background img
banner
banner

Μια λαδάτη… μια ξυδάτη… για την Ζήρια

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΟΜΒΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΟ ΑΙΩΝΙΟ… ¨ΠΕΡΙΜΕΝΕ¨ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ

Ένα δύσκολο σημείο της αγροτικής οδοποιίας στην πυρόπληκτη κοινότητα Ζήριας από χθες το μεσημέρι 31 Μαρτίου, έχει πάρει άλλη μορφή. Ο δρόμος με την ονομασία ¨Περαρίζα¨ που οδηγεί από το κέντρο του χωριού στην δεξαμενή νερού της κεντρικής ύδρευσης της περιοχής, δόθηκε στην διαθεσιμότητα του κοινού και πλέον η ζωή των ντόπιων διευκολύνεται χαρακτηριστικά. Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσύχναστους αγροτικούς δρόμους της ευρύτερης περιοχής.

Από την άλλη όμως, η τεράστια καθυστέρηση που καταγράφεται με τις αυτοψίες που δεν έχουν καν αρχίσει και με το κράτος να κωλυσιεργεί αφάνταστα για τις όποιες επιδοτήσεις των καμένων εκτάσεων ελαιόδεντρων, δίνει την αίσθηση ότι ¨ναι μεν, αλλά¨ για την πολύπαθη και κατεστραμμένη από τις πυρκαγιές του Ιουλίου γη της περιοχής.
Το συγκεκριμένο κομμάτι δρόμου που φτιάχτηκε και πλέον θα εξυπηρετεί αρκετό κόσμο στις καθημερινές του διαδρομές, ήταν ένα αίτημα του προέδρου της κοινότητας Ζήριας Βασίλη Γλωσσίδη που είχε κατατεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή έναν μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Οι δύο αντιδήμαρχοι Γιώργος Ντίνος και Βασίλης Χριστόπουλος έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνει αυτό το κομμάτι δρόμου μια ώρα… νωρίτερα, προκειμένου να δώσει πρακτική λύση στις διάφορες μεταφορές και μετακινήσεις που γίνονται από δεκάδες ντόπιους στο συγκεκριμένο σημείο. Τα 40 κυβικά μπετόν που χρησιμοποιήθηκαν συνολικά για μια έκταση πάνω από 150 μέτρα (πλάτους περίπου 3,5 μέτρα) ¨στρώθηκαν¨ από τις πέντε μπετονιέρες που έστειλε η τεχνική υπηρεσία σε διάστημα 35 περίπου ημερών.

¨Άργησε¨ λόγω του παγετού και της κακοκαιρίας

Το έργο που ξεκίνησε πριν από τριάντα περίπου ημέρες, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι στην κοινότητα. Η επαρχιακή οδός που οδηγεί από το χωριό στην κεντρική δεξαμενή νερού ολοκληρώθηκε, ύστερα από πολυήμερες επεμβάσεις και εργασίες από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, την οποία έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία.
Ο δρόμος έπειτα από τις παρεμβάσεις των ο αντιδήμαρχος Ερινεού και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργου Ντίνου και του αντιδημάρχου Έργων του δήμου Βασίλη Χριστόπουλου, πλέον έχει στρωθεί απ’ άκρη σ’ άκρη με τσιμέντο και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι. Μάλιστα, υπήρξε χαρακτηριστική καθυστέρηση στην συγκεκριμένη δράση, καθώς ο παγετός και η κακοκαιρία του περασμένου μήνα, εμπόδιζε τις εργασίες στο σημείο.

Ουδείς έχει φανεί από την Π.Δ.Ε. για την αυτοψία των καμένων ελιών

Και ενώ έχουν κυλήσει ήδη οι ενενήντα πρώτες ημέρες από το 2022 και ενώ έχουν ήδη περάσει οκτώ γεμάτοι μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στην περιοχή, σύμφωνα με τα λεγόμενα των μόνιμων κατοίκων της Δυτικής Αιγιάλειας, το θέμα με τις καμένες εκτάσεις ελαιόδεντρων είναι και παραμένει στο… έλεος του Θεού.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα είχε εξαγγείλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το αρμόδιο Τμήμα που επιμελείται τις κρατικές επιχορηγήσεις, τα βοηθήματα των ανθρώπων που έχασαν τις περιουσίες τους στην πύρινη λαίλαπα, θα “έβγαιναν” σε πολύ γρήγορο χρόνο και με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι δικαιούχοι. Εν τούτοις, όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένας ούτε… μισό ευρώ, αλλά πολύ περισσότερο από την Π.Δ.Ε. δεν έχει φανεί ούτε… μισό κλιμάκιο, για την καταγραφή και την δρομολόγηση των προβλημάτων που προέκυψαν από την μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου.

Γλωσσίδης: «Όσες φορές και αν τους ενόχλησα, μου απάντησαν με… σιωπή»

«Δεν έχει φανεί κανένας από την υπηρεσία που ανέλαβε την ευθύνη της αυτοψίας. Ο κόσμος περιμένει και δεν έχει γίνει ακόμα απολύτως τίποτα.
Πριν από τέσσερις μήνες πήρα τηλέφωνο στο αρμόδιο γραφείο και τους παρακάλεσα να υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα, καθώς υπάρχει πλήρη στασιμότητα. Δεν φάνηκε κανείς. Δύο μήνες μετά επικοινώνησα πάλι εκ νέου με το αρμόδιο τμήμα και τους υπεύθυνους, πάλι “σιωπή”. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω ως πρόεδρος.

Οι κάτοικοι αντιδρούν και έχουν απόλυτο δίκιο. Άλλα μας είχαν τάξει, και άλλα εισπράττουμε…» δήλωσε στο protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας Βασίλης Γλωσσίδης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει κινήσει “γη και ουρανό” ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις των ανθρώπων του υπουργείου για αυτοψία στα καμένα ελαιόδεντρα, να γίνει η λεπτομερής καταγραφή και τέλος, να δοθεί η έγκριση της επιδότησης για κάθε έναν δικαιούχο ξεχωριστά.

Να σημειωθεί ότι, η αυτοψία στα καμένα ελαιόδεντρα και τις ρίζες, είναι μια πολυήμερη διαδικασία, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία.
Για να εγκρίνει το κλιμάκιο της όποιες κρατικές επιχειρήσεις ως “πλήρως πυρόπληκτη περιοχή”, αφού γίνει η δράση της επίσκεψης, δίδεται εντολή ή όχι να κοπεί το εκάστοτε δέντρο ή να ξεριζωθεί εντελώς.

Έπειτα ο φάκελος της αυτοψίας προχωρά σε έγκριση και μετά, επικυρώνεται η κάθε επιδότηση πυρόπληκτου. Από τη στιγμή που ούτε καν έχει… φανεί ούτε ένας αρμόδιος, είναι λογικό και το άγχος και η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής που δικαιούνται τα βοηθήματα, να θεωρούν ότι η πολιτεία και το κράτος, τους “πέταξε σαν τρίχα απ’ το ζυμάρι”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr