα των αδέσποτων ζώων. Η υποχρεωτικότητα στη σήμανση, το λεγόμενο «τσιπάρισμα» σε όλα τα ζώα, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθυσμού μέσω στειρώσεων, αποτελεί τη μοναδική λύση και για τα αδέσποτα αλλά και για τα δεσποζόμενα ζώα΄΄. Καλεί δε τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλους – γάτες) να μην αμελήσουν την προσαρμογή στο νόμο γιατί τα πρόστιμα που επισείονται είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Το νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ 169/18-9-2021 δημοσιεύεται ο νόμος 4830 που αφορά το «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις». Σύμφωνα, με τον νέο νόμο ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες των ζώων i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, v. Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς).
Από τις διατάξεις του νέου νόμου ξεχωρίζουν οι εξής υποχρεώσεις για τον ιδιοκτήτη: 1. Να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή τους, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία (κάτω του ενός έτους), τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο, η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) .

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αρνείται να στειρώσει το ζώο του, ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δοθεί τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου.
Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς ή να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του (DNA) άρχεται την 1/3/2022 και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 1/9/2022.

2. Να σημάνει και να καταγράψει τον σκύλο ή τη γάτα του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), πριν το ζώο αποχωρίσει από τον τόπο γέννησής του και, οπωσδήποτε, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης.

Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, ή από άλλο πρόσωπο, ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση, η οποία βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr