background img
banner
banner

Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων covid στη σχολική κοινότητα

ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ RAPID TESTS… ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Πτωτικά κινήθηκε η εβδομάδα από 12 έως 18 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με τις νέες νοσήσεις κορωνοϊού στην Αιγιάλεια. Και στην πόλη του Αιγίου αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές, παρατηρήθηκε μειωμένη τάση του ενεργού φορτίου σε ενήλικες κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ελπιδοφόρο “μήνυμα” της αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στην περιοχή, έρχεται να επικυρώσει τα γεγονότα, ότι αφενός το φορτίο του κορωνοϊού ενισχύεται κυρίως στα αστικά λύματα (στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πληθυσμιακά πόλεις το τελευταίο διάστημα) αφετέρου στην… φυγή των θερινών επισκεπτών που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς μαζί με… χρήματα και μια καλή διάθεση για διακοπές, οι τουρίστες αυτοί… άφηναν μαζί τους και τον κορωνοϊό τους.

Δεν εντοπίζεται αύξηση στον γενικό πληθυσμό του δήμου και νέες νοσήσεις

Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο που ισχύει στην Αιγιάλεια σε σχέση με τα ενεργά κρούσματα, είναι ότι παρ’ όλο που σιγά – σιγά ο κόσμος επιστρέφει στην καθημερινότητά του και σε κλειστούς χώρους (σχολικές μονάδες, διάφορες υπηρεσίες, καταστήματα ή μπαρ) δεν εντοπίζεται ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου ή επικινδυνότητα διασποράς. Αυτό, πιστοποιείται μάλιστα και από τα σημεία που πραγματοποιούνται δωρεάν έλεγχοι του ιού στο ευρύ κοινό (ΓΝΑΑ Αιγίου και Κ.Υ.Αιγίου) αλλά και στα κατά τόπους κέντρα που τελούνται τέτοιοι έλεγχοι, σε διάφορες περιοχές του δήμου αυτές τις μέρες, όπως για παράδειγμα στο Περιφερειακό Ιατρείο Σελιανιτίκων ή σε Διακοπτό και Συλιβαινιώτικα που γίνονται ανάλογα τεστ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, ο δήμος Αιγιάλειας λογίζεται ως ένας τόπος με χαμηλή διασπορά κατά το πρώτο εικοσαήμερο του τρέχοντος μήνα, σε αντίθεση με τον προηγούμενο που τα κρούσματα έσπασαν κυριολεκτικά τα… κοντέρ, με περιπτώσεις που έφταναν μέχρι και το 40% στις νοσήσεις των εξεταζομένων στα κατά τόπους σημεία. Εν τούτοις, οι δημότες δεν δείχνουν… “ζεστοί” στο να ελεγχθούν στα σημεία του γίνονται δωρεάν τεστ, με αποτέλεσμα η προσέλευση να είναι απελπιστικά μικρή.

Rapid tests σε Διακοπτό και Συλιβανιώτικα

Σε δύο σημεία της Αιγιάλειας αποφάσισε ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την αρμόδια 6η ΥΠΕ, να ενισχύσει την προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του κόσμου για δωρεάν “τσεκαρίσματα” ανίχνευσης του ιού της επιδημίας του κορωνοϊού. Έτσι, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις 9 το πρωί και έως τις 2.30 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι Rapid Tests στην κεντρική πλατεία του Διακοπτού, από ειδικό κλιμάκιο δύο ατόμων, προκειμένου να ενισχυθεί διαγνωστικά η περιοχή. Συνολικά, έγιναν 20 Rapid Tests εκ των οποίων μόνο 1 βγήκε θετικό στην νέα μετάλλαξη που επικρατεί, επικυρώνοντας έτσι την μικρή διασπορά που υπάρχει πλέον σε όλο τον δήμο και το ήπιο ιικό φορτίο.

Άλλη μια “επιχείρηση” δωρεάν Rapid τεστ για το κοινό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στην ανατολική πλευρά του δήμου και στην κοινότητα Συλιβαινιωτίκων, καθώς κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επιχείρησε από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.

Η ανησυχία μεταφέρεται στις… σχολικές μονάδες της Αιγιάλειας

Η έκδηλη ανησυχία των υγειονομικών και των ιατρών της περιοχής σε σχέση με την διασπορά, επικεντρώνεται αυτό το διάστημα στις μικρές ηλικίες και στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protionline.gr τις τελευταίες δύο ημέρες, προχθές και χθες δηλαδή, άρχισαν να… “σκάνε” θετικά κρούσματα σε δημοτικά σχολεία της περιοχής. Αυτό μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται στην ασυδοσία πολλών Αιγιαλέων που… νοσούν μεν, αλλά κινούνται κανονικά στην καθημερινότητα “κρύβοντας” την κατάστασή τους ακόμα και σε οικείους τους, αφετέρου στην έλλειψη υγειονομικών μέτρων στα σχολεία και το ότι είναι όλα απελευθερωμένα, δίχως καν μέτρα στις σχολικές μονάδες της στοιχειώδους προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως π.χ. η προστατευτική μάσκα. Έτσι, παρ’ όλο που αυτή τη στιγμή το συνολικό ιικό φορτίο του δήμου είναι μικρής κλίμακας, το ποσοστό που υπολογίζεται ότι νοσεί στις ηλικίες 5 έως 13 ετών είναι 40% και μάλιστα με… τάσεις αύξησης.

Σπύρος Μάρκου: “Ο κόσμος δεν κάνει Rapid Test πλέον”

Μιλώντας στo protionline.gr ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου, διαβεβαίωσε ότι κατά τον προηγούμενο μήνα υπήρχε έξαρση του ιικού φορτίου λόγω των τουριστών και των εκδρομέων που προτίμησαν την Αιγιάλεια για τις διακοπές τους και βέβαια, την σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι αυτή την στιγμή. “Ο κόσμος δεν μπαίνει πλέον εύκολα στην διαδικασία να ελεγχθεί για το αν νοσεί ή όχι. Η ανυπαρξία των υγειονομικών μέτρων και η κόπωση του από την πολυκαιρία του κορωνοϊού, τον έχει κάνει να μην ενδιαφέρεται και να μην φοβάται πια” ανέφερε ο γιατρός.

Σε άλλη ερώτηση για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ.Ακράτας, ο κ. Μάρκου επισήμανε χαρακτηριστικά: “Παραμένει η ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό. Έχουμε ελλείψεις και στο διοικητικό και στο νοσηλευτικό, αλλά κυρίως στο ιατρικό προσωπικό. Κάποια στιγμή, οι ιατροί που έχουν πάρει αποσπάσεις πρέπει να επιστρέψουν. Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και οι ανάγκες είναι μεγάλες. Αυτή την στιγμή, 11 ιατροί που ανήκουν σε εμάς, εργάζονται αλλού, με αποτέλεσμα το Κέντρο να στερείται των υπηρεσιών τους αλλά και σε επέκταση, ο κόσμος της Αιγιάλειας” τόνισε στo protionline.gr ο κ. Μάρκου.

Η συμμετοχή στα κέντρα υγείας

Εν τω μεταξύ, σήμερα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer. Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ αλλά και ο Γιάννης Καρβέλης προσωπικά, θέλησαν με την ευκαιρία αυτή να εκφράσουν την κατανόηση στους πάσχοντες αλλά και αμέριστη συμπαράσταση στους φροντιστές τους. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών γίνονται εν αγνοία τους εστίες διασποράς covid-19 αλλά και άλλων των σοβαρών ιώσεων, κινούμενοι σε δημόσιους χώρους και κυρίως, σε οποιονδήποτε κλειστό ή ανοιχτό χώρο, δίχως μάσκα προσώπου ή άλλες προφυλάξεις μετάδοσης του ιού. Πάντως, πολύ μικρή θεωρείται η συμμετοχή του κόσμου στην εμβολιαστική διαδικασία και στην Αιγιάλεια, καθώς τα συνολικά εμβόλια που εκτελούνται στα δύο επιλεγμένα σημεία της περιοχής, στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) και στο Κέντρο Υγείας Ακράτας δηλαδή, η συμμετοχή είναι πιο υποτονική από ποτέ, ακόμα και στις ηλικίες από 60 και άνω που… υποτίθεται ότι είναι η κλίμακα με τις συχνότερες και πιθανότερες μολύνσεις του covid και των μεταλλάξεων που έχουν κυριαρχήσει στον δήμο Αιγιάλειας.

Ετσι στο Κ.Υ.Αιγίου την Τρίτη 20 του μήνα, έγιναν συνολικά 17 Rapid Tests εκ των οποίων τα 2 από αυτά μόνο ήταν θετικά, επικυρώνοντας έτσι και την μικρή προσέλευση, αλλά και την αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αιγιάλεια


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr