background img
banner
banner

Φόβοι μην γίνουν τα… περσινά

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Όλο και πιο έντονο γίνεται το πρόβλημα των παραβατικών συμπεριφορών που καταγράφονται να πράττουν άγνωστοι σε σχολικές μονάδες της περιοχής, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Τα περιστατικά ήπιων ή όχι βανδαλισμών δεν είναι τωρινό φαινόμενο στην Αιγιάλεια και πολλές φορές έχει παρατηρηθεί έντονη δραστηριότητα, κυρίως από εφήβους, νέους μεταξύ 15 έως 19 ετών ή και ενίοτε από ομάδες μειονότητας. Η ανησυχία των Σχολικών Επιτροπών, των Συλλόγων Γονέων αλλά πρωτίστως των ίδιων των διευθυντών των μονάδων είναι έκδηλη, κρούωντας τον “κώδωνα” του κινδύνου στους αρμόδιους φορείς και ζητώντας μέτρα προστασίας και φύλαξης των χώρων και κατά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με διευθυντές σχολείων της περιοχής, ένα μέτρο επιτήρησης των χωρών που φαίνεται ότι είναι αποδοτικό και λειτουργεί αποτρεπτικά για “επισκέψεις” από διάφορες παραβατικές ομάδες εξωσχολικών, είναι το σύστημα καταγραφής κινήσεων από κλειστό κύκλωμα κάμερας. Το συγκεκριμένο μέτρο, όσα σχολεία το έχουν ακολουθήσει και έχουν εγκαταστήσει τέτοιες κάμερες καταγραφής περιστατικών, όπως για παράδειγμα το Δημοτικό Σχολείο στα Σταφυδάλωνα, λειτούργησε απολύτως θετικά και ενώ μέχρι πριν δύο χρόνια περίπου εμφάνιζε έντονη δραστηριότητα εξωσχολικών και διαφόρων μικροβανδαλισμών, σήμερα έχει βρει την “ησυχία” του.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα βανδαλισμών που υπέστη ακόμα και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ήταν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου όπου σχεδόν κάθε 20-25 ημέρες σημειωνόταν και από ένα περιστατικό εμφάνισης εξωσχολικών στοιχείων ή ζημιών.

Θα ήταν αποδοτικό και μέσα στα πλαίσια της οικονομικής δυνατότητας του δήμου να προσληφθούν σχολικοί φύλακες για τα καλοκαίρια; Είναι μέσα στα πλαίσια της εφικτότητας και της απτής πραγματικότητας, οι Σχολικές Επιτροπές του δήμου αλλά και η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας να εγκρίνουν κονδύλια, για την αγορά συστήματος μόνιμης παρακολούθησης, για όλα τα σχολεία στην Αιγιάλεια;

Σύστημα παρακολούθησης έχει ζητήσει το Νηπιαγωγείο Αβύθου

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά που συνέβησαν πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, ήταν στο Νηπιαγωγείο Αβύθου (φωτο), όταν εξωσχολικοί, μετά τις 9 το βράδυ και για πολλές ώρες, έκαναν “τσιφλίκι” τους τον υπαίθριο χώρο της μονάδας σχεδόν σε καθημερινή βάση, κάνοντας δεκάδες βανδαλισμούς και δημιουργώντας ανυπολόγιστες φθορές. Το αποτέλεσμα ήταν ο διευθυντής της σχολικής μονάδας Μάριος Παπασημακόπουλος, να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστου (η οποία βέβαια πήγε στα… αζήτητα) μήπως μπορέσει η αστυνομία να εντοπίσει ποιοι ήταν αυτοί οι εξωσχολικοί που έκαναν αυτές τις ζημιές. Μιλώντας στο Protionline.gr ο διευθυντής του συγκεκριμένου Νηπιαγωγείου, καταθέτει την ανησυχία του για παρόμοιες συμπεριφορές και για φέτος…

Ζητήσαμε από τους αρμόδιους φορείς να τοποθετηθεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των χώρων του Νηπιαγωγείου για να αποφευχθούν φέτος αυτά που είχαμε αντιμετωπίσει την περσινή θερινή περίοδο. Άγνωστοι είχαν καταστρέψει το υπόστεγο της μονάδας, είχαν ξεριζώσει ένα δέντρο, άφηναν διάφορα σκουπίδια, αποτσίγαρα και μπουκάλια αλκοόλ και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα. Αναγκάστηκα να καταθέσω μήνυση κατά αγνώστου πέρυσι τον Αύγουστο, αλλά βέβαια δεν έγινε τίποτα. Επειδή όλα τα σχολεία της περιοχής έχουν υποστεί ουκ ολίγα, κοιτάμε να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση και να γίνει κάτι για να εξαλειφθεί επιτέλους αυτό το φαινόμενο. Αποσυνδέσαμε το νερό για να μην υπάρχει και αποσύραμε διάφορα παγκάκια και καθίσματα, προκειμένου να αποτρέψουμε την είσοδο των όποιων εξωσχολικών και φέτος” ανέφερε στo Protionline.gr ο διευθυντής της σχολικής μονάδας κ. Παπασημακόπουλος.

“Αγκάθι” για την τοπική κοινωνία

Πολλοί διευθυντές σχολείων αυτές τις μέρες, έχουν κινητοποιηθεί και ζητούν είτε προφορικά είτε με αίτηση, από τις Σχολικές Επιτροπές και από τον Δήμο Αιγιάλειας, την τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης των χωρών εκτός του σχολικού ωραρίου, αλλά και μία περαιτέρω αποτελεσματική λύση για το θέμα που διαιωνίζεται και αποτελεί “αγκάθι” για την τοπική κοινωνία. Να σημειωθεί ότι, τα περισσότερα σχολεία της Αιγιάλειας είτε νηπιαγωγεία είτε δημοτικά είτε της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν διαθέτουν κάμερες καταγραφής και παρακολούθησης και σε όσα πολύ λίγα έχουν τοποθετηθεί, έχουν φέρει αποτέλεσμα, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά για τις διάφορες ομάδες νεαρών που θέλουν να εισέλθουν στον εκάστοτε χώρο, παράνομα.

Οι υποδομές της Αιγιάλειας και γενικότερα τα σχολεία, οι παιδικές χαρές και τα διάφορα σημεία “συγκέντρωσης” νεαρών και εφήβων γίνονται πολύ συχνά αποδέκτες ζημιών και βανδαλισμών. Αυτές οι συμπεριφορές οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές επιβαρύνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό του δήμου αλλά κυρίως διαταράσσουν το αίσθημα ασφάλειας. Η ζωή των εκπαιδευτικών και των γονέων, η ασφάλεια των μαθητών της περιοχής πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες καταστάσεις και να σταματήσει το φαινόμενο της ασυδοσίας ορισμένων να επηρεάζει την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών και την ομαλή λειτουργία των σχολείων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr