background img
banner
banner

Η λαϊκή αγορά στη δίνη του καύσωνα και των ανατιμήσεων

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ PROTIONLINE.GR ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Η ακρίβεια και η συνεχόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών στα αγαθά προτεραιότητας για τους καταναλωτές, δεν πλήττουν μόνο το εμπορικό κομμάτι της Αιγιάλειας που ούτως ή άλλως “κλονίζεται” καθημερινά, αλλά αλλάζουν και τα δεδομένα για την υπαίθρια Λαϊκή Αγορά της πόλης του Αιγίου.

Οι πάγκοι με τα βιομηχανικά είδη πλέον δύσκολα αδειάζουν και οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σε σχέση με αυτές που ίσχυαν πριν από ένα ή δύο χρόνια.
Μεγάλη απόκλιση διαπιστώνεται και στις τιμές στις οποίες πουλούν οι παραγωγοί, από εκείνες που τελικά θα πληρώσουν οι Αιγιαλείς καταναλωτές για τα απαραίτητα προϊόντα για τη διαβίωσή τους. Οι έμποροι αναφέρουν ότι η παγκόσμια κλιματική…«διαταραχή» έχει φέρει τα πάνω – κάτω σε όλα σχεδόν τα αγαθά, όχι μόνο στις τιμές που ούτως ή άλλως επηρεαζεταλλά και πολύ συχνά και στην ποιότητα του κάθε προϊόντος.

Οι ανατιμήσεις φοβίζουν τους Αιγιαλείς

Η υπαίθρια Λαϊκή Αγορά του Αιγίου, λογίζεται ότι είναι μία σταθερή αξία για πάρα πολλές δεκαετίες και ότι ακόμη διαθέτει μεγάλη δυναμική για το ευρύ κοινό.
Είναι η αγορά που έχει καταφέρει να διαθέτει φθηνά τρόφιμα σε μεγάλο ποσοστό, σε σχέση με αλυσίδες τροφίμων και να προτιμάται από τις μάζες και όλες τις ηλικιακές ομάδες και των περιφερειακών κοινοτήτων, αλλά και των Αιγιωτών. Όμως οι ανατιμήσεις προκαλούν πολύ συχνά δυσαρέσκεια…

Οι έμποροι της λαϊκής καλούνται να λύσουν σωστά την εξίσωση της αύξησης στους λογαριασμούς ενέργειας και ύδρευσης, ενώ οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης και η ραγδαία αύξηση τιμών σε λιπάσματα και γεωργικά εφόδια είναι τα βασικά αίτια των συνεχών αλλαγών στις τελικές τιμές των προϊόντων και η κυρία αιτία των αλλαγών των τιμών τους προς τα… πάνω. Επιπροσθέτως οι ζημιές σε καλλιέργειες και η “αλλόκοτη” συμπεριφορά του καιρού λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της “διαταραχής” που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, δημιουργούν ένα δύσκολο και αγχωτικό “σκηνικό” στον πρωτογενή τομέα.

Απορροφούν το κόστος από την τσέπη τους

Οι παραγωγοί – έμποροι του εκάστοτε προϊόντος στη λαϊκή αγορά, προσπαθούν να απορροφήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και εκείνο των λιπασμάτων ή των ζωοτροφών από την ίδια τους την τσέπη, προκειμένου να “διαφυλάξουν” τον Αιγιαλέα καταναλωτή. Οι απλοί έμποροι της λαϊκής δε, αναφέρουν ότι έχουν περιορίσει κατά πολύ το κέρδος τους, σε σημείο που δεν μπορεί να πάει πιο χαμηλά. Την ίδια ώρα, ο κόσμος περιορίζεται ακόμη πιο πολύ στα αναγκαία είδη διατροφής και επιστρεφει στο σπίτι όλο και με λιγότερες τσάντες, κάθε Σαββατοκύριακο.

Αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης

Ένα περαιτέρω “άγχος” που τείνει να γίνει “βραχνάς” για τους εμπόρους των υπαίθριων πάγκων της οδού Νικολάου Σολιώτη, είναι ότι ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται τόσο πολύ λόγω του υψηλού κόστους που πολλοί παραγωγοί επιλέγουν πλέον να αφήσουν τα χωράφια τους αναξιοποίητα, είτε πιστεύοντας ότι πλέον είναι… ανώφελο, είτε επειδή αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα.

Και ενώ η οικονομική κρίση μεγάλη και συνεχόμενη ακρίβεια και η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω σε όλη την επικράτεια, ήρθαν να προστεθούν και οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών στις υπαίθριες καλλιέργειες, αλλάζοντας τον εμπορικό και βιομηχανικό “χάρτη” της επιχειρηματικότητας.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον τομέα της γεωργίας σχετίζονται σημαντικά με τη μειωμένη παραγωγή και επομένως το κόστος των προϊόντων σημειώνει αύξηση.
Οι τιμές σε πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, κεράσια και βερίκοκα αλλάζουν συνεχώς, ενώ το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην αυξημένη εισαγωγή φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στρέφουν τους αγρότες και τους παραγωγούς στη χρήση φυτοφαρμάκων ως μόνη διαθέσιμη εναλλακτική.

Οι αλλαγές του καιρού με χαλάζι και βροχοπτώσεις «αναστατώνουν» τα προϊόντα

Εκτός από το κόστος, οι αγρότες πολλές φορές δεν μπορούν να σώσουν τα τρόφιμα που έχουν καλλιεργήσει, τη στιγμή που ένα ξαφνικό χαλάζι ή κάποιες άξαφνες έντονες βροχοπτώσεις, καταστρέφουν στην κυριολεξία κάθε υποδομή. Η χρήση φυτοφαρμάκων υπήρξε συχνά αναγκαία για να μη χαθεί η σοδειά. H φετινή χρονιά συγκεκριμένα, είναι πολύ ιδιαίτερη λόγω των απότομων εναλλαγών του καιρού μεταξύ ζέστης και βροχοπτώσεων, υγρασίας και ξηρασίας, όλα, απόρροια της μεγάλης κλιματικής αλλαγής που δέχεται η γη.

Το άγχος του καταναλωτή…

Το ρεπορτάζ του Protionline.gr θέλησε να “σταθεί” περισσότερο στο κομμάτι των οπωροκηπευτικών προϊόντων που πωλούνται στην Λαϊκή Αγορά του Αιγίου, παρά στο κομμάτι των βιομηχανικών ειδών της αγοράς, καθώς παραδοσιακά, ο μέσος Αιγιαλέας καταναλωτής έχει “συνδέσει” τη λαϊκή αγορά με το να γεμίσει το “καλάθι της νοικοκυράς” και το ψυγείο για την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ανάλογα θέματα ανατιμήσεων στα βιομηχανικά είδη της λαϊκής αγοράς του Αιγίου δεν υπάρχουν. Εάν εξαιρέσουμε κάποια δεδομένα που διαφοροποιούνται από το άλλο κομμάτι της αγοράς, η ακρίβεια έχει πλήξει κατά πολύ και τα είδη ρουχισμού και λευκών ειδών ή αξεσουάρ, λόγω κυρίως του αυξημένου κόστους των μεταφορικών (του πετρελαίου) αλλά και των τιμολογίων των εργοστασιακών μονάδων, που έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με άλλες παλαιότερες χρονιές.

“Τσουχτερές” τιμές θα βρίσκουν οι Αιγιαλείς για τις επόμενες εβδομάδες στα φρούτα, σε πολλά είδη οπωροκηπευτικών αλλά και στους ξηρούς καρπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, ότι σε μία καλλιέργεια 30 στρεμμάτων με καρπούζια Α΄ διαλογής στην περιοχή του Αγρινίου, το κόστος παραγωγής ήταν 580 ευρώ ανά στρέμμα κατά την περσινή περίοδο ενώ την Πέμπτη 6 Ιουλίου ’23, το κόστος αυτό άγγιξε τα 900 ευρώ, φέρνοντας σε οικονομικό αδιέξοδο όλους τους εκπροσώπους των κλάδων της διατροφικής αλυσίδας.

To Protionline.gr κατέγραψε ορισμένες από τις τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων που ίσχυαν προχθές Σάββατο 15 Ιουλίου στην υπαίθρια Λαϊκή Αγορά της πόλης του Αιγίου, οι οποίες διαμορφώθηκαν ως εξής:
Πατάτες 1 ευρώ το κιλό
Καρπούζι 0,80 το κιλό
Καρότα 1,5 το κιλό
Μελιτζάνα Πιπεριές 1,5 το κιλό
Νεκταρίνια 2,5 έως 3 ευρώ
Πεπόνι 1,20 το κιλό
ενώ οι «βασιλιάδες» της ακρίβειας ήταν τα κεράσια με 4 ευρώ το κιλό η β’ διαλογή και η ντομάτα με 3 ευρώ το κιλό περίπου η μέτρια διαλογή του προϊόντος.

Οι άνθρωποι που εκπροσωπούν το παραγωγικό κομμάτι των προϊόντων, αναφέρουν ότι τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί εις το διπλάσιο τους τελευταίους 16 μήνες, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς της φετινής χρονιάς με την άλλες παλαιότερες σε οικονομικό επίπεδο είναι το πώς το 70% του εργατικού δυναμικού γης, ζητά πλέον μεγαλύτερα μεροκάματα και αν δεν τα πάρει, δεν πηγαίνει καν για δουλειά. Το αποτέλεσμα είναι, ότι πάρα πολλοί παραγωγοί δεν βρίσκουν πια εργατικά χέρια, ούτε καν στον κλασικό… “χώρο” των αλλοδαπών εργατών γης, οι οποίοι εργάζονταν σε αγροτικές δουλειές, υπό μόνιμη βάση.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr