background img
banner
banner

«Αδιέξοδο» για πολλούς νέους η στέγαση στην Αιγιάλεια

ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ

Στην εποχή της ακρίβειας και της ανεργίας, η αποταμίευση μοιάζει «άγνωστη λέξη» στο λεξιλόγιο των νέων της Αιγιάλειας, γεγονός που έχει τεράστιες επιπτώσεις στη στεγαστική αποκατάσταση των εργαζόμενων. Το μείζον πρόβλημα αναδεικνύει το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, απαριθμώντας μεγάλο αριθμό μελών του που στερούνται δικού τους σπιτιού και καλούνται να θρέψουν οικογένειες με δύο και τρία παιδιά…

Η κατάσταση μοιάζει πιο απελπιστική από ποτέ, καθώς όσο περνά ο καιρός και είναι πιο δύσκολο να κατασκευάσει κανείς το δικό του σπίτι. Η υπέρογκη αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών κατέστησε τις όποιες αποταμιεύσεις γι’ αυτό τον σκοπό, μη ικανοποιητικές και αποτελεί εμπόδιο για οποιοδήποτε σχέδιο ανέγερσης νέων οικοδομών. Το όνειρο πολλών νέων της περιοχής για ένα «δικό τους κεραμίδι» δεν φαίνεται να υλοποιείται εφόσον απουσιάζει παντελώς η βοήθεια του κράτους.

Έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε που παραδόθηκαν οι τελευταίες εργατικές κατοικίες στο Αίγιο. Στη συνέχεια ήρθε η κατάργηση του ΟΕΚ ενώ ουδείς γνωρίζει την… τύχη των οικοπέδων του Οργανισμού στο Αίγιο, τα οποία προορίζονταν για στεγαστικά συγκροτήματα για τους εργαζόμενους,.

Ζουν στο ενοίκιο με δύο και τρία παιδιά…

΄΄Οι στεγαστικές ανάγκες της Αιγιάλειας για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, είναι πολύ μεγάλες αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πάρα πολλά μέλη του Σωματείου μας που πληρώνουν ενοίκιο, εργάζονται μόνο αυτοί και όχι οι γυναίκες τους και έχουν δύο και τρία παιδιά, κάποια από τα οποία σπουδάζουν κιόλας. Μένουν όμως στο ενοίκιο και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Ειδικά δε για τα νέα ζευγάρια, δεν υπάρχει η παραμικρή βοήθεια από το κράτος. Στον αντίποδα, τα μεροκάματα είναι χαμηλά και το κόστος διαβίωσης έχει φτάσει στον Θεό. Πώς θα προχωρήσουν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή τους; Πώς θα κάνουν οικογένειες;΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης.

Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Η στέγη είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων. Δεν μπορεί «να κόβεται και να ράβεται» στις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης, που έχει πάντα στο βλέμμα της πώς θα εξασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της κερδοφορίας των μεγαλοκατασκευαστών, των εμποροσπιτάδων, των τραπεζιτών. Δεν ανεχόμαστε τα ψίχουλα! Μέτρα που έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια και «έχουν κάψει τη γούνα μας», που μας έκαναν νοικάρηδες στα σπίτια μας, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη βαρβαρότητα των πλειστηριασμών να βλέπουμε τους κόπους μιας ζωής να περνάνε στις τράπεζες και να μας απειλούν και από πάνω με δικαστήρια και καταδίκες, όπως φρόντισε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο που ψήφισε μετατρέποντας αυτόματα σε αδίκημα τον αγώνα ενάντια στον πλειστηριασμό του σπιτιού μας. Είναι εξοργιστικό, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως οι προηγούμενες, να παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων μας την ίδια ώρα που φρόντισαν και φροντίζουν να τα ψαλιδίζουν για τα συμφέροντα των λίγων΄΄.

Τι ζητούν

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου τονίζουν πως χρειάζεται να ενισχυθεί ο αγώνας και η διεκδίκηση για:

-Κάλυψη της στέγης και των στεγαστικών αναγκών μας με ευθύνη του κράτους. Με ψίχουλα, ψευτοεπιδοτήσεις και «pass» «δεν βάφονται αυγά».

-Ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό με στόχο την κάλυψη των εργατικών, λαϊκών αναγκών, επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος.

-Αξιοποίηση των αποθεματικών του πρώην ΟΕΚ και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι «στα δόντια» των λίγων.

-Άτοκα δάνεια στους δικαιούχους εργαζόμενους, ανέργους, τα νέα ζευγάρια, για απόκτηση, αποπεράτωση, συντήρηση και επισκευή κατοικίας.

-Αξιοποίηση των κτηρίων του πρώην ΟΕΚ για τη στέγαση εργατικών σωματείων για τις πολιτιστικές και αθλητικές ανάγκες τους.

-Επιδότηση ενοικίου ουσιαστική και όχι ψίχουλα. Πλαφόν στα φοιτητικά ενοίκια και επιδότηση 300 ευρώ το μήνα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το τόπο κατοικίας του. Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, ξενοδοχεία, για δωρεάν στέγαση ώστε να μη μείνει κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη χωρίς στέγη.

-Μείωση και πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της φοιτητικής στέγης, κατάργηση του ειδικού τέλους κατανάλωσης, του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες.

-Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών.

-Κατώτερος μισθός 825 ευρώ και επίδομα ανεργίας 600 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr