background img
banner
banner

Οδηγίες για τη λειτουργία των συλλόγων

ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΗΘΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΑΝ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟ

Οι κατευθύνσεις ως προς την ορθή διαχείριση των βιβλίων των συλλόγων αλλά και η προοπτική διοργάνωσης εκδηλώσεων μέσω συνεργασιών με την Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας, κυριάρχησαν στην άκρως εποικοδομητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και φιλοξενήθηκε στον χώρο του Παραρτήματος του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο Αίγιο. Ο διπλός χαρακτήρας της σύσκεψης είχε κοινό παρονομαστή: Την πιο έντονη δραστηριοποίηση των συλλόγων, είτε αυτοί είναι υπό την «ομπρέλα» της Ο.Σ.Α. είτε όχι, με προσανατολισμό την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Αιγιάλειας και την προσέλκυση επισκεπτών.

Άλλωστε, είναι κοινώς αποδεκτό πως ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει «μαγνήτη» για τον τουρισμό, εφόσον βέβαια πραγματοποιούνται συντονισμένες και ορθά δομημένες προσπάθειες. Αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας που, από τη στιγμή της ίδρυσής της ως σήμερα, προχωρά με… άλματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο εντεταλμένος σύμβουλος και βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, καθώς επίσης, το Δ.Σ. της Ο.Σ.Α. και εκπρόσωποι συλλόγων – μελών της.

Βασική η ορθή διαχείριση

Το βασικό αντικείμενό της ήταν ενημέρωση για την κατάρτιση και ορθή διαχείριση των Βιβλίων των Συλλόγων, ειδικά αυτών που δεν έχουν προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες εγγραφής βιβλίων και παραστατικών στο αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο κ. Σακελλαρόπουλος, καταγράφοντας μάλιστα τις θέσεις και απορίες των εκπροσώπων των συλλόγων και δεσμευόμενος, την επόμενη Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 19:00, να επαναληφθεί η σύσκεψη, με αναλυτική ενημέρωση από τους Εκπροσώπους της Περιφέρειας επί των ενδιαφερόμενων Συλλόγων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σταύρος Καραδημητρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους, αλλά και τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστο Τηλιγάδη για την παραχώρηση της αίθουσας, επισήμανε πως η Ομοσπονδία στηρίζει τους συλλόγους ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα ως προς το διαδικαστικό μέρος της λειτουργίας τους που σχετίζεται με τα Βιβλία και τα πρακτικά, σημειώνοντας πως ΄΄καλώς ή κακώς, υπάρχουν σύλλογοι που τα βιβλία τους δεν είναι καλά γραμμένα, όμως δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω΄΄. Είναι γεγονός, ότι υπάρχουν σύλλογοι ανενεργοί και στην περίπτωση που παρέλθει η πενταετία τότε, βάσει νόμου δεν μπορούν να επαναδραστηριοποιηθούν.

«Μονοπάτι» επικοινωνίας

Ο κ. Σακελλαρόπουλος αφού συνεχάρη την Ομοσπονδία για τη δράση της και την πανελλήνια προβολή της Αιγιάλειας, είπε: ΄΄Πιστεύω ότι ο ρόλος του πολιτιστικού συλλόγου είναι σημαντικός και στηρίζεται στην εθελοντική προσπάθεια. Είναι ένα μονοπάτι επικοινωνίας με τις ρίζες και τα τοπικά ήθη κι έθιμα της κάθε περιοχής. Ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον πολιτισμό. Σημαντικό ρόλο έχει η συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων όπως η Ομοσπονδία σας έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την από κοινού δραστηριοποίηση και να πορευτούν καλύτερα ο πολιτισμός και η παράδοσή μας μέσα στα πλαίσια των οποίων έχουν πρόσβαση όλοι και δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί. Σεβόμενοι όλοι μας τους κανόνες που υπάρχουν, μπορούμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις και κάθε σύλλογος πρέπει να προσαρμόζεται στις κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα, ούτως ώστε να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει κυρίως η νέα γενιά΄΄.

Νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα των συλλόγων ήταν και η οικονομική στήριξη της Περιφέρειας για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, με τον κ. Σακελλαρόπουλο να ξεκαθαρίζει πως οι προτάσεις πρέπει να υποβάλλονται στο τέλος κάθε έτους, καθώς στην αρχή της χρονιάς γίνεται προγραμματισμός. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, η Περιφέρεια θα πάρει τα αιτήματα θα τα επεξεργαστεί και θα τα εγκρίνει στις αρχές του έτους είτε μέσω της Ομοσπονδίας είτε μεμονωμένα.

Ως παράδειγμα, από πλευράς της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε η εκδήλωση στη Ρόδο από την εκεί Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων, η οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και θα προσελκύσει χίλιους επισκέπτες για μία εβδομάδα.

Η πρόταση για διαβούλευση

Τέλος ο κ. Σακελλαρόπουλος κατέθεσε και μία πρόταση σαν διαβούλευση. Αφορούσε τη διοργάνωση εκδήλωσης υπό μορφήν φεστιβάλ, μέσω της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης, η οποία θα μπορεί να έχει τίτλο «Οι αγροτοδιατροφικές παραδόσεις και η πολιτιστική κληρονομιά». Η πρότασή του αφορούσε συνεργασία της Ομοσπονδίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και με άλλους φορείς, με τον εντεταλμένο σύμβουλο του Περιφερειάρχη να τονίζει: ΄΄Αν το βάλουμε σε σωστή βάση, θα βγει κάτι σημαντικό που μπορεί να καθιερωθεί. Να μιλήσουμε με πράξεις και όχι με λόγια. Όλοι μαζί μπορούμε να αναδείξουμε την ομορφιά της Αιγιάλειας και των χωριών μας και να τα καταστήσουμε προορισμό όλο τον χρόνο΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr