background img
banner
banner

Η απόσυρση του αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου προκάλεσε «εκρήξεις»

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΥΠΑΓΩΓΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΚΡΑΤΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Την υπαγωγή αστικών και ποινικών υποθέσεων των περιοχών Ακράτας και Αιγείρας στο Πρωτοδικείο Αιγίου προωθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, ζητώντας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Αιγιαλείας. Σκοπός είναι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους του Δ.Σ.Α., να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι μεταβαίνοντας στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, να υπάρξει διοικητική και δικαστική ταύτιση των περιοχών και να ενισχυθεί το Πρωτοδικείο Αιγίου. Πλην όμως, κατόπιν των επιφυλάξεων της αντιδημάρχου Ανατ. Αιγιάλειας Μαρίας Σταυροπούλου, το θέμα αποσύρθηκε από το Συμβούλιο και δεν εγκρίθηκε.

Ο Γ. Μπέσκος εξήγησε τους λόγους

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Γιώργος Μπέσκος επικαλέστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου για τη μεταφορά των αστικών και ποινικών υποθέσεων από την Ανατολική Αιγιάλεια στο Αίγιο από τα Καλάβρυτα που είναι τώρα, εξηγώντας ότι: ΄΄Η απόσταση πλέον με το Αίγιο από Ακράτα και Αιγείρα, είναι δέκα λεπτά εν αντιθέσει με τα Καλάβρυτα. Υπήρξε δε σχετικό αίτημα και των κατοίκων. Θα κάνουμε πρόταση και στο υπουργείο και στον Άρειο Πάγο για υπαγωγή του Ειρηνοδικείου Καλαβρύτων στο Αίγιο και υποθέσεις που αφορούν την Ανατολική Αιγιάλεια να υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιγίου. θεωρούμε ότι είναι συμφέρον και για τους κατοίκους αφού είναι καθολικό αίτημα. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Εν όψει δε του σχεδιασμού του δικαστικού χάρτη, θέλουμε να αποφύγουμε δυσμενείς επιπτώσεις για το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάνει προσπάθειες για να ενισχύσουμε τις δομές του, διότι και ο νόμος προβλέπει ότι σε περιπτώσεις που εξετάζεται η κατάργηση Πρωτοδικείων λαμβάνονται υπόψη οι παράπλευρες δομές λειτουργίας, ο αριθμός κατοίκων και υποθέσεων. Γι’ αυτό και κατόπιν ενεργειών μας φροντίσαμε ώστε το Υποθηκοφυλακείο Ακράτας να περάσει στην αρμοδιότητα του Κτηματολογικού Γραφείου Αιγίου. Έχουμε ζητήσει και ακρόαση από τον υπουργό προκειμένου στο μέλλον να αποφύγουμε το ενδεχόμενο υποβάθμισης΄΄.

Δεν παρίστατο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων

Η κ. Σταυροπούλου ανέφερε το γεγονός ότι απουσίαζε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, ωστόσο ο κ. Μπέσκος επισήμανε ότι και ο ίδιος δεν είχε κληθεί αλλά παρίστατο. ΄΄Σε κάθε περίπτωση επειδή τονίστηκε επανειλημμένως από τον κ. Μπέσκο ότι η τοπική κοινωνία επιθυμεί αυτή την αλλαγή, σε ένα Ειρηνοδικείο που υφίσταται από το έτος 1929 και ανήκει στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων να αναγνωστεί και η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακράτας ώστε να υπάρχει μία αντικειμενικότητα ως προς το τι έχουν εισπράξει από τους κατοίκους και τι θέλουν να μεταφέρουν στο Αίγιο. Όταν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για έναν τόπο θέλουμε να υπάρχουν υπηρεσίες παντού. Λογική του «να επιβιώσω εγώ κι ας αφανιστεί ο δίπλα» δεν υπάρχει ούτε στα μικρομάγαζα της γειτονιάς. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν υποδομές κι εμείς να βγάλουμε ψήφισμα διεκδικώντας τη διατήρηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων΄΄, τόνισε η αντιδήμαρχος.

Ωστόσο ο κ. Μπέσκος ξεκαθάρισε πως ουδέποτε ζήτησε να κλείσει το Ειρηνοδικείο Ακράτας, απλά να υπάγεται διοικητικά στο Πρωτοδικείο Αιγίου. Ζητήθηκε τότε να κληθεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων Ανδρέας Οικονόμου για να τοποθετηθεί.

Αρνητικό το τοπικό συμβούλιο Ακράτας

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά ανέγνωσε ομόφωνο κείμενο διαμαρτυρίας του Τοπικού Συμβουλίου Ακράτας ως προς την εισήγηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, εκφράζοντας φόβους πως αν συμβεί η διοικητική υπαγωγή στο Αίγιο θα ακολουθήσει η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ακράτας, όπως συνέβη και με άλλα.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Γιώργος Γιοβάς χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη τη δημοτική αρχή» κατηγορώντας τη ότι παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών και τονίζοντας πως σκοπίμως δεν παρέστη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων που είναι και εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης του δημάρχου. Πρότεινε δε να αποσυρθεί το θέμα και να εξεταστεί όπως πρέπει. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε πως γίνεται δεκτή η πρόταση του κ. Γιοβά για απόσυρση του θέματος, τονίζοντας πως θα γίνει άμεσα συνάντηση για το θέμα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr