background img
banner
banner

Αποκτούν προοπτική ακίνητα στις ορεινές μας κοινότητες

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Κερπινής, στο πάνω μέρος του χωριού στη διαδρομή Διακοπτό-Καλάβρυτα, κτίστηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό. Με το ίδιο σχέδιο ο Συγγρός είχε κτίσει σχολείο στα Σουδενά και σε άλλα χωριά της πρώην επαρχίας.

Τα περισσότερα από αυτά σήμερα σχολάζουν καθώς, λόγω της αστυφιλίας και της εγκατάλειψης της υπαίθρου, είτε έκλεισαν είτε συγχωνεύτηκαν σε άλλες κοινότητες, σε νεότερα και πιο λειτουργικά οικήματα.

Η Κερπινή είναι ο τόπος καταγωγής των Ζαϊμαίων, πολιτικών και αγωνιστών του ’21 γι αυτό και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης βρίσκεται συχνά εκεί όπου υπάρχει και ο γνωστός συντηρημένος πύργος της οικογενείας και έχει ήδη συζητήσει την ανάγκη για αξιοποίηση του σχολείου το οποίο έχει συντηρηθεί παλαιότερα αλλά όχι σε ικανοποιητικό βαθμό.

Πριν από λίγα 24ωρα ο κ. Ζαΐμης βρέθηκε και στην Αιγείρα, για τα εγκαίνια των «Οινοξενείων 2023». Στα πλαίσια της παρουσίας του στην περιοχή είχε επαφές με τοπικούς παράγοντες που διαθέτουν το ίδιο όραμα με την κοινότητα της Κερπινής, για την αξιοποίηση ακινήτων με παλαιά οικήματα τα οποία έχουν περάσει, από τις οικογένειες που τα συντηρούσαν, σε τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς.

«Συμφωνήσαμε, στα πλαίσια επαφών με τοπικούς φορείς, ότι πρέπει να στοχεύσουμε σωστά προκειμένου να αξιοποιήσουμε τον μεγάλο πλούτο που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, μετατρέποντας εγκαταλελειμμένα ακίνητα σε χώρους πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης που έχει ανάγκη η τοπική μας κοινωνία. Γνωρίζουμε τη διάθεση των δήμων να αξιοποιηθούν κτίρια – τοπόσημα που διαθέτουν μέσα στην επικράτειά τους αλλά και την οικονομική και τεχνική αδυναμία που υπάρχει προκειμένου να βρεθεί τρόπος να αποκτήσουν και πάλι ζωή όλοι αυτοί οι χώροι που είναι εκατοντάδες, σε όλη τη Δυτική Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Ζαΐμης.

Μετά και τις τελευταίες επαφές στην Αιγείρα αλλά και παλαιότερα στις κοινότητες της επαρχίας Καλαβρύτων, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων που ανήκουν σε ορεινές κοινότητες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση τα ορεινά και την ξεχασμένη επαρχία.

«Υπάρχουν πολλά οικήματα τα οποία έχουν ανακαινιστεί μέσα από χορηγίες ιδιωτών αλλά και δια των ιδίων δυνάμεων, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν οι κοινότητες όπου έχουν παραχωρηθεί ή δωρισθεί. Οι προσπάθειες είναι όμως ελλιπείς καθώς οι σύλλογοι και τα τοπικά συμβούλια δεν μπορούν να αναλάβουν να διαμορφώσουν τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και να διαμορφώσουν τα ακίνητα αυτά με βάση σύγχρονές προδιαγραφές που απαιτούνται για να γίνουν πλήρως επισκέψιμα και να μετατραπούν σε μουσεία και χώρους για εκθέσεις και εκδηλώσεις. Επίσης υπάρχουν πολλά παλαιά πετρόχριστα σχολεία που είναι εγκαταλελειμμένα για 10ετίες και ρημάζουν.

Παρά την εγκατάλειψη και το γεγονός ότι όλα αυτά τα ακίνητα δεν έχουν τη μοίρα που τους αξίζει, υπάρχει ένα θετικό στοιχείο. Ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση κατά παραχώρηση και είναι γραφειοκρατικά εφικτό, με μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, να παραχωρηθούν προκριμένου να εξωραϊστούν και να αποκτήσουν πραγματικά και πάλι ζωή, γυρίζοντας πίσω στο χρόνο όταν μέσα τους στεγάζονταν τα όνειρα, οι ελπίδες και οι φιλοδοξίες τον προγόνων μας» επισημαίνει ο κ. Ζαΐμης.

Το σχέδιο της Π.Δ.Ε. το οποίο είναι και προσωπικό στοίχημα του κ. Ζαΐμη αφορά στο να δοθεί δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες σε σύμπραξη με την Π.Δ.Ε. ώστε να αξιοποιηθούν, μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούν αστικές αναπλάσεις, όσο το δυνατόν περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στον ορεινό και ημιορεινό ιστό τόσο στην Αχαΐα όσο και σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ηλείας αλλά και της Αιτ/νιας, όπως η ορεινή ζώνη της Ναυπάκτου.

«Μέσα από την αξιοποίηση ακινήτων του ορεινού ιστού μπορεί να δώσουμε αναπτυξιακή πνοή στην επαρχία μας. Απαιτείται βέβαια να υπάρξει συνεργασία όχι μόνο με τις τοπικές κοινότητες αλλά και με επιστημονικούς φορείς όπως το πανεπιστήμιο καθώς απαιτείται να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί όλη η ζώσα ιστορία αλλά και σημαντικό αρχειακό και ιστορικό υλικό που έχει παραδοθεί στις τοπικές αρχές» σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη.

Η Περιφέρεια θα αναλάβει την αναζωογόνηση της ακίνητης περιουσίας στην ύπαιθρο προχωρώντας στον εξωραϊσμό ακινήτων, σε συμπληρωματικά έργα όπως τσιμεντοστρώσεις, πλακοστρώσεις αλλά και ασφαλτόστρωση δρόμων που θα προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους αυτούς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr