background img
banner
banner

26% ο δείκτης θετικότητας στο ΚΥΑ

ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ… ΣΥΝΗΘΕΙΑ – ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Με τα νέα κρούσματα να αυξάνονται μέρα παρά μέρα και την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να γίνει άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού σε όλους τους τομείς, οι 87 εκπαιδευτικοί και 557 μαθητές που ήταν ο απολογισμός των καινούριων μολύνσεων σε επίπεδο νομού την βδομάδα 14 έως 18 του μήνα, δεν φοβίζει πια και πολύ τον κόσμο. Από τους καινούριους νοσήσαντες, στην Αιγιάλεια “ανήκουν” οι 28 (δάσκαλοι – καθηγητές) και περίπου 170 παιδιά. Η γενική εικόνα που επικρατεί χωρίζεται σε δύο στάδια και μάλλον δύο “συμπεριφορές”: Σε εκείνους που θα φοβούνται τον covid-19 για πολλά χρόνια ακόμα και αυτούς που έχουν κουραστεί να του δίνουν σημασία.

Το βάρος στα Rapid Tests

Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο “βάρος” έχουν αναλάβει οι γονείς των μαθητών των σχολείων κάθε βαθμίδας, με τα επιβεβλημένα και υποχρεωτικά Rapid Tests ανίχνευσης της μετάλλαξης “Όμικρον” η οποία επικρατεί. Το “πορτοφόλι” του γονέα έχει επιβαρυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς οι δύο μόνο δομές που διεξάγουν Rapid τεστ δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν όλες τις κοινωνικές ανάγκες, σε σημείο που πολλά παιδιά να αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιωτικά ιατρεία και να πληρώνουν χρήματα που… δεν έχουν, προκειμένου να συνεισφέρουν στην επίσημη διαδικασία ιχνηλάτησης του ιού και να υπάρχει ατομικό τσεκ. Το Κ.Υ. Αιγίου υποδέχεται δεκάδες πολίτες σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει σε προτεραιότητα τους μαθητές των σχολείων, αφετέρου στην ανατολική πλευρά του δήμου στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, μέχρι πρότινος τα Rapid Tests γίνονταν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, πλήρως ασύμφορες χρονικά για την προσέλευση μαθητών και γονέων, προκειμένου να εξεταστούν.

Τα Rapid του Κέντρου Υγείας Αιγίου επιβεβαιώνουν τη διασπορά

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων κρουσμάτων και των μολύνσεων στην Αιγιάλεια, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η επιβάρυνση στο Κ. Υ. Αιγίου και στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που στεγάζεται καθημερινά το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Έτσι, την προηγούμενη βδομάδα ο απολογισμός από το τσεκάρισμα όσων προσήλθαν, αναφέρει ότι την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, τα θετικά κρούσματα ήταν 62, επί συνόλου 176 Rapid Tests που έγιναν, με ενδιάμεση ηλικία τα 22 έτη. Τις επόμενες δύο ημέρες, προσήλθαν 217 και 146 άτομα αντίστοιχα, με 47 και 44 από αυτά, να βγαίνουν ενεργά αντίστοιχα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 27 έτη, το συγκεκριμένο διήμερο. Τέλος, την Πέμπτη 17 του μήνα έγιναν 155 τεστ και βρέθηκαν 34 νέα θετικά κρούσματα με μέση ηλικία τα 44 έτη, ενώ η Παρασκευή 18 Φλεβάρη, έκλεισε με 212 τσεκαρίσματα, εκ των οποίων 47 από αυτά βρέθηκαν ενεργά και με το ποσοστό νέας μόλυνσης να αγγίζει το 24%, νούμερο αρκετά ανησυχητικό για την Αιγιάλεια και την διασπορά που συντελείται.

Βασιλακοπούλου: “Πρέπει να είμαστε σχολαστικοί και να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα”

“Αυτό που πρέπει να προσέχουμε πρωτίστως είναι σε όλες ανεξαιρέτως τις σχολικές μονάδες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να ακολουθούν κατά πόδας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να τηρούν τα ατομικά μέτρα ευθύνης. Οι τάξεις και οι χώροι κάθε σχολείου πρέπει να απολυμαίνονται συνεχώς και να ανανεώνεται ο αέρας στους εσωτερικούς χώρους. Τα παράθυρα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ανοιχτά και ταυτόχρονα τα καλοριφέρ να δουλεύουν στο “φουλ”. Οι εντολές του υπουργείου ακολουθούνται κατά γράμμα και επιπλέον, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι της Αιγιάλειας στο συντριπτικό ποσοστό τους, είναι άνθρωποι που υπερβάλλουν εαυτόν, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της συνεχούς διασποράς του ιού στα σχολεία. Αυτές τις μέρες παρατηρείται μια έξαρση της νόσου και τα κρούσματα ανεβαίνουν συνεχώς. Η πρόληψη και η συνέπεια της ατομικής ευθύνης είναι το πιο σημαντικό που μπορούμε ατομικά να κάνουμε” δήλωσε στο protionline.gr η αντιδήμαρχος Πρόνοιας – ιατρός Διαμάντω Βασιλακοπούλου, μιλώντας για τις σχολικές δομές του δήμου.

Αύξηση του γενικού δείκτη στα νέα θετικά

Στην μαθητική κοινότητα και σε επίπεδο νομού, την προηγούμενη εβδομάδα (14 έως 19 Φεβρουαρίου) υπήρξε αύξηση του δείκτη σε ενεργά κρούσματα. Αυτό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κινήθηκε στο 10% πιο πολύ από την δεύτερη βδομάδα του τρέχοντος μήνα, ενώ για την κοινότητα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το ποσοστό αυτό ήταν στο 15% σε επίπεδο νομού. Συνολικά καταγράφηκαν 1300 μαθητές και κατά προσέγγιση, τα ημερήσια θετικά που προκύπτουν στα σχολεία της Αχαΐας, είναι 110 με 120 περιστατικά, κάθε μέρα που περνάει. Τα κενά που δημιουργούνται από την νόσηση των δασκάλων και καθηγητών των σχολικών μονάδων εξακολουθούν να μην καλύπτονται, με τον “πονοκέφαλο” της καθυστέρησης παράδοσης της διδακτικής ύλης να έχει φτάσει σε σημεία που δύσκολα θα μπορέσουν να αναπληρωθούν στην τρέχουσα σχολική χρονιά.

Τεράστια τα κενά διδασκαλίας που δημιουργούνται

Τα πιο πολλά σχολεία της Αιγιάλειας, έχουν ήδη μπει στην διαδικασία, από τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και έπειτα, τα κενά που δημιουργούνται από τις νοσήσεις των καθηγητών και των δασκάλων στις δύο βαθμίδες (Δημοτικά – Γυμνάσια και Λύκεια) να καλύπτονται με υπερωρίες από συναδέλφους τους και παρατάσεις της διδακτικής ώρας. Με το Υπουργείο Παιδείας να μην… βοηθάει καθόλου τον κλάδο των εκπαιδευτικών σε οικονομικό και πρακτικό επίπεδο (μπόνους ή πληρωμή των έξτρα ωρών) και με την εμμονή του να μην γίνονται διορισμοί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν λόγω των κρουσμάτων covid-19. Στις εκπαιδευτικές κοινότητες και στα γραφεία των καθηγητών των σχολείων, είναι πλέον το “νούμερο ένα” θέμα συζήτησης η υπέρβαση που τελούν οι άνθρωποι της εκπαίδευσης αυτό το διάστημα και την “φιλοπατρία” που επιδεικνύουν. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι η πολιτεία έχει σηκώσει “λευκή σημαία” για τα καλά, όσον αφορά την διαχείριση του κορωνοϊού και των υγειονομικών μέτρων και ότι αδυνατεί να διαχειριστεί τις δεκάδες ανάγκες των μαθητών, τις εκατοντάδες των δασκάλων και γενικά κάθε ατόμου που σχετίζεται με τον κλάδο της εκπαίδευσης.

Στοκ Self tests στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ερωτώμενος ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, ανέφερε: “Έχουμε προμηθευτεί ως Σχολική Επιτροπή Self Tests έτσι ώστε να μπορούμε να δίνουμε σε σχολεία τα οποία κάνουν ιχνηλάτηση κρουσμάτων covid, διότι όταν συμβαίνει αυτό διενεργούνται σχεδόν τα διπλάσια αυτοτέστ από τα προβλεπόμενα. Έχουμε φροντίσει και έχουμε έναν πολύ ικανοποιητικό αριθμό σκευασμάτων σαν στοκ και είμαστε σε θέση να διοχετεύσουμε σε όποια μονάδα έχει ελλείψεις. Την προηγούμενη βδομάδα παραδείγματος χάριν καταφέραμε να παρέχουμε 800 Self Tests σε σημεία που είχαν ανάγκη και υπάρχει και έχουμε κάνει το “κουμάντο” μας να υπάρχει ένα απόθεμα, ένας αριθμός αυτοτέστ αρκετά μεγάλος” τόνισε ο κ. Ελευθεριώτης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr