background img
banner
banner

«Τελεσίγραφο» για εξόφληση της περσινής σταφίδας

ΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ – ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΜΗΝΥΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Δυσκολεύει η κατάσταση για τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας, σκληραίνει και τη στάση του ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας. Στη συνέλευση που πραγματοποίησε προχθές το βράδυ, αποφασίστηκε να δοθεί χρονικό περιθώριο ως τις 7 Ιουλίου για την αποπληρωμή της σταφίδας περσινής εσοδείας. Σε διαφορετική περίπτωση, αποφασίστηκε να ακολουθήσουν ομαδικές αγωγές, διαταγές πληρωμών και μηνύσεις προς κάθε εμπλεκόμενο.

Η παρουσία των παραγωγών στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου δεν ήταν αντιπροσωπευτική του μεγέθους του προβλήματος, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης μεταξύ των αγροτών με την απόγνωση να οξύνει τα πνεύματα. Η Συνέλευση πάντως όρισε σαν τιμή πώλησης της σταφίδας, με τα σημερινά δεδομένα, προς όλους τους μεταποιητές-εξαγωγείς, στο 1,80€ το κιλό με τιμολόγιο για τη φετινή παραγωγή εσοδείας 2023, με προοπτική τη σταδιακή αύξηση της τιμής χρόνο με τον χρόνο.

Ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, στην αρχική τοποθέτησή του, τόνισε: ΄΄Δεν περίμενα ποτέ μου να βρεθούμε σε ένα τέτοιο αδιέξοδο, ειδικά για το συγκεκριμένο προϊόν. Στήριξη δεν υπάρχει από κανέναν δυστυχώς, πλην του κ. Μπέσκου. Τα προβλήματα διαιωνίζονται και είμαστε πλέον σε ένα πραγματικά οριακό σημείο. Οι παραγωγοί της σταφίδας μειώνονται χρόνο με τον χρόνο. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό για εμάς αυτή την στιγμή, είναι το αν μπορούμε να σώσουμε τους κόπους μας και την δουλειά μας και αυτό που πρωτεύει είναι να έχουμε ένα κοινό, δυναμικό μέτωπο. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις οικογένειές μας και την επίπονη εργασία της καθημερινότητάς μας΄΄.

Απαξίωση και αισθητή μείωση της φετινής παραγωγής

Επίσης, δίνοντας κάποια στοιχεία για την κατάσταση, ο γραμματέας του Συλλόγου Κώστας Γιάχος, σημείωσε: ΄΄Οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν ότι χθες (προχθές) Τρίτη 20 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν τα ζυγολόγια τα τιμολογημένα Αυγούστου και Σεπτεμβρίου στο 1,25 ευρώ, ενώ για όσους έχουν κόψει από τον Οκτώβρη και έπειτα, δεν έχει προβλεφθεί απολύτως τίποτα. Εμείς τους είχαμε προειδοποιήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πως θα αντιδράσουμε. Γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ να αποφασίσουμε και να καθορίσουμε τη στάση μας. Η φετινή παραγωγή έχει μειωθεί αισθητά, από όλα τα σημεία που παραδοσιακά έδιναν μεγάλες ποσότητες. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιδράσουμε και να καλέσουμε μαζί μας και τους υπόλοιπους Συλλόγους από τη Μεσσηνία ή την Κορινθία, να αντιδράσουν και αυτοί και να κινητοποιήσουν τις όποιες εξελίξεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να δικαιωθούμε΄΄. Και συνέχισε: ΄΄Η λογική του ότι πουλάμε 60 ή 70 λεπτά, είναι μία καταστροφική λογική, γιατί «μπαίνουμε μέσα». Ένας παραγωγός που θα βγάλει, παραδείγματος χάριν, 10 τόνους σταφίδα, θα χρειαστεί περίπου 4.000 ευρώ σε φάρμακα, λιπάσματα και ραντίσματα, δίχως να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το πόσο τα μεροκάματα του εργατικού δυναμικού. Δεν πρέπει να πέφτουμε πλέον στην «παγίδα» που πέφτουμε κάθε χρόνο, ότι αν δεν πουλήσουμε φθηνότερα, η σταφίδα θα μείνει αδιάθετη και δεν θα την παίρνει κανείς΄΄.

Παρών ήταν και ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Αχαΐας Γιώργος Μπέσκος, ο οποίος είπε πως ΄΄είχαν σταλεί κάποια έγγραφα για τη χειραγώγηση της τιμής της σταφίδας. Δημιουργήθηκε ένα τεχνητό κλίμα και έγιναν δηλώσεις οι οποίες υποβάθμισαν την αγοραστική δύναμη του προϊόντος και έπειτα έγινε η καταγγελία -αναφορά. Σε όλα αυτά τα στοιχεία γίνεται ακόμα ο έλεγχος και πρόκειται να βγει το πόρισμα πολύ σύντομο δίχως να ξέρουμε τον ακριβή χρόνο. Όμως η καθυστέρηση στις πληρωμές είναι έξω από κάθε νομιμότητα΄΄.

Αρκετοί αγρότες αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων, εξέφρασαν με έντονο τρόπο την αγωνία τους για την τύχη του προϊόντος και τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειές τους, λέγοντας ότι γίνεται κατάφωρη αδικία και ανελέητη εκμετάλλευση εις βάρος των παραγωγών από ιδιώτες – διαχειριστές, που φτιάχνουν τεράστιες περιουσίες στην πλάτη του παραγωγού. Κάποιοι μάλιστα ανέφεραν ότι βρίσκονται σε πλήρη επαγγελματική απογοήτευση και πως οι εκπρόσωποι των αγροτών θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα.

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος

Αμέσως μετά, η συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο γνωστοποιούνται οι αποφάσεις της. Το περιεχόμενό του, είναι το ακόλουθο: «Στη Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου, ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:

1)Προθεσμία μέχρι Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 έχουν όλοι οι μεταποιητές-εξαγωγείς να εξοφλήσουν όλους τους παραγωγούς που παρέδωσαν σταφίδα εσοδείας 2022 ,είτε με τιμολόγια-ζυγολόγια είτε προς φύλαξη. Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ακολουθήσουν ομαδικές αγωγές, διαταγές πληρωμών και μηνύσεις προς κάθε εμπλεκόμενο.

2)Με τα σημερινά δεδομένα, την μείωση της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών, εγκατάλειψης λόγω χαμηλής τιμής και γενικά του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε και της δυσφήμισης τα 3 τελευταία χρόνια ,με την αρμοδιότητα που έχει ο Σύλλογος ως εκπρόσωπος των περισσότερων παραγωγών Κορινθιακής Σταφίδας, ορίζουμε τιμή πώλησης με τα σημερινά δεδομένα, προς όλους τους μεταποιητές-εξαγωγείς στο 1,80€ το κιλό με τιμολόγιο για την φετινή παραγωγή εσοδείας 2023, με προοπτική την σταδιακή αύξηση της τιμής χρόνο με τον χρόνο.

Ζητάμε την στήριξη της τιμής από όλους τους συναδέλφους παραγωγούς, τους μεταποιητές-εξαγωγείς, τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιφέρειας, τα πρωτοβάθμια όργανα (Συνεταιρισμούς) τις ομάδες παραγωγών και την ΣΚΟΣ ΑΣΕ. Μόνο η αύξηση της τιμής μπορεί να εγγυηθεί την συνέχειά της καλλιέργειας και να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τους παραγωγούς, τους εμπόρους, τους εργαζόμενους στις μεταποιητικές επιχειρήσεις και στους εργάτες γης, παρέχοντας οφέλη όχι μόνο στις τοπικές κοινωνίες αλλά ευρύτερα στο Κράτος, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα, πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικών εκκρεμοτήτων, δανειακών υποχρεώσεων προς Τράπεζες ή υπέρ τρίτων, οικονομικών υποχρεώσεων προς τους Δήμους και όλων γενικά αυτών που εξαρτώνται από την οικονομική ευμάρεια των παραγωγών».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr