background img
banner
banner

Προσφορά ζωής – “Δεσμός” αλληλεγγύης…

ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΣΜΟΥ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ Κ.Υ. ΑΚΡΑΤΑΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ 50 ΦΙΑΛΕΣ ΑΙΜΑ

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιαλείας “Δεσμός” είναι μία ομάδα προσφοράς που έχει δώσει ήδη τα… διαπιστευτήριά της, στο κοινωνικό σύνολο και δικαιωματικά συγκαταλέγεται στις τρεις πιο ενεργές ομάδες αιμοδοτικής προσφοράς σε όλη την Αχαΐα. Ακριβώς αυτό απέδειξε και την περασμένη Κυριακή 2 Ιουλίου στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει 50 μονάδες αίμα συνεχίζοντας έτσι το πολύτιμο έργο ζωής που προσφέρει τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην ανατολική πλευρά του δήμου, αλλά και σε όλο το νομό.

Τα 50 συνολικά άτομα που προσήλθαν στην αιμοδοτική προσπάθεια για τον “Δεσμό” και συμμετείχαν, θεωρούνται μία… μέτρια επίδοση, καθώς είναι σύνηθες να “δίνει” πολύ περισσότερα νούμερα εθελοντικής δυναμικής, αφού πρόκειται για έναν Σύλλογο πολύ δραστήριο στην κοινωνική του δράση. Ορισμένα άτομα που προσήλθαν, λόγω ειδικών συνθηκών δεν κατάφεραν να δώσουν αίμα. Ένα ακόμα στοιχείο που υπήρξε σαν αιτία, στο να μην “πιάσει” μεγαλύτερο νούμερο συμμετοχής, όπως συνηθίζεται, ήταν η έξαρση που έχει τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κορωνοϊός στην ευρύτερη περιοχή, που επηρεάζει αρκετά την γκάμα των ηλικιών που ανήκουν στον “Δεσμό” και θεωρούνται απολύτως ενεργά μέλη.

Μάλιστα, αν λογιστεί ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα ο Σύλλογος έχει μαζέψει σε δύο εντελώς ολιγόωρες δράσεις, συνολικά 83 μονάδες αίματος, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό έργο προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Η δράση διήρκησε 4,5 ώρες περίπου και διεξήχθη στην μεγάλη αίθουσα της εισόδου στο κτίριο του Κέντρου Υγείας, με την πλήρη υποστήριξη των γιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων του Κέντρου.

«Να μην ξεχνάμε τις μικρές τραγωδίες της ζωής»

Μιλώντας στo Protionline.gr η πρόεδρος του “Δεσμού” Μάρη Παπαγεωργοπούλου για την  δράση, αλλά και για την εν γένει σημασία που έχει κάθε εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει και πραγματοποιεί ο Σύλλογος, τόνισε μεταξύ άλλων: “Πριν λίγο καιρό που είχαμε το δυστύχημα στα Τέμπη, έσπευσαν όλοι να δώσουν αίμα και να συμμετάσχουν σε εθελοντικές προσπάθειες, γιατί ευαισθητοποιήθηκαν από την μεγάλη τραγωδία. Μάλιστα, συγκεντρώθηκαν τόσες μονάδες αίματος που τελικά… δεν χρειάστηκαν. Τις μικρές, καθημερινές τραγωδίες της ζωής όμως… δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Και τελικά, είναι αυτές που γίνονται αναγκαίες και σωτήριες, μέρα παρά μέρα. Αυτό σημαίνει, ότι μία σταθερή αιμοδοσία, μία τακτική επίσκεψη ενός αιμοδότη στην διαδικασία ανά τετράμηνο, είναι πολύ πιο αποδοτική και σημαντική από το να πάει να δώσει αίμα μία φορά, για ένα περιστατικό. Η ανάγκη για αίμα, δεν σταματάει ποτέ και υπάρχουν ανάγκες καθημερινά. Πρέπει να γίνει βίωμα σε όλους τους ενήλικες δημότες ανεξαιρέτως, ότι η αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς δεν είναι μία “υποχρέωση” αλλά ανάγκη ζωής και καθαρή συνείδηση” ανέφερε η κ. Παπαγεωργόπουλου.

“Αγώνας” για να κερδηθεί το πιο πολύτιμο και δυσεύρετο αγαθό

Ο “Δεσμός” είναι μία προσπάθεια ανθρώπων που δίδουν επί καθημερινής βάσεως ένα μεγάλο “αγώνα” για να κερδηθεί το πιο πολύτιμο και δυσεύρετο αγαθό της ίδιας της ζωής, που ονομάζεται αίμα. Ως εθελοντική ομάδα για να πετύχει η συγκεκριμένη δράση της περασμένης Κυριακής, αλλά και κάθε δράση που διοργανώνει και πραγματοποιεί, κινητοποιείται ένας μεγάλος “μηχανισμός” εθελοντών, που σαν κεντρικό γνώμονά του έχει την απόλυτη συμμετοχή και την διάδοση των δραστηριοτήτων της, ώστε να αποκτήσει όλο και περισσότερα μέλη. Αυτό ακριβώς έγινε και τώρα.

Για κάθε αιμοδοτική προσπάθεια, έχει ενεργοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, μια “ιδέα” προώθησης, καθώς υπάρχουν κάποια διαφημιστικά σποτ με γνωστά πρόσωπα και αγαπημένους ηθοποιούς πανελλήνιας εμβέλειας, που “παρακινούν” μέσω βίντεο τον κόσμο στην απόλυτη του συμμετοχή. Τα σποτ αυτά προβάλλονται μέσω διαφόρων πασίγνωστων εφαρμογών στο διαδίκτυο και βοηθούν πολύ στην προώθηση της κάθε προσπάθειας που γίνεται. Ο απώτερος σκοπός της ομάδας, είναι η αιμοδοσία σαν πράξη, να γίνει συνήθεια και να μπει στη συνείδηση του κάθε δημότη ως ηθική αυτουργία προσφοράς.

Ένας από τους πρώτους συλλόγους αιμοδοτών της χώρας

Ιδρύθηκε το 1985 με έδρα την Ακράτα, και στοχεύει αποκλειστικά στην Εθελοντική Αιμοδοσία και την προσφορά αίματος στον άγνωστο πάσχοντα άνθρωπο καθώς και την Δωρεά Σώματος, Οργάνων και Μυελού των Οστών. Τα μέλη του συλλόγου είναι κυρίως κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας, όμως τον τελευταίο χρόνο πολύ… Αίγιο, έχει ενσωματωθεί στην ομάδα και η συζήτηση από την δυτική πλευρά του δήμου, ολοένα και αυξάνεται. Είναι ένας από τους πρώτους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών που ιδρύθηκαν στην χώρα και αυτή τη στιγμή, έχει πάνω από 780 μέλη ενεργά ή ανενεργά. Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιάλειας συνεργάζεται με το ΚΕΔΜΟΠ και με όλους τους φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ενώ για τους αιμοδότες του συλλόγου, διοργανώνονται 5 φορές το χρόνο δωρεάν εξετάσεις αίματος. Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η Μάρη Παπαγεωργόπουλου, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, είναι οι Παναγιώτης Σταθακόπουλος, Μαρία Σουβατζή, Ντίνος Λυμπερόπουλος και Χρήστος Ασημακόπουλος, όλοι τους απολύτως ενεργοί και αεικίνητοι, με σκοπό την διάδοση του έργου του Συλλόγου και την ενημέρωση, αλλά και την προσπάθεια μύησης νέων μελών.

Ξανά στις 6 Αυγούστου

Η επόμενη προγραμματισμένη αιμοδοτική δράση του Συλλόγου, θα γίνει την Κυριακή 6 Αυγούστου στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, όπου εκεί θεωρείται βέβαιο ότι η δυναμική της συγκέντρωσης αίματος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Κυριακής, καθώς στην ευρύτερη περιοχή θα έχουν συγκεντρωθεί επισκέπτες και τουρίστες από κάθε σημείο της χώρας, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο δήμος Αιγιάλειας κατά τη φετινή χρονιά, προχώρησε σε μία μικρή επιχορήγηση στον “Δεσμό” προκειμένου να διοργανωθεί μία εκδήλωση προσέλκυσης νέων μελών και καινούριων αιμοδοτών, αλλά και την βράβευση των ήδη υπαρχόντων για την κοινωνική προσφορά τους, προσφέροντας από 20 μονάδες αίμα και πάνω, σε σταθερή βάση.

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι τέτοιες ανάλογες προσπάθειες όπως αυτή που καταφέρνει τα τελευταία χρόνια ο “Δεσμός” πρέπει να στηρίζεται από κάθε ιδιώτη και κάθε δημόσιο φορέα, σύλλογο ή δημότη, γιατί εκπροσωπεί το πιο σημαντικό πράγμα που υπάρχει στους ανθρώπους και στην φύση: Την ίδια την ζωή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr