background img
banner
banner

Χωρίς σχολικά γεύματα από την 1η Μάρτη

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

«Ξεστρώθηκε» το τραπέζι για τους μαθητές των σχολείων της Αιγιάλειας που περιλαμβάνονταν στη λίστα των σχολικών γευμάτων. Από την 1η Μαρτίου και ελλείψει νέας σύμβασης με εταιρεία τροφοδοσίας, σταμάτησε η χορήγηση των σχολικών γευμάτων που, ειδικά σε περίοδο βαθιάς κρίσης και ακρίβειας, αποτελούσε στήριγμα για εκατοντάδες οικογένειες της Αιγιάλειας.

Η σύμβαση με την εταιρεία «Korinthian Palace» που είχε αναλάβει την υπηρεσία, τελείωσε στις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν προχώρησε η διαδικασία για τη σύναψη νέας συμφωνίας, διότι εκκρεμούσε προσφυγή άλλων ενδιαφερόμενων στο ΣτΕ, με τη γραφειοκρατία ουσιαστικά να έχει αποτέλεσμα την πρόκληση ενός νέου κοινωνικού προβλήματος.

Μάλιστα, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις των γονιών που η παροχή σχολικών γευμάτων τους έβγαζε από ένα έξοδο αλλά και από τη διαδικασία, με κάποιους να κάνουν λόγο για αδράνεια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να προχωρήσουν τις νέες συμβάσεις αλλά και για «χτύπημα» στην επιβίωση, ειδικά των πιο ευάλωτων οικογενειών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2017 και παρέχει σχολικά γεύματα σε μαθητές και μαθήτριες δημόσιων Δημοτικών Σχολείων προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατόν, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού.

Παράλληλα, αποβλέπει στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής, στην ανάπτυξη συμμετοχικού τραπεζιού, με στόχο την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης στη σχολική κοινότητα. Επίσης, αποτελεί καλή πρακτική για την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου διατροφής μέσω της μεσογειακής δίαιτας.

Τα σχολεία της Αιγιάλειας που φέτος δικαιούνται σχολικά γεύματα

Τα σχολεία της Αιγιάλειας, που φέτος συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” είναι: Δημοτικό Σχολείο Αβύθου, Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 6ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 8ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού, Δημοτικό Σχολείο Ελίκης, Δημοτικό Σχολείο Καμαρών, Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, Δημοτικό Σχολείο Μεγανίτη, Δημοτικό Σχολείο Ροδοδάφνης, Δημοτικό Σχολείο Σελιανιτίκων, Δημοτικό Σχολείο Σελινούντα, Δημοτικό Σχολείο Τέμενης.

Καμία επίσημη ενημέρωση προς τους διευθυντές σχολικών μονάδων

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για το πρόβλημα που έχει προκύψει, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας, Δημήτρης Ελευθεριώτης τόνισε πως δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα το οποίο έχει «παγώσει» από την 1η Μαρτίου.
Μάλιστα, έκανε γνωστό πως είχε επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία απ’ όπου του μετέφεραν πως ούτε αυτοί γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. «Απ’ όσο γνωρίζει, έχουν γίνει προσφυγές στο ΣτΕ για τον διαγωνισμό κι εκεί έγκειται η δυσκολία του εγχειρήματος. Το πρόβλημα υπάρχει στα σχολεία της Αιγιάλεια και της Δυτικής Αχαΐας. Οι υπόλοιποι δήμοι στον νομό λαμβάνουν κανονικά. Δυστυχώς, οι διαδικασίες επανεκκίνησης, είναι χρονοβόρες. Σκεφτείτε ότι πρόπερσι είχαν αρχίσει 1η Ιουνίου δηλαδή στο τέλος της σχολικής χρονιάς!».

Αναφορικά με το κοινωνικό αντίκτυπο της παύσης του προγράμματος, ο κ. Ελευθεριώτης τόνισε: «Το θέμα είναι ότι σε περίοδο πανδημίας, οικονομικής κρίσης και ανησυχίας λόγω των διεθνών εξελίξεων, έχει σταματήσει μία τόσο σημαντική παροχή. Δηλαδή, ενώ έπρεπε να επεκτείνουν τον τομέα παροχής, που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών, κόβουν κάτι που ήταν ένα ανάχωμα σε όλη αυτή τη λαίλαπα που ήρθε και απ’ ό,τι φαίνεται συνεχίζει να έρχεται, διότι πιστεύω πως ακόμη δεν τα έχουμε δει όλα. Και παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι λίγα σε σχέση με την έκταση των προβλημάτων, κόβεται και τόσες οικογένειες της περιοχής η παροχή του φαγητού στα παιδιά Δημοτικών Σχολείων. Είναι ένα θέμα που πέραν της οικονομικής διάστασης έχει κι άλλες προεκτάσεις, όπως είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και η πλήρωση των στάνταρτς των γευμάτων. Και ευτυχώς δεν είχε μπει κριτήριο ανάλογα με το εισόδημα κι όλα τα παιδιά το δικαιούνταν. Αρκεί βέβαια να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να επανέλθει»…

Χορηγούνταν γεύματα στην πλειοψηφία των μαθητών

Την ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμα και στο δικό του σχολείο, επισήμανε στo protionline.gr ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Κώστας Μεσάζος. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως από τα 102 παιδιά του σχολείου του συνολικά οι 91 μαθητές λάμβαναν τα σχολικά γεύματα. ΄΄Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων έχει «αγκαλιαστεί» από τις οικογένειες και αποτελεί στήριγμα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και βοήθημα για την καθημερινότητα γονέων που εργάζονται και ήξεραν πως το γεύμα του παιδιού τους είναι εξασφαλισμένο. Ιδίως δε εξυπηρετεί στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία αλλά και στα υπόλοιπα. Λογικό είναι οι γονείς να έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την προσωρινή παύση του προγράμματος, που δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει΄΄. Σημείωσε ακόμη πως δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση στους διευθυντές των σχολείων και πως αυτό που είναι γνωστό είναι ότι δεν προβλέπεται να γίνει ανανέωση της παλιάς σύμβασης αλλά υπογραφή νέας, με ενδιαφέρον μάλιστα από εταιρείες πέραν της μίας.

«Οι γονείς ζητούν να ξεκινήσει και πάλι το πρόγραμμα και ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία, κάτι τέτοιο κρίνεται επιβεβλημένο. Σημειωτέον ότι τα γεύματα ήταν ελεγμένα και οι μαθητές χαίρονταν ιδιαίτερα όταν τα παραλάμβαναν», κατέληξε ο κ. Μεσάζος.

Έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια, λέει το υπουργείο

Από πλευράς υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πάντως εκφράζεται η βεβαιότητα πως επιλύεται οριστικά η όποια δικαστική εκκρεμότητα υπήρχε σχετικά με τη διανομή των σχολικών γευμάτων, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αναφέρεται σ ανακοίνωση, «φέτος, τα κονδύλια για την παροχή των σχολικών γευμάτων έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα την ένταξη 268 περισσότερων σχολικών μονάδων και 40.000 περισσότερων μαθητών ημερησίως σε σύγκριση με την προηγούμενη σχολική χρονιά. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι συνεχίζεται κανονικά η διανομή των σχολικών γευμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ για την όποια προσωρινή διακοπή υπήρξε, στο πλαίσιο της υπογραφής των νέων συμβάσεων, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και η υλοποίηση του προγράμματος θα εξελιχθεί ομαλά».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr