background img
banner
banner

Εξώδικο και ένσταση από τον ανάδοχο της πλατείας εις βάρος του δήμου

ΕΣΤΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΙΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ…

Εξελίξεις στο «μέτωπο» της πλατείας Αγ. Λαύρας σηματοδότησε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα για κλήση του δεύτερου μειοδότη του αρχικού διαγωνισμού του έργου της ανάπλασης. Ο δήμαρχος προχώρησε την Τρίτη 12 Ιουλίου στην υλοποίηση της απόφασης καλώντας τον δεύτερο τη τάξει, πλην όμως, ο αρχικός ανάδοχος απέστειλε εξώδικο στον δήμο, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να προσβάλει διοικητικά την απόφαση έκπτωσης, που θα έχει συνέπειες στην επιχείρησή του.

Μείζον ερώτημα παραμένει το κατά πόσο η προσφυγή του αρχικού αναδόχου, της κατασκευαστικής εταιρείας «AGT», μπορεί να τρενάρει τις διαδικασίες κλήσεις των αρχικών ενδιαφερόμενων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, εφόσον βέβαια εκφραστεί αδυναμία ανάληψης του έργου με τους όρους τεσσάρων χρόνων πριν, από τη στιγμή που τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην.

Στο θέμα αναφέρθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, αφού προηγουμένως είχε γίνει αναφορά από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση Χρήστο Γούτο, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι είχε καθυστερήσει να ξεκινήσει το έργο και πως εάν άρχιζε τότε εγκαίρως, θα είχε ολοκληρωθεί πριν τις ανατιμήσεις των υλικών.

Δήμαρχος: «Θα εξεταστεί εάν επηρεάζει την περαιτέρω διαδικασία»

Ο δήμαρχος απάντησε: ΄΄Για την πλατεία ακολουθήσαμε τον ενδεδειγμένο νόμιμο τρόπο, πλην όμως μας γνωστοποιήθηκε σήμερα ένσταση του αναδόχου και δεν γνωρίζουμε σε τι διελκυστίνδες θα μπλέξουμε. Έχει δηλαδή υποβάλει ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πρέπει να αναμένουμε την απόφαση του Συντονιστή. Από εκεί και πέρα κι εμείς θα δούμε εάν θα οδηγηθεί το θέμα στην Επιτροπή του άρθρου 152. Έστειλα ήδη χθες την κλήση στον δεύτερο μειοδότητη και δεν γνωρίζω εάν η κίνηση αυτή του αναδόχου, αναστέλλει την πρόοδο της πρόσκλησης. Δεν ξέρουμε ακόμη εάν η διαδικασία που ακλουθούμε θα έχει και μία δεύτερη συνέπεια που θα είναι και οικονομική. Άρα θα έχουμε δικονομικά προβλήματα (για την ώρα μόνο διοικητικές προσφυγές) και στο τέλος θα διαπιστώσουμε εάν θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες΄΄.

Και κατέληξε ο κ. Καλογερόπουλος: ΄΄Θα δούμε το τι μπορούμε να κάνουμε αφού το συζητήσουμε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, δεδομένης της συνεννόησης που υπήρξε για το θέμα το τελευταίο διάστημα΄΄.

Επιβλέπων μηχανικός: «Μπορεί να τελειώσει η κεντρική πλατεία σε 4-5 μήνες»

Σε επικοινωνία που είχε το protionline.gr με τον επιβλέποντα μηχανικό της αναδόχου εταιρείας, Γιώργο Γεωργακόπουλο, αφού επιβεβαίωσε την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που κηρύσσει έκπτωτη την AGT Α.Τ.Ε., τόνισε πως η εταιρεία που εκπροσωπεί είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το έργο.

Μάλιστα εκτίμησε ότι μπορεί να τελειώσει η κεντρική πλατεία σε 4-5 μήνες από την επανεκκίνηση των εργασιών.
Στην ερώτηση γιατί δεν είχε εκδηλώσει την πρόθεση αυτή νωρίτερα, δήλωσε ότι η συμφωνία για υποκατάσταση με την Intrakat έγινε τον Νοέμβριο του 2021 και τον Δεκέμβριο βγήκε νόμος που αναθεωρούσε τις τιμές των υλικών.

«Τώρα μπορούμε να μειώσουμε τη ζημιά μας, αλλά δεν μπορούσαμε να αθετήσουμε την συμφωνία μας με την Intrakat», δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Τι αναφέρει το εξώδικο της AGT

Μάλιστα η εταιρεία στο εξώδικο που έχει στείλει στον δήμο, θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις και να μην κηρυχθεί έκπτωτη, κάτι που θα ζημίωνε το κύρος της, γνωστοποιεί ότι: «λαμβανομένης υπόψη της διάταξης του άρθρου 160 ν.4412/2016 σύμφωνα με την οποία “6. Αν κατά της απόφασης έκπτωσης δεν ασκηθεί εμπρόθεσμα ένσταση ή αν απορριφθεί η ένσταση από την αρμόδια προς τούτο αρχή, η έκπτωση καθίσταται οριστική. Αν ασκηθεί εμπρόθεσμα ένσταση, αναστέλλονται οι συνέπειες της έκπτωσης μέχρι να οριστικοποιηθεί και ο ανάδοχος υποχρεούται να συνεχίσει τις εργασίες της εργολαβίας”, η εταιρεία μας προτίθεται να προβεί σε άμεση επανέναρξη των εργασιών της έκπτωτης εργολαβίας μέχρι τον κατά νόμο αναγκαίο σχηματισμό κρίσης επί των νομίμως και εμπροθέσμως ασκηθεισών ενστάσεών μας κατά των αποφάσεων έκπτωσης και της κρίσης περί την παρανόμως κοινοποιηθείσα σε εμάς απόφαση περί οριστικοποίησης της έκπτωσής μας από το έργο κατά της οποίας θα ασκήσουμε τα εκ του νόμου δικαιώματά μας».

Επίσης καλεί τον δήμο «όπως μας υποδείξετε άμεσα, σημεία επέμβασης και επιλογή διατομών σωληνώσεων των δικτύων υποδομής προς εξακολούθηση των εργασιών που διακόπηκαν μετά τη λήψη (της ήδη ακυρωθείσας) απόφασης περί υποκατάστασης της εταιρείας μας στο υπόψη έργο».

Είναι φανερό ότι με την εξέλιξη αυτή, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή και κανείς δεν ξέρει πώς θα λήξει το σήριαλ της πλατείας που ταλαιπωρεί την πόλη του Αιγίου, ζημιώνοντας την εικόνα του δήμου συνολικά.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr