background img
banner
banner

Σε απόγνωση νοικοκυριά της Αιγιάλειας

ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – ΠΡΩΤΑ Η ΚΡΙΣΗ, ΜΕΤΑ Ο COVID, ΤΩΡΑ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Πρωτοφανή πίεση δέχονται ο κοινωνικός ιστός και τα νοικοκυριά, με τις τρομερές “εκρήξεις” των τιμολογίων και λογαριασμών για το ρεύμα σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους. Η πολιτική αστάθεια της “ουκρανικής κρίσης” και η αύξηση του φυσικού αερίου και της ενέργειας έχουν ανησυχήσει όλη την Ευρώπη με τις αλυσιδωτές οικονομικές επιδράσεις να έχουν επίπτωση σε κάθε τομέα, κάθε κλάδο της οικονομίας και φυσικά, στο καλάθι της “νοικοκυράς”.

Η Αιγιάλεια, έπειτα από τα μνημόνια, μετά τα capital control του ‘16 αλλά και τον κορωνοϊό του ‘19, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τον χειρότερο οικονομικό “πόλεμο” των τελευταίων 40 ετών: Την κρίση του 2022. Και η αρχή έχει γίνει ήδη από το τέλος του καλοκαιριού, με το κόστος του ρεύματος και τους λογαριασμούς που “πνίγουν σαν θηλιά” κάθε φυσικό πρόσωπο.
Για κάποιο χρονικό διάστημα “φάνηκε” στην Αιγιάλεια ότι είχαν… παγώσει οι οριστικές ή μη, διακοπές παροχής ρεύματος στους “κακοπληρωτές” ή σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους τεράστιους πλέον λογαριασμούς που έρχονται. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το “πάγωμα” δεν ήταν τίποτα άλλο από την ασταθή εικόνα που παρουσιάζει η αγορά και οι αλλαγές των τιμών σε παγκόσμια κλίμακα, μεταξύ χονδρικής πώλησης και λιανικών τιμών πώλησης. Το “τροπάριο” όμως αλλάζει στο εξής, καθώς τα κλιμάκια ελέγχου των παροχών πρόκειται να “ξεχυθούν” στους δρόμους πολύ σύντομα και να “πονοκεφαλιάσουν” αρκετό κόσμο που δεν φάνηκε συνεπής στις πληρωμές. Και το “σαφάρι” πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα…

Το 60% των καταναλωτών καθυστερεί…

Οι καταναλωτές που έχουν χρηματικά ποσά απλήρωτα ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση των χρεών τους, τα τελευταία τρία χρόνια δείχνουν μια σταθερότητα. Οι δείκτες αναφέρουν ότι, από το 2019 έως και σήμερα (Φεβρουάριος ‘22) μόνο ένα 3% έχει προστεθεί στην μακροσκελή λίστα του κόσμου που έχουν κάνει ρυθμίσεις χρεών ή έχουν αλλάξει τον τρόπο πληρωμής τους με διακανονισμούς. Οι ρυθμιζόμενες πληρωμές πλέον, τείνουν να γίνουν η πάγια τακτική του Αιγιαλέα καταναλωτή και όχι η ιδιαιτερότητα. Αν σε αυτόν τον κόσμο που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα νέα οικονομικά δεδομένα της εποχής, έρθουν να προστεθούν και οι “επαγγελματίες κακοπληρωτές” τότε ο αριθμός των καταναλωτών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ανά μήνα, αγγίζει δίχως αμφιβολία το 60%. Και το ποσοστό αυτό αυξάνεται ραγδαία, αν σε αυτό προστεθούν και οι καταναλωτές που “πηδούν” από την μια εταιρεία στην άλλη αρκετά συχνά, προσπαθώντας να κερδίσουν ή ευνοϊκές ρυθμίσεις ή μικρότερες χρεώσεις, κάνοντας επιτηδευμένες τακτικές αποφυγής της αποπληρωμής των χρεών τους.

ΔΕΔΔΗΕ Αιγίου: ‘‘Οι διακοπές ρεύματος οφείλονται ή σε έκτακτο συμβάν ή σε αναβαθμίσεις’’

Την ίδια στιγμή και όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, παρουσιάζονται διακοπές μικρής ή μεγάλης διάρκειας, οι οποίες βέβαια δεν οφείλονται πάντα στην επιβολή κυρώσεων. Πολλές φορές οι διάφορες διακοπές ρεύματος και σε ορισμένα διαμερίσματα του δήμου, οφείλονται (συνήθως) σε δύο λόγους: Σε βλάβες και ανακατασκευή δικτύου. Όπως μετέφεραν στo protionline.gr από τον ΔΕΔΔΗΕ Αιγίου, σε κάθε περιοχή που θα προκύψει διακοπή ρεύματος οι αιτίες είναι διαφορετικές. Σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει λόγω βλαβών ή έκτακτων συνθηκών, σε άλλες πάλι γίνεται λόγω της αναβάθμισης του δικτύου που τελείται αυτό το διάστημα, όπως για παράδειγμα οι διακοπές ρεύματος σε αρκετά χωριά των Καλαβρύτων την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ εγκαθιστά καινούρια εποπτικά μέσα και παρεμβάσεις στις πλακέτες και στα ΚΑΦΑΟ στο δίκτυο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, στην περιοχή της Αιγιάλειας, εγκαθίσταται σύστημα με νέα διακοπτικά μέσα που αφορούν τηλεχειριζόμενα καινούρια συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας και μεγάλης κλίμακας, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και τα 20 χιλιάδες βολτ.

Πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου στην Αιγιάλεια

Εδώ και αρκετό καιρό και σε διάστημα τριετίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τελείται ένα πιλωτικό πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου και σε επίπεδο Αιγιάλειας, το οποίο αφορά την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων μέτρησης με νέας γενιάς μονάδες, με ηλεκτρονικά – ψηφιακά συστήματα, τα οποία θα καταγράφουν με τεράστια λεπτομέρεια τις τάσεις του ρεύματος, την κατανάλωση ανά ώρα (!) ή να μπορεί να ελέγξει ποιες οικιακές συσκευές “σηκώνουν” περισσότερη ενέργεια και ποιες όχι. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ περιλαμβάνει την αντικατάσταση κάθε συστήματος του συνολικού δικτύου, ακόμα και τα κουτιά της ΔΕΗ στα σπίτια. Αυτό το μεγαλειώδες ενεργειακό “σχέδιο” που ήδη έχει ξεκινήσει, θα φτάσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε πανελλήνιο επίπεδο και θα αφορά την προμήθεια, την τοποθέτηση και την οργάνωση του όλου πρότζεκτ που έχει δρομολογηθεί.

Η Αιγιάλεια πρωτοπορεί στις εγκαταστάσεις νέων τεχνολογιών

Τα δεκάδες έργα αναβάθμισης που τελούνται στην ευρύτερη περιοχή από την υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ, είναι μια εφαρμογή που πρωτοπορεί σε τεχνολογικό και σε πρακτικό επίπεδο, με μηχανήματα νέων συστημάτων. Ήδη, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται το καινούριο σύστημα τηλεμέτρησης το οποίο προβλέπει την αλλαγή όλων ανεξαιρέτως των μετρητών και την αντικατάσταση των κουτιών με υψηλής ποιότητας νέες συσκευές.

Μάλιστα, τα τεχνολογικά επιτεύγματα που πρόκειται να εγκατασταθούν, θα μπορούν να δίνουν με τεράστια ακρίβεια μέχρι και από ποια συσκευή μπορεί να προέρχεται μια οποιαδήποτε βλάβη, καθιστώντας τους εργαζόμενους της ΔΕΔΔΗΕ, όχι μόνο εξαιρετικούς τεχνίτες αλλά και πλήρως καταρτισμένους και ενήμερους στα νέας γενιάς συστήματα που θα χρησιμοποιούνται στο εξής, σε βάθος εικοσαετίας.

Το… “κακό” της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ότι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος λόγω χρεών, αυτή θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, δίχως καν την φυσική παρουσία τεχνικών και κλιμακίων της υπηρεσίας, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής της πληρωμής των όποιων χρεών. Τέλος, να σημειωθεί ότι όλο το δίκτυο στον δήμο μετατρέπεται σιγά – σιγά σε υψηλής τάσης, το οποίο σε βάθος πενταετίας θα έχει ήδη ολοκληρωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr